header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
διαστημική διατροφήδιαστημική διατροφή
01 / 02
διαστημική διατροφή
03.07.2010 15:39

Απαντήσεις του κοσμοναύτη Φιόντορ Γιουρτσίχιν σε ερωτήσεις των παιδιών


- Πόσο διαφορετική είναι αίσθηση του χρόνου στην αναμονή της πτήσης και κατά την πτήση;
- Κάθε αναμονή είναι πάντα κουραστική. Ειδικά η αναμονή της πτήσης σου. Μερικές φορές χρειάζεται να περιμένεις χρόνια. Είσαι ακόμα στη Γη, ενώ τα παιδιά εκεί πάνω δουλεύουν. Όσο για την πτήση… Αναπολώ τη δεύτερη μου πτήση. Στην αρχή μας φαινόταν με τον Ολέγκ Κότοφ ότι ο χρόνος φεύγει πετώντας. Στη συνέχεια, ύστερα από 3 μήνες περίπου σαν να σταμάτησε. Κι οι μέρες σέρνονταν σαν ατέλειωτες. Μετά πάλι άρχισαν να περνούν πιο βιαστικά και στο τέλος κυριολεκτικά να τρέχουν. Υπήρχε κι ένα αίσθημα ότι καλό θα ήταν να παραταθεί η αποστολή μας για μια ακόμη εβδομάδα, να ολοκληρώσουμε τις δουλειές. Όταν η δουλειά είναι πολλή κι ενδιαφέρουσα, το χρόνο δεν τον καταλαβαίνεις. Κι εμείς κάνουμε την πιο διαφορετική κι ενδιαφέρουσα δουλειά!

- Πότε τρώνε οι κοσμοναύτες τελευταία φορά στη Γη πριν από την εκτόξευση;
- Περίπου επτά ώρες πριν την εκτόξευση. Τρώμε όλοι μαζί, το βασικό πλήρωμα, οι αναπληρωματικοί και οι γιατροί. Μετά μετακινούμαστε στο κοσμοδρόμιο για να είμαστε πιο κοντά στις εγκαταστάσεις της εκτόξευσης. Εκεί μπορείς, αν θες, να πιεις ένα τσάι. Θα ξαναφάμε πλέον όταν θα είμαστε σε τροχιά.

- Έχω διαβάσει ότι οι κοσμοναύτες διαλέγουν φαγητό με τη βοήθεια διαιτολόγων. Πόσο χρόνο σας παίρνει στη Γη για να διαμορφωθεί αυτή η προσωπική δίαιτα;
- Πολύ χρόνο. Στην αρχή γίνεται γευσιγνωσία και δοκιμάζουμε τα πιο διαφορετικά φαγητά για να καταλάβουμε τί μας αρέσει, τί όχι και τόσο. Μετά διαμορφώνεται η οκταήμερη δίαιτά μας, που επαναλαμβάνεται κάθε οκτώ ημέρες. Λέγεται ότι από του χρόνου θα έχουμε δίαιτα 16 ημερών. Υπάρχουν επίσης κιβώτια – δώρο με τα αγαπημένα μας φαγητά, επίσης οι συγγενείς και η «ομάδα υποστήριξης» στη Γη μας στέλνουν νοστιμιές με κάθε μεταγωγικό διαστημόπλοιο. Το φαγητό είναι αρκετά νόστιμο και ποικίλο. Τα σωληνάρια πια τα έχουμε ξεχάσει, μπορεί κανείς να τα δει μόνο στα μουσεία. Σίγουρα δεν θα πεθάνεις της πείνας. Μάλλον το αντίθετο, εδώ πάντοτε παχαίνω, που δεν είναι και καλό.
P.S. Αχ όμως πόσο θέλεις να κάτσεις σε κάθισμα! Σ’ ένα συνηθισμένο τραπέζι, να αλείψεις το βούτυρο στο ψωμί, να βάλεις μια φέτα λεμόνι στο τσάι, να πιεις και να το απολαύσεις χωρίς να βιάζεσαι.

- Βλέπετε όνειρα στη διάρκεια της απογείωσης και της πτήσης;
- Στη διάρκεια της απογείωσης σίγουρα όχι. Στην πτήση όμως αρκετά συχνά, όπως ακριβώς και στη Γη. Υπάρχουν και αστεία και χρωματιστά. Μακάρι να είναι λιγότερα και τα ανησυχητικά, περισσότερα με το θόρυβο της βροχής…

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ: Γιατί άραγε με το θόρυβο της βροχής και τι γνωρίζετε γι’ αυτό το θέμα; Όποιος απαντήσει σωστά και πληρέστερα, θα βραβευτεί!

- Υπάρχουν στο Μπαϊκονούρ πολλά αντικείμενα, που είναι ίδια με τα διαστημικά – σωληνάρια με τροφή, ειδικά ρούχα, συσκευές κλπ.;
- Είναι και πολλά, είναι και λίγα. Πολλά επειδή στο Διάστημα κουτάλια, πιρούνια, ενδυμασία, διάφορες συσκευές είναι ίδια με τα γήινα και κάθε χρονιά όλο και λιγότερα είναι τα εξειδικευμένα πράγματα και περισσότερα τα συνηθισμένα: οδοντόβουρτσες, βούρτσες μαλλιών, σαμπουάν... Μάλλον όχι, το σαμπουάν παραμένει ειδικό. Είναι λίγα γιατί στο Διάστημα δεν υπάρχουν τα πάντα. Για παράδειγμα δεν έχουμε ψυγείο, άρα δεν υπάρχει και παγωτά (και τόσο μ’ αρέσει...), έχουμε πολύ λίγα καλλυντικά, μόνο κρέμες χεριών, προσώπου, και οπωσδήποτε χωρίς αλκοόλ, με βάση το νερό. Δεν έχουμε τηλεόραση ή καναπέ, αν και θα ήταν δύσκολο κάποιος να ξαπλώσει. Είναι πολύ λίγα τα βιβλία. Όσο για τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούμε στο Διάστημα, εξοικειωνόμαστε μ’ αυτόν στο Ζβιόζντνι Γκαραντόκ («Star City») στα περίχωρα της Μόσχας.

- Πόσο διαρκεί η πτήση από το κοσμοδρόμιο στον ΔΔΣ;
- Λίγο περισσότερο από δύο 24ωρα και μετά την πρόσδεση ανοίγουμε τις καταπακτές και μπαίνουμε στο σταθμό. Αν και από τεχνική άποψη τα διαστημόπλοιά μας είναι σε θέση να προσδεθούν στο σταθμό με τον πρώτο κιόλας κύκλο μετά την έξοδο σε τροχιά. Αλλά αυτό θα ήταν αρκετά περίπλοκη υπόθεση και θα απαιτούσε μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμων.


- Πόσος χρόνος χρειάζεται για την πρόσδεση;
- Από τη στιγμή που τα μέλη του πληρώματος παίρνουν τις θέσεις τους και αρχίζουν να εργάζονται ως την πρόσδεση αυτή καθ’ εαυτή περνούν τρεις ώρες και κάτι. Όμως στο Κέντρο Διεύθυνσης Πτήσεων στην πόλη Καρολιόφ στα περίχωρα της Μόσχας, χρειάζεται πολύ περισσότερος χρόνος. Εκεί υπολογίζουν εκ των προτέρων την πορεία της τροχιάς μας, λαμβάνουν και αναλύουν τις πληροφορίες από το διαστημόπλοιό μας και το ΔΔΣ και ετοιμάζονται.

- Πόσο συχνά συμβαίνει οι κοσμοναύτες να διευθύνουν μόνοι τους το διαστημόπλοιό τους, κλείνοντας τον αυτόματο πιλότο;
- Αρκετά συχνά, δεν το κάνουν βέβαια μόνοι τους, αλλά κατ’ εντολή και σε συνεννόηση με τη Γη. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα της πτήσης, που έχει οριστεί από πριν και προσδιορίζει όλες τις ενέργειές μας ανά λεπτό. Από τις κατεξοχήν δικής μας αρμοδιότητας ενέργειες είναι οι δοκιμές του Συστήματος διεύθυνσης της κίνησης του διαστημοπλοίου, ο έλεγχος του προσανατολισμού προς τον Ήλιο και η περιστροφή του ώστε να φωτίζονται πιο δυνατά οι ηλιακές μας μπαταρίες. Επίσης υπάρχει και η ευθύνη της πρόσδεσης. Όμως ποτέ δεν κάνουμε του κεφαλιού μας. Όλα πρέπει να γίνουν ακριβώς με το πρόγραμμα.

 

- Τι κάνουν οι αστροναύτες κατά τη διάρκεια της πτήσης προς το ΔΔΣ; Μπορεί να συμβεί αυτή τη στιγμή κάτι έκτακτο; Σας ενοχλεί ο λαμπερός ήλιος;
- Κάνουμε έλεγχο των συστημάτων του σκάφους και πραγματοποιούμε διάφορες δοκιμές. Καταστάσεις έκτακτης ανάγκης μπορεί να συμβούν. Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο όλα τα βασικά συστήματα του διαστημόπλοιου διαθέτουν και εφεδρικά για την περίπτωση, που κάποιο πάθει βλάβη. Αλλά κι εμείς ετοιμαζόμαστε επί μακρόν και επίμονα για την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων. Είναι προφανές ότι ο καθένας μας θέλει να έχει όσο το δυνατό μικρότερο αριθμό βλαβών. Με τον ήλιο πάντα χαιρόμαστε, αν και στο Διάστημα είναι πολύ πιο φωτεινός κι επικίνδυνος. Για να μην μας εμποδίζει τα φινιστρίνια έχουν καλύμματα και ανά πάσα στιγμή μπορείς να τα κλείσεις.

 

Φιόντορ Γιουρτσίχιν

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /