header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
17.01.2014 15:31

Στο Νταγκεστάν χάνονται ζωές καθημερινά


Χάνονται ζωές στο Νταγκεστάν σχεδόν κάθε ημέρα. Η κατάσταση στη χώρα είναι χρονίως τεταμένη, και ορισμένοι αναλυτές, μεταξύ των οποίων και εκείνοι που είναι στην περιοχή, θεωρούν πως ο εμφύλιος πόλεμος συνεχίζεται εκεί. Οι κάτοικοι του Νταγκεστάν έχουν κουραστεί από αυτόν τον πόλεμο. Κουράστηκαν να ζουν μονίμως με άγχος. Ο πόλεμος έχει γίνει μέρος της ζωής τους, και κάποιοι μάλιστα έχουν μάθει να μιλάνε για αυτό με μια νοσηρή αίσθηση του χιούμορ.

 

Το ερώτημα του τι προκάλεσε τον εμφύλιο πόλεμο, δεν έχει πλέον σημασία. Το ερώτημα του πώς μπορεί να αποκατασταθεί η τάξη στη χώρα, έχει μείνει αναπάντητο για περίπου δύο δεκαετίες. Σχεδόν κανείς δεν πιστεύει ότι η διαμάχη μπορεί να επιλυθεί. Ο Ramazan Abdulatipov, ο πρόεδρος του Νταγκεστάν  ο οποίος ανέλαβε τη θέση του το 2013, υποσχέθηκε να αποκαταστήσει την τάξη, αποδεικνύεται ότι δεν είναι σε θέση να επηρεάσει οποιαδήποτε ουσιαστική αλλαγή.

Η σύγκρουση συνοδεύεται από την κοινωνική ισλαμοποίηση του Νταγκεστάν, καθώς επίσης και από την αυξημένη επιρροή του ριζοσπαστικού ισλάμ και των κινημάτων των Σαλαφιστών. Ο όρος «shariatization» χρησιμοποιείται πλέον όλο και περισσότερο για να περιγράψει την αναβίωση του νομικού συστήματος της Σαρία (περισσότερα από 20 δικαστήρια που λαμβάνουν αποφάσεις με το συγκεκριμένο σύστημα λειτουργούν στο Νταγκεστάν), την καθιέρωση των κανόνων συμπεριφοράς που βασίζονται αποκλειστικά σε ισλαμικές αξίες, και την αυστηρή τήρηση των θρησκευτικών περιορισμών. Σε κάποιες περιπτώσεις έχει αναφερθεί ότι «άγνωστοι» χτύπησαν πολίτες που κρατούσαν στα χέρια τους κούπες με kvass (μη αλκοολούχο ρωσικό ποτό), στο δρόμο. Έχει γίνει ιδιαίτερα δύσκολο να αγοράσει κανείς αλκοόλ στο Νταγκεστάν, ακόμη και στην πρωτεύουσά του Makhachkala, παρά το γεγονός ότι το 86% του ρωσικού brandy, παράγεται στο Νταγκεστάν. Οι πωλητές αλκοόλ έχουν κάθε λόγο να φοβούνται για τις ζωές τους-λίγα καταστήματα και περίπτερα που πωλούσαν οινοπνευματώδη ποτά, ανατινάχτηκαν.

 

Η κοινωνία του Νταγκεστάν έχει ουσιαστικά χωριστεί σε τρεις ομάδες. Η πρώτη, και η πιο πολυπληθής, εμμένει στο παραδοσιακό ισλάμ και υποστηρίζει τις αρχές. Η δεύτερη είναι μικρότερη αλλά πιο δραστήρια. Σε διαφορετικό βαθμό, εγκρίνει τις ιδέες των σαλαφιστών, και αντιτίθεται στο καθεστώς.

Σε γενικές γραμμές, και οι δύο αυτές ομάδες υποστηρίζουν την ισλαμοποίηση του Νταγκεστάν. Ωστόσο, ενώ η πρώτη ομάδα θωρεί ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί εντός του πλαισίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η δεύτερη βλέπει τη δημιουργία ενός ισλαμικού κράτους ως τελικό στόχο, ο οποίος είναι δυνατός μόνο εκτός της Ρωσίας. Με άλλα λόγια, η δεύτερη ομάδα φιλοξενεί αυτονομιστικές φιλοδοξίες.

Υπάρχει και μια τρίτη ομάδα η οποία συνεχίζει να στηρίζει το κοσμικό κράτος, εκτιμώντας ότι η ισλαμοποίηση αντιστρέφει τις σύγχρονες τάσεις και παίρνει το Νταγκεστάν ακόμη πιο μακριά από τη Ρωσία. Αυτή η κατάσταση συμβάλει στην μετατροπή του Νταγκεστάν και ορισμένων άλλων περιοχών του Καυκάσου, ως «εξωτερικό» στο εσωτερικό της Ρωσίας, που ζει σύμφωνα με τις δικές του παραδόσεις και κανόνες. Φαίνεται ότι εκείνοι που υποστηρίζουν το κοσμικό κράτος, χάνουν σταδιακά τις θέσεις τους.

Στη διάρκεια του ταξιδιού μου στο Νταγκεστάν το Δεκέμβριο του 2012, είχα συχνά την αίσθηση ότι οι εντάσεις μπορεί να κλιμακωθούν ακόμη περισσότερο, και ότι είναι πιθανή μια νέα έξαρση των τρομοκρατικών επιθέσεων. Ο εμφύλιος πόλεμος συνεχίζεται.


Πηγή: capital.gr

Λέξεις Κλειδιά: Νταγκεστάν, πόλεμος, κοινωνία
σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /