header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
08.01.2017 22:21

Η Ρωσία αρχίζει την απόσυρσή της από τον εμφύλιο στη Συρία


Την απόσυρση της αεροναυτικής δύναμης που έχει στείλει ανοιχτά της Συρίας αποφάσισε η Ρωσία, σαν πρώτο βήμα στην αποκλιμάκωση της στρατιωτικής εμπλοκής της στον συριακό εμφύλιο πόλεμο.

Όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατηγός Βαλέρι Γερασίμοφ, η Μόσχα αποφάσισε να αποσύρει το μοναδικό αεροπλανοφόρο της, το «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ», από τα νερά της ανατολικής Μεσογείου, μαζί με τα υποστηρικτικά πολεμικά σκάφη που επιχειρούσαν στο πλευρό του.

Η κίνηση της Μόσχας έρχεται λίγες ημέρες αφότου Ρωσία και η Τουρκία ανακοίνωσαν ότι μεσολάβησαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία, αλλά και στον απόηχο της κατάληψης του βόρειας πόλης του Χαλεπίου από τα στρατεύματα του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Ωστόσο, η εύθραυστη εκεχειρία ήδη βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης εν μέσω αναζωπύρωσης των συγκρούσεων στα περίχωρα της Δαμασκού. Η συνέχιση της αιματοχυσίας έχει γεννήσει αμφιβολίες για το κατά πόσον θα είναι εφικτή η ειρηνευτική διάσκεψη που σχεδιάζουν η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν για τα τέλη Ιανουαρίου, στο ουδέτερο έδαφος του Καζακστάν.

Δεν είναι ακόμα σαφές το κατά πόσον η απόσυρση του «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» από την ανατολική Μεσόγειο θα επηρεάσει τη δύναμη πυρός που διαθέτει η Ρωσία στο συριακό εμφύλιο, δύναμη που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του Άσαντ στον σχεδόν εξαετή αγώνα του εναντίον των αντικαθεστωτικών ανταρτών.

Υπενθυμίζεται πως η Μόσχα είχε ανακοινώσει και μία ακόμα φορά στο παρελθόν ότι αρχίζει να αποσύρει στρατεύματα από τη Συρία, τον περασμένο Μάρτιο, όταν υπήρχαν ενδείξεις ότι η ρωσική αεροπορική ισχύς είχε χαρίσει το μομέντουμ στον Άσαντ. Ωστόσο, στη συνέχεια η ρωσική Αεροπορία αναγκάστηκε να εντατικοποιήσει εκ νέου τις επιδρομές της.

Το Κρεμλίνο διατηρεί επί χρόνια ναυτική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς διαθέτει τον μοναδικό ναύσταθμο της της εκτός της πάλαι πότε Σοβιετικής Ένωσης στην Ταρτούς της Συρίας.

Πηγή: skai.gr
 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /