header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
05.11.2010 00:00

Τετραήμερη αργία: 2 γιορτές σε μία Γιούρι Παπαδόπουλος


Η λαϊκή ενότητα, που γιορτάζεται πλέον στη θέση της Οκτωβριανής Επανάστασης, «δεν είναι έννοια μεταφορική, αλλά αδιαμφισβήτητη αξία» κατοχυρωμένη στο ρωσικό Σύνταγμα, σύμφωνα με το Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, ο οποίος προσπάθησε να πείσει τους δύσπιστους Ρώσους πολίτες ότι αυτή είναι πλέον η εθνική γιορτή του μέλλοντός τους.

 

Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και έως το 2004 η επέτειος της Οκτωβριανής Επανάστασης, που άρχισε σιγά σιγά να ονομάζεται στο ρωσικό Τύπο «οκτωβριανό πραξικόπημα» εορταζόταν με διάταγμα του Μπαρίς Γέλτσιν ως «Ημέρα Ομόνοιας και Συμφιλίωσης».
Από το 2005, με διάταγμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, η νοεμβριανή αργία, που μόνον ένας τρελός θα προσπαθούσε να καταργήσει, μεταφέρθηκε στις 4 του μήνα και εορτάζεται πλέον ως ημέρα λαϊκής ενότητας σε ανάμνηση της απελευθέρωσης της Μόσχας και του Κρεμλίνου το 1612 από τους Πολωνούς κατακτητές τους, με την οποία θεωρείται ότι η Ρωσία βγήκε από τη «θολή και ταραγμένη περίοδο» της ιστορίας της το 17ο αιώνα. Επικεφαλής της λαϊκής εθνοφυλακής, που πραγματοποίησε το κατόρθωμα ήταν οι Κοζμά Μίνιν και Ντμίτρι Παζάρσκι, το άγαλμα των οποίων στέκει μπροστά στον Άγιο Βασίλειο στην Κόκκινη Πλατεία και ξαναέγιναν ήρωες πρώτης γραμμής όταν το Κρεμλίνο έπρεπε επειγόντως να βρει κάποιο αντάξιο υποκατάστατο στη ριζωμένη στη συνείδηση εορτή της Επανάστασης.
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση σχετικά με το ποιες γιορτές είναι πιο σημαντικές για τους Ρώσους πολίτες, το 77 % απάντησε η Πρωτοχρονιά, το 38 % η 9η Μαΐου, ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης κατά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το 34 % το Πάσχα και το 31 % τα Χριστούγεννα και η ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου.
Τη σειρά των εορτών συμπληρώνουν για το 17 % η ημέρα του υπερασπιστή της Πατρίδας, δηλαδή των ενόπλων δυνάμεων και κατά βάση των ανδρών, για το 9 % οι διάφορες επαγγελματικές εορτές και για το 7% η 1η Μαΐου. Ακολουθεί με 5 % η 7η Νοεμβρίου, ημέρα άλλοτε της Οκτωβριανής Επανάστασης και σήμερα η παράξενη επέτειος της εορταστικής παρέλασης του 1941, μετά την οποία οι Ρώσοι στρατιώτες κατευθύνθηκαν στο μέτωπο.
Ακόμη πιο χαμηλά βρίσκεται η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και το μουσουλμανικό Μπαϊράμι (4 %), η ημέρα της Ρωσίας, επέτειος ψήφισης του ισχύοντος Συντάγματος της νέας μετασοβιετικής Ρωσίας (3 %) και η ημέρα της Κοσμοναυτικής, επέτειος της πρώτης διαστημικής πτήσης του Γιούρι Γκαγκάριν (1 %). Με το ίδιο χαμηλό ποσοστό του 1 % αναγνωρίζεται ως σημαντική γιορτή και η επέτειος της 4ης Νοεμβρίου, τη σημασία της οποίας προσπαθεί παντοιοτρόπως να εμφυσήσει στην κοινωνική συνείδηση το Κρεμλίνο.
Το εντυπωσιακό είναι ότι οι μισοί ερωτηθέντες Ρώσοι (50 %) δεν γνωρίζουν καν το όνομα της εθνικής εορτής της 4ης Νοεμβρίου, το 39 % δίνει λάθος ονομασίες και τη σωστή πέτυχε μόνο το 10 %, ποσοστό, που μειώθηκε μάλιστα από το περσινό 16 %.
Το 80 % του πληθυσμού αγνοεί αυτά καθεαυτά τα κατορθώματα των Μίνιν και Παζάρσκι, σε αντίθεση με το 10 %, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι περίπου 5.500 εθνικιστές, που οργάνωσαν τη «Ρωσική πορεία», ενώ ομώνυμη εκδήλωση με συμμετοχή 20.000 νέων οργάνωσαν παρά τη βροχή και οι «Νάσι» (=Δικοί μας), η νεολαιίστικη οργάνωση που πρόσκειται στο Κρεμλίνο. Αρκετές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν, πάντως, την ανησυχία τους για την ενίσχυση των εθνικιστικών δραστηριοτήτων, που στρέφονται εναντίον των μεταναστών.
Για να έχει ήσυχο το κεφάλι της η ρωσική κυβέρνηση ένωσε τις δύο γιορτές, την παλιά και τη νέα επέτειο, προσφέροντας μια χορταστική τετραήμερη αργία στους Ρώσους εργαζόμενους, οι οποίοι θα κληθούν να εργαστούν το επόμενο Σάββατο 13 του μηνός, αν και οι περισσότεροι θα προσπαθήσουν και τότε να πάρουν άδεια από τη σημαία, που στα ρωσικά σημαίνει κρεμάω το σακάκι μου στην καρέκλα και εξαφανίζομαι...
 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /