header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
01 / 02
24.05.2013 10:05

Εδώ Μόσχα: Η αδερφή της Ολυμπίας ζει στους -73ο Κελσίου Αχιλλέας Πατσούκας


Αν για την ίδια τη Ρωσία η Γιακουτία φαντάζει ως μια παρθένα και απομακρυσμένη περιφέρεια, τότε δεν είναι υπερβολή να πούμε πως για τη χώρα μας η Γιακουτία μπορεί να θεωρηθεί ως μια άλλη “Ατλαντίδα”. Αν και συνήθως λένε πως είναι “τρελοί οι Έλληνες”, στην περίπτωση της Γιακουτίας οι ρόλοι αντιστράφηκαν.

 

Πριν λίγες ημέρες, μέσα στην καρδιά του Πάσχα, ο Δήμαρχος της πρωτεύουσας της Γιακουτίας, Γιακούτσκ, Αϊσέν Νικολάεφ, βρέθηκε σε ένα ταξίδι-αστραπή στη χώρα μας. Ο λόγος; Η υλοποίηση μιας ιδέας που άρχισε να χτίζεται πριν από έναν περίπου χρόνο. Παιδιά από τον Δήμο του Γιακούτσκ θα είναι από τα πρώτα που θα κρατήσουν την ολυμπιακή φλόγα στην τελετή αφής που θα γίνει στον αδελφοποιημένο Δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας στις 29 Σεπτεμβρίου, για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι. Ο Δήμαρχος του Γιακούτσκ, στο περιθώριο της επίσκεψής του στην Ελλάδα, η οποία έγινε με τη συμβολή του ομογενούς τραπεζίτη της Γιακουτίας Ιβάν Παντάζιεφ, μίλησε στο Protagon για το ταξίδι του στην Αρχαία Ολυμπία, αλλά και για τον “άγνωστο” τόπο του.

Όταν, παιδί, διαβάζατε στο σχολείο για την Ελλάδα, περιμένατε ποτέ πως θα βρεθείτε σε αυτή, τις ημέρες μάλιστα του Πάσχα, σε ειδική αποστολή;
Ήθελα από παιδί να έλθω να επισκεφθώ κάποια στιγμή στην Ελλάδα, γιατί αγαπούσα και μεγάλωσα με τους μύθους της. Ήλθα πρώτη φορά πριν από τρία χρόνια και σήμερα μπορώ να πω, με το χέρι στην καρδιά, πως η χώρα σας μου αρέσει πολύ.

Τι από αυτά που, ως παιδί γνωρίζατε για την Ελλάδα, συναντήσατε ερχόμενος στη χώρας μας;
Εδώ υπάρχουν μοναδικά σημεία που συνδέονται με την κουλτούρα και τον πολιτισμό. Για κάθε γωνιά της Ελλάδας, μπορείς να πεις πως “εδώ πέρασε ο Ποσειδώνας”, εδώ ο “Απόλλωνας”, εδώ “έριξε τους κεραυνούς του ο Δίας”. Πέρυσι πέρασα πολλές ημέρες των διακοπών μου στην Ελλάδα. Μάλιστα, δεν επέλεξα κάποιο σημείο στο οποίο πηγαίνουν πολλοί τουρίστες, αλλά την Εύβοια. Εκεί μπόρεσα να σχηματίσω μια εξαιρετική εικόνα, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τον λαό της.

Μπορεί οι περισσότεροι Ρώσοι να έχουν μια μυθική εικόνα για την Ελλάδα, ωστόσο δεν είναι υπερβολή να πούμε πως συμβαίνει το αντίθετο, καθώς ελάχιστα πράγματα γνωρίζουμε για τη Γιακουτία. Θα μας ξεναγήσετε;
Η έκταση της Γιακουτία είναι αχανής. Έχει το μέγεθος την Ινδίας, ή πέντε φορές της Γαλλίας, ωστόσο ο πληθυσμός της δεν ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο. Έχει την ψυχρότερη θερμοκρασία στο βόρειο ημισφαίριο, με τον υδράργυρο να φτάνει μέχρι και τους -73 βαθμούς, ενώ το καλοκαίρι ξεπερνάει τους 40. Η Γιακουτία είναι γεμάτη από ορυκτό πλούτο και πολλά πολύτιμα ορυκτά. Τα πιο γνωστά ωστόσο είναι τα διαμάντια της τα οποία αποτελούν το 28% της παγκόσμιας παραγωγής εξόρυξης διαμαντιών. Το μεγαλύτερο μέρος τους πληθυσμού της αποτελείται από Ρώσους και Γιακούτιους, ενώ συνολικά στη γη μας συμβιώνουν αρμονικά 130 εθνότητες. Το Γιακούτσκ είναι η μεγαλύτερη πόλη. Βρίσκεται σε περιοχή με μόνιμο πάγο και καθώς η διακύμανση της θερμοκρασίας είναι μεγαλύτερη από 100 βαθμούς μέσα στην ίδια χρονιά, το γεγονός αυτό, όπως καταλαβαίνετε, γεννάει τεράστιες απαιτήσεις για τις υποδομές οι οποίες πρέπει να είναι πολύ ανθεκτικές. Η Γιακουτία είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περιφέρεια. Εκεί ένας επισκέπτης μπορεί να δει πολλά άθικτα από τον πολιτισμό σημεία του πλανήτη. Για να καταλάβετε, το 20% των εδαφών -παγκοσμίως- στα οποία δεν έχει πατήσει άνθρωπος, βρίσκονται στη Γιακουτία.

Πείτε μας δυο λόγια για τον σκοπό της επίσκεψής σας...
Είχαμε μια εξαιρετική συνάντηση στον Δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας, με τον οποίον έχουμε αδελφοποιηθεί, για τις λεπτομέρειες της συμμετοχής παιδιών από τη Γιακούτσκ στην αφή της ολυμπιακής φλόγας, καθώς όπως συμβαίνει πάντα, παιδιά από τις αδελφοποιημένες πόλεις είναι από τα πρώτα που κρατούν τη φλόγα σύμφωνα με την παράδοση. Πέρυσι όταν έγινε η αφή της ολυμπιακής φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, συνέβη το ίδιο. Τα παιδιά από το Γιακούτσκ θα μεταφέρουν στην αρχή τη φλόγα. Μπορεί η απόσταση ανάμεσα στις δυο πόλεις να είναι μεγαλύτερη από 10.000 χιλιόμετρα, ωστόσο η ολυμπιακή φλόγα θα μας φέρει πιο κοντά. Παράλληλα, την ίδια περίοδο (Σεπτέμβριο) σχεδιάζουμε μια παρουσίαση της περιφέρειας του Γιακούτσκ, τόσο στην Αρχαία Ολυμπία, όσο και στον Δήμο της Αθήνας. Για το τελευταίο μάλιστα, την προβολή δηλαδή του Γιακούτσκ στην Αθήνα, είχα και συνάντηση με τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Δήμου της Αθήνας, κ. Φώτη Προβατά, με τον οποίο εξετάσαμε τις λεπτομέρειες.

Από την επίσκεψή σας στη χώρα μας δεν απουσίασε και το θρησκευτικό σκέλος...
Πράγματι. Έκανα περιφορά Επιταφίου στον Άγιο Διονύσιο, όπου μάλιστα είχα την ιδιαίτερη τιμή να συναντηθώ και με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, ενώ την Ανάσταση βρέθηκα στο μοναδικό “Περιβόλι της Παναγίας”.

πηγή: Protagon.gr

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /