σχετικά άρθρα
|
05.02.2014 03:33
Ρωσία: Ακύρωσε έκδοση ομολόγων για δεύτερη διαδοχική εβδομάδαΣε ακύρωση έκδοσης ομολόγων για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα προχώρησε η Ρωσία μετά την εκτίναξη σε επίπεδα ρεκόρ των αποδόσεων στους κρατικούς τίτλους λήξεως το 2028 στη σκιά της αναταραχής και της μαζικής φυγής επενδυτών από τις αναδυόμενες αγορές.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ρωσικού ΥΠΟΙΚ, το υπουργείο της χώρας αποφάσισε να αναβάλλει την έκδοση μετά από «ανάλυση των συνθηκών στην αγορά».
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης που είχε ανακοινωθεί στα τέλη του προηγούμενου έτους, η Ρωσία σχεδίαζε την έκδοση κρατικών τίτλων ύψους 275 δις. ρουβλίων ή 7,8 δις. δολαρίων αυτό το τρίμηνο.
Η διάθεση ανάληψης κινδύνου έχει σημειώσει κάθετη πτώση τις τελευταίες ημέρες λόγω των ενδείξεων για επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα και της συνέχισης της περιστολής του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα Federal Reserve.
Η απόδοση των ρωσικών ομολόγων λήξεως το 2028 υποχωρεί κατά 0,08% σήμερα στο 8,37% έχοντας αγγίξει το επίπεδο ρεκόρ του 8,58% στις 30 Ιανουαρίου. "Το υπουργείο Οικονομικών δεν θέλει να στείλει το σήμα πως είναι άνετο στο να δανείζεται με τόσο υψηλά επιτόκια", σχολιάσε αναλυτής στο πρακτορείο.
Σημειώνεται ότι το ρούβλι έχιε υποχωρήσει κατά 6,9% φέτος έναντι του δολαρίου, καταγράφοντας την χειρότερη επίδοση ανάμεσα στα νομίσματα 24 αναδυόμενων αγορών που μετρά τρο bloomberg, μετα το αργεντίνικο πέσο.
Η Ρωσία υποτιμά ελεγχόμενα το ρούβλι Στη δίνη της διαφυγής κεφαλαίων από τις αναδυόμενες οικονομίες βρίσκεται και το ρούβλι. Όμως η υποτίμηση του ρωσικού εθνικού νομίσματος οφείλεται κυρίως στην πορεία της ρωσικής οικονομίας.
Εδώ και μέρες οι χρηματιστές στις διεθνείς χρηματαγορές βλέπουν την αξία του ρωσικού εθνικού νομίσματος να πέφτει σε σχέση με το ευρώ. Ενώ στις αρχές του έτους έπρεπε να καταβάλεις στη Μόσχα περίπου 40 ρούβλια για ένα ευρώ, στα τέλη του Ιανουαρίου η ισοτιμία είχε αυξηθεί στα 48,5 ρούβλια. Μέσα σε έναν μόλις χρόνο το ρούβλι έχασε το 20% της αξίας του σε σχέση με το ευρώ.
Η μεγάλη πτώση πολλών συναλλαγματικών ισοτιμιών τις τελευταίες εβδομάδες εξέπληξε ενδεχομένως πολλούς επιχειρηματίες ή ειδικούς, καθώς βρέθηκαν αντιμέτωποι με εξωγενείς παράγοντες. Από τότε που η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα έδειξε ότι προτίθεται να εγκαταλείψει σταδιακά την χαλαρή νομισματική πολιτική, οι επενδυτές αποσύρουν κερδοσκοπικά κεφάλαια από σχεδόν όλες τις αναδυόμενες οικονομίες. Όμως οι λόγοι για την υποτίμηση του ρωσικού εθνικού νομίσματος σχετίζονται κυρίως με την πορεία της ρωσικής οικονομίας.
Χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης Η αναλύτρια ισοτιμιών της γερμανικής τράπεζας Commerzbank, Του Λαν Νγκουγιέν, εξηγεί: «Δύο είναι οι βασικοί λόγοι για την υποτίμηση του ρωσικού εθνικού νομίσματος. Η ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας επιβραδύνθηκε από το επισήμως αναμενόμενο 3,6% σε μόλις 1,3%, ενώ την ίδια στιγμή αυξήθηκε αισθητά ο πληθωρισμός. Η μόνη επιλογή που είχε η κεντρική τράπεζα για να τονώσει την ρωσική οικονομία ήταν η σταδιακή διολίσθηση του εθνικού νομίσματος».
Ο επικεφαλής του τμήματος εξωτερικού εμπορίου στο Γερμανικό Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Φόλκερ Τράιερ, εκτιμά ωστόσο ότι ίσως ένα «ασθενές» ρούβλι οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού στη Ρωσία, γεγονός που ενδέχεται να εξαναγκάσει την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια, όπως συνέβη πρόσφατα στην Τουρκία και την Ινδία. Μια τέτοια κίνηση θα είχε επιπτώσεις στην πορεία της ρωσικής οικονομίας, αλλά και στους επενδυτές από το εξωτερικό.
short link:
|
Ποια είναι η γνώμη σας;