header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
20.11.2010 00:00

Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος ο «Διπλωμάτης της Ορθοδοξίας» Αιμίλιος Πολυγένης


Το 64ο έτος της ηλικίας του συμπλήρωσε σήμερα ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος, ο οποίος γεννήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1946 στο Λένινγκραντ (Αγία Πετρούπολη).

Ο Πατριάρχης Κύριλλος στην πάνω από τριάντα χρόνια εκκλησιαστική του υπηρεσία, πρόσφερε μεγάλη συμβολή στο δυνάμωμα των σχέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας με τις άλλες Εκκλησίες και Θρησκείες.

Ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος (κατά κόσμο Βλαδίμηρ Μιχάϊλοβιτς Γκουντιάεφ) γεννήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1946 στο Λένινγκραντ.

 

Ο πατέρας του Μιχαήλ ήταν ιερέας (εκοιμήθη το 1974), ενώ η μητέρα του Ράϊσα Βλαδίμηροβνα ήταν δασκάλα γερμανικών σε σχολείο (εκοιμήθη το 1984).

Ο πρεσβύτερος αδελφός του, πρωθιερέας Νικόλαος Γκουντιάεφ, είναι καθηγητής στην Θεολογική Ακαδημία της Αγίας Πετρουπόλεως, και προϊστάμενος του Ιερού ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Αγία Πετρούπολη.

Ο παππούς του ιερέας Βασίλειος Στεπάνοβιτς Γκουντιάεφ, ο οποίος λόγω της εκκλησιαστικής του δραστηριότητας και του αγώνα του κατά των «ανακαινιστών» στις δεκαετίες ΄20, ΄30 και ΄40 του 20 αιώνα φυλακίσθηκε επανειλημμένως και εξορίσθηκε.

Για ένα διάστημα φυλακίσθηκε στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως των Σολοφκί της Βόρειας Ρωσίας.

Με το όνομα του Πατριάρχη Κυρίλλου δεν συνδέεται μόνο η αναγέννηση της πνευματικής ζωής στη Ρωσία, η αντιμετώπιση της διεκκλησιαστικής διάσπασης και η επανένωση του Πατριαρχείου Μόσχα με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία του εξωτερικού, αλλά και η αποκατάσταση του διαθρησκευτικού διαλόγου.

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου των Μουφτήδων της Ρωσίας Νταμίρ Γκιζατούλιν

«Χάρι στις προσπάθειές του η Ρωσική Εκκλησία έχει αποκαταστήσει πολύ καλές σχέσεις με το Ισλάμ τόσο στη Ρωσία, όσο και στο εξωτερικό. Εκτιμούμε πολύ θετικά τον ρόλο του Πατριάρχη Κυρίλλου σε διάφορες ειρηνευτικές πράξεις και στη συνένωση του έθνους και διαφόρων πολιτισμών».

Εξάλλου, αν οι μουσουλμάνοι και οι βουδιστές της Ρωσίας δεν είχαν ποτέ οσοδήποτε σοβαρές συγκρούσεις με τη ρωσική ορθοδοξία, όμως η αποκατάσταση του διαλόγου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με τους καθολικούς, δεν προχωρούσε ομαλά.

Στη διάρκεια όλου του 20ου αιώνα η Καθολική Εκκλησία κατέβαλε συχνά προσπάθειες προσηλυτισμού στον καθολικισμό ανθρώπων στο κανονικό έδαφος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και για αυτό τον λόγο οι σχέσεις ανάμεσα στο Πατριαρχείο Μόσχας και το Βατικανό ήταν άκρως τεταμένες.

Παρ’ όλα αυτά ο τότε Μητροπολίτης Σμολένσκ Κύριλλος και νυν Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας, επισκέφτηκε πολλές φορές την Αγία Έδρα, διεξάγοντας πολύπλοκες διπλωματικές συνομιλίες.

«Ο Πατριάρχης Κύριλλος έκανε πολύ μεγάλο βήμα προς την ειρήνη και την αλληλοκατανόηση ανάμεσα στην Ορθόδοξη και την Καθολική Εκκλησία, επισημαίνοντας πάντα την ανάγκη της συνένωσης στον σύγχρονο κόσμο των προσπαθειών τόσο στη Δυτική, όσο και στην Ανατολική Ευρώπη έτσι ώστε και οι δύο Εκκλησίες να δουλεύουν μαζί βοηθώντας η μια στην άλλη. Συμφωνούμε απολύτως με αυτόν»,- είπε στο Ρωσικό Σταθμό "Η Φωνή της Ρωσίας" ο Α΄ γραμματέας της Αποστολικής Nunciature (Αποστολής παπικών Νουντσίων) της πρεσβείας του Βατικανού στη Ρωσία Βισβάλντας Κουλμπόκος.

«Ο Πατριάρχης Κύριλλος ανέβασε σε νέο ποιοτικά επίπεδο την σημαντικότερη αποστολή της Εκκλησίας – το κήρυγμα του Λόγου του Θεού», τόνισε ο Αντιπρόεδρος του Τμήματος των Εξωτερικών Σχέσεων, Ηγούμενος Φίλιππος Ριαμπίχ.

Επίσης, ο Ηγούμενος Φίλλιπος πρόσθεσε: «Ο Πατριάρχης Κύριλλος έχει μεγάλο κύρος ανάμεσα σε διάφορες θρησκείες. Πάντα ήταν δραστικός αποστολέας και κήρυκας του Λόγου του Θεού. Εκφώνησε λόγους σε διάφορες διεθνείς εκδηλώσεις. Έμπαινε σε διάλογο με ανθρώπους διαφορετικών αντιλήψεων και πάντα υπέβαλε προτάσεις για το πώς μπορεί να επιτευχθεί η ειρήνη και η ευδοκία πάνω στη βάση των χριστιανικών ορθόδοξων παραδόσεων»

«Η δράση του Αγιότατου Πατριάρχη Κυρίλλου συνέβαλε στο να ακουστεί σήμερα σε όλο το κόσμο η φωνή της Ρωσικής Ορθοδοξίας και η Ρωσική Εκκλησία να γίνει σημαντικός κοινωνικός θεσμός», υπογράμμισε κλείνοντας ο κ. Φίλλιπος.

 

Σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Νέα περίοδο ξεκίνησε στις σχέσεις των δύο Εκκλησιών μετά την εκλογή του Πατριάρχη Κυρίλλου στο Θρόνο της Ρωσικής Εκκλησίας, το οποίο δεν έκρυψαν και οι δύο Προκαθήμενοι στις πρώτες δηλώσεις τους κατά την επίσκεψη του κ. Κυρίλλου στο Φανάρι.

«Μετά την εκλογή μου στον Πατριαρχικό Θρόνο είχα αποφασίσει να επισκεφθώ το γρηγορότερο την Κωνσταντινούπολη, και να έχω μια αδελφική κοινωνία με εσάς. Θεωρώ πολύ σημαντικό, να ανοίξουμε από κοινού μια νέα σελίδα στις σχέσεις μας», είχε αναφέρει μετά τις συνομιλίες στο Φανάρι ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος από την πλευρά του είχε αναφέρει «Σας τείνομεν δεξιάν ειλικρινούς αγάπης και ανυποκρίτου φιλαδελφίας! Είμεθα έτοιμοι να συνεργασθώμεν μαζί Σας, εις τα πλαίσια της κανονικής τάξεως και των απ’ αιώνος ιερών εκκλησιαστικών θεσμίων και σεβασμίων παραδόσεων, εν ευθύτητι καρδίας κατενώπιον Θεού, δια το καλόν όχι μόνον των δύο Εκκλησιών ημών, αλλά και της καθόλου Ορθοδοξίας και όλου του Χριστιανικού κόσμου»!

Τη νέα περίοδο στις σχέσεις των δύο Εκκλησιών, επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο οποίος τον Μάιο του 2010 πραγματοποίησε πολυήμερη επίσκεψη στην Ρωσία.

Ο Γραμματέας του Τμήματος των Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ μιλώντας το 2009 στην Τουρκική Εφημερίδα «Cumhuriyet» για τις σχέσεις των δύο Εκκλησιών είχε αναφέρει, ότι «μετά την επίσκεψη του Πατριάρχη Κυρίλλου στην Κων/πολη άνοιξε μια νέα σελίδα στις σχέσεις του Πατριαρχείου Μόσχας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και οι δύο Εκκλησίες έκαναν αμοιβαία βήματα όσον αφορά την Εσθονία και την Ουκρανία».

Επίσης είχε προσθέσει: «Μετά την επίσκεψη στην Κων/πολη ανοίξαμε μια νέα σελίδα στις διμερείς μας σχέσεις. Τα προβλήματα ακόμη υπάρχουν. Αλλά αποφασίσαμε, αντί να κάνουμε τα προβλήματα αυτά αιτία σύγκρουσης, να τα λάβουμε υπόψη σε ένα κλίμα διαλόγου».

«Στα θέματα Εσθονίας και Ουκρανίας οι Εκκλησίες μας έκαναν ορισμένα βήματα. Στην Εσθονία υπάρχουν δύο Ορθόδοξες Εκκλησίες, εκ των οποίων η μία υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και η άλλη στη Μόσχα. Μεταξύ αυτών των δύο υπήρχε μια συνεχής σύγκρουση… Όμως, δεν είναι δυνατόν να πούμε ότι σύντομα θα ενωθούν οι δύο Εκκλησίες στην Εσθονία. Διότι, και στην περίπτωση ακόμη που συμφωνήσουν Φανάρι και Μόσχα, θα συνεχιστούν για πολύ καιρό οι τοπικές διαφωνίες», υπογράμμισε κλείνοντας ο π. Ίγκορ.

Η εκλογή του Σμολένσκ Κυρίλλου

Στις 27 Ιανουαρίου 2009, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εξέλεξε τον 62χρονο ισχυρό Μητροπολίτη Σμολένσκ και Καλίνινγκραντ κ. Κύριλλο, ως 16ο Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών.

Η νίκη του Μητροπολίτη Σμολένσκ και Καλίνινγκραντ κ. Κυρίλλου στις Πατριαρχικές εκλογές ήταν σαρωτική, αφού από τα 677 έγκυρα ψηφοδέλτια, έλαβε 508 ψήφους.

Ο νέος Πατριάρχης αμέσως μετά την εκλογή του, τόνισε την «αναγκαιότητα της ενότητας μεταξύ των Χριστιανών, ιδιαίτερα σε καιρούς πολυαπαιτητικούς και με πολύ δύσκολες συγκυρίες ανά τον κόσμο».

Σύμφωνα με τον Επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος για τις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας, Πρωθιερέα Βσέβολοντ Τσάπλιν, μέσα σε ένα χρόνο ο Πατριάρχης Κύριλλος έκανε μεγάλες αλλαγές στην εκκλησιαστική ζωή της Ρωσίας.

Ο π. Βσέβολοντ, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «Η εκκλησιαστική ζωή έχει γίνει πολύ πιο δυναμική. Η νεολαία έρχεται πιο κοντά στην εκκλησία, και οι σχέσεις με το κράτος είναι άριστες».

Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας, σύμφωνα με στελέχη του Πατριαρχείο Μόσχας, είναι μια μοναδική και ευσεβής προσωπικότητα, όμως σε συνδυασμό με την πνευματική τόλμη.

Επίσης, ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος σε μια πολύ δύσκολη γεωπολιτική κατάσταση, κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διαφυλαχτεί η ακεραιότητα της Εκκλησίας και η πνευματική ενότητα των λαών της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας.

 

Σχέσεις με το Κράτος

Ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλος κάλεσε μετά την εκλογή του την Εκκλησία και το Κράτος, να επιδιώξουν στις σχέσεις τους τον αρμονικό συνδυασμό των συμφερόντων και τη μη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις αλλήλων, να σέβονται αλλήλους και να συνεργάζονται για το καλό του λαού.

«Η συμφωνία προϋποθέτει τον αρμονικό συνδυασμό των συμφερόντων, την κατανομή της ευθύνης», - εξήγησε ο προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας, προσθέτοντας ότι το πνεύμα τέτοιας συμφωνίας είναι ενσωματωμένο στην κανονική παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα λόγια του Αγιοτάτου Πατριάρχη, για καμία συμφωνία σ' αυτές τις σχέσεις δεν γινόταν λόγος, κατά την περίοδο εξάλειψης του Πατριαρχείου και καταδίωξης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από την πλευρά του κράτους.

«Στις νέες συνθήκες, αναγνωρίζουμε ότι είναι αδύνατο να πραγματοποιήσουμε αυτό το ιδανικό, που γεννήθηκε την πρώτη χιλιετία, αλλά από την άλλη πλευρά, εμείς, σαν Εκκλησία, συνειδητοποιούμε την ανάγκη της κατεύθυνσης των σκέψεων και των έργων μας προς τη δημιουργία ενός μοντέλου σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους στο πνεύμα της συμφωνίας», - δήλωσε η Αυτού Αγιότητα .

«Το Κράτος μεριμνά για τα γήινα πράγματα, η Εκκλησία φροντίζει για τα ουράνια. Είναι αδύνατο να φανταστούμε τον ουρανό, χωρίς τη γη και τη γη, χωρίς τον ουρανό. Η Γη και ο ουρανός αποτελούν αρμονία της θεϊκής ύπαρξης, της θεϊκής Δημιουργίας», είπε ο Αγιότατος Πατριάρχης Κύριλλος, και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο συνδυασμός του θεϊκού και γήινου- των προσπαθειών της εκκλησίας και του κράτους θα κατευθύνονται στην πνευματική και υλική ευημερία του λαού.

 

πηγή: romfea.gr

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /