header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
25.09.2010 08:40

Το εξπρές της πολυτέλειας. Τρένο για... πλούσιους συνδέει τη Μόσχα µε την Κυανή Ακτή Γιώργος Αγγελόπουλος


Διαφηµίζεται ως ένα σύγχρονο «Οριάν Εξπρές», όµως αντί να πηγαίνει από τη Δύση στην Ανατολή, συνδέει τον Βορρά µε τον Νότο. Σχεδόν έναν αιώνα από το πρώτο δροµολόγιο, η σιδηροδροµική σύνδεση της Μόσχας µε τη Νίκαια, στη γαλλική Κυανή Ακτή, αποκαταστάθηκε χθες. Ενα τρένο πολυτελείας έφυγε προχθές από τη ρωσική πρωτεύουσα για το πρώτο δροµολόγιό του προς τη φηµισµένη πόλη της Νότιας Γαλλίας, που εξακολουθεί να γοητεύει τη ρωσική υψηλή κοινωνία.

 

Η αµαξοστοιχία αναχώρησε από τον σιδηροδροµικό σταθµό Λευκορωσία στη Μόσχα στις 16.17 ακριβώς (15.17 ώρα Ελλάδας) και πρόκειται να διανύσει 3.300 χλµ. ώς τη Νίκαια, όπου αναµένεται στις 19.12 (20.12 ώρα Ελλάδας) του Σαββάτου. Τα εγκαίνια αυτής της νέας σιδηροδροµικής σύνδεσης έγιναν µε µια τελετή στην αποβάθρα του σταθµού, στη διάρκεια της οποίας µια ορχήστρα µε µια εικοσαριά ρώσους και γάλλους µουσικούς ερµήνευσε τραγούδια σε αµφότερες τις γλώσσες, µεταξύ των οποίων το «Νon, je ne regrette rien» της Εντίτ Πιάφ. «Είναι ηµέρα γιορτής, είναι το πρώτο δροµολόγιο Μόσχας - Νίκαιας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας ρωσικών σιδηροδρόµων (RΖD), ο Μιχαήλ Ακούλοφ. Η αµαξοστοιχία που θα πραγµατοποιεί το δροµολόγιο Μόσχα - Νίκαια θα διασχίζει «εξαιρετικά τοπία όπως αυτά των Αλπεων για να φτάσει τελικά στη Νίκαια, έναν προορισµό που προσελκύει τους Ρώσους εδώ και αιώνες», δήλωσε από την πλευρά του ένας υπεύθυνος της εταιρείας των γαλλικών σιδηροδρόµων (SΝCF), ο Φρεντερίκ Παρντέ.

Το τρένο, το οποίο ξεκίνησε για το παρθενικό του δροµολόγιο µε πληρότητα 90%, θα διασχίσει την Ευρώπη περνώντας από το Μινσκ, τη Βαρσοβία, την Τσεχία, τη Βιέννη, το Μιλάνο, τη Γένοβα και το Μαντόν, πριν φτάσει στον προορισµό του στην Κυανή Ακτή. Το δροµολόγιό του θα έχει 22 σταθµούς.

Στην εποχή των τσάρων. Η σιδηροδροµική σύνδεση Μόσχας - Νίκαιας δεν είναι καινούργια. Προς το τέλος του 19ου αιώνα, στην τσαρική Ρωσία, και µέχρι το 1914, ένα άλλο τρένο εκτελούσε αυτό το δροµολόγιο. «Πολλά µέλη της ρωσικής βασιλικής οικογένειας, οι συγγενείς τους και τα εξώγαµα παιδιά τους είχαν εκεί κάτω (στη Νίκαια) ακίνητες ιδιοκτησίες και έκαναν τακτικά το αλέ-ρετούρ», έγραφε χθες η ρωσική εφηµερίδα «Ιζβέστια» σε ένα άρθρο της µε τίτλο «Γκλάµουρ στις σιδηροτροχιές».

Το προσωπικό του νέου τρένου, το οποίο αποτελείται από Ρώσους, προσελήφθη κατόπιν διαγωνισµού. Σύµφωνα µε την «Ιζβέστια», για να προσληφθούν έπρεπε να ξέρουν αγγλικά και γαλλικά, καθώς και το σαβουάρ βιβρ των χωρών αυτών. Η αµαξοστοιχία, η οποία έχει δώδεκα βαγόνια, µεταξύ των οποίων δύο βαγκόν-ρεστοράν, προβλέπεται να πραγµατοποιεί µόνον ένα δροµολόγιο µετ’ επιστροφής την εβδοµάδα.

Οµως «τα δροµολόγια αναµένεται ότι θα αυξηθούν γρήγορα στα τέσσερα ή πέντε εβδοµαδιαίως», επισήµανε ο Παρντέ, υπογραµµίζοντας ότι µπορεί κανείς να αγοράσει εισιτήρια από σταθµούς στη Γαλλία.


Εισιτήρια από 306 έως... 1.200 ευρώ!


Η αµαξοστοιχία «17-18», όπως ονοµάζεται προσωρινά εν αναµονή ενός ονόµατος µε το οποίο να µπορεί να καταχωριστεί στην ιστορία των σιδηροδρόµων, όπως το «Οριάν Εξπρές», διαθέτει πραγµατική κουζίνα, ώστε οι ταξιδιώτες της να αποφεύγουν τα γεύµατα των φούρνων µικροκυµάτων που συνηθίζονται στα σύγχρονα τρένα. Η τιµή των εισιτηρίων κυµαίνεται από 306 ευρώ για απλή διαδροµή στη δεύτερη θέση ώς 1.200 ευρώ για µια «θέση πολυτελείας» σε ένα κοµπαρτιµάν που διαθέτει µεγάλο κρεβάτι, ντους, WC και µπαρ, ενώ το εισιτήριο πρώτης θέσης κοστίζει 459 ευρώ. Ο χρόνος της διαδροµής είναι 52 ώρες και 55 λεπτά και η ταχύτητα που αναπτύσσει είναι περίπου 65 χλµ. την ώρα.  

 

πηγή: TA NEA

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /