header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
08.02.2011 00:00

Η Ρωσική Εκκλησία προς υποψηφίους κληρικούς: "Ολοκληρώστε τις σπουδές"


Να αυξηθεί το επίπεδο εκπαίδευσης των μελλοντικών ιερέων αποφάσισε η Σύνοδος των Επισκόπων της Ρωσικής Εκκλησίας, κατά την διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίας στο Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος στη Μόσχα.


Σύμφωνα με πληροφορίες η Σύνοδος των Επισκόπων της Ρωσικής Εκκλησίας, απόφασισε, να μην γίνεται χειροτονία κληρικού εάν δεν υπάρχει η σχετική εκκλησιαστική εκπαίδευση, η αν δεν έχει εγγραφεί σε κάποιο θεολογικό σχολείο η σεμινάριο.

Επίσης συζήτησαν, ότι στο μέλλον οι υποψήφιοι διάκονοι θα πρέπει να χειροτονηθούν όταν τελειώνουν του εκκλησιαστικό σχολείο, καθώς και οι υποψήφιοι προς ιεροσύνη τα θεολογικά σεμινάρια οι σχολές – πανεπιστήμια της Ρωσικής Εκκλησίας.

Η Σύνοδος των Επισκόπων προτρέπει όλους τους κληρικούς που δεν έχουν εκκλησιαστική εκπαίδευση μέχρι σήμερα, εντός του 2011 να εισέλθουν στην ιερατική σχολή του Αγίου Τύχωνα.

Τέλος αποφάσισε την εισαγωγή συστημάτων ελέγχου γνώσεων των κληρικών, τουλάχιστον εκείνων που δεν έχουν πτυχίο θεολογίας η θρησκευτικού σχολείου.

Απόσπασμα από την ομιλία του Πατριάρχη Μόσχας – Λήξη συνεδρίας:

Στην καταληκτήρια ομιλία του ο Αγιώτατος Πατριάρχης επεσήμανε:

«Πανέντιμα μέλη της Συνόδου της Ιεραρχίας! Θα ήθελα από μέση καρδίας να σας ευχαριστήσω για τους κόπους πενταήμερου. Αυτή η Σύνοδος ξεχωρίζει από τις προηγούμενες σε ότι τα βασικά του κείμενα καταρτίσθηκαν με πάρα πολύ μεγάλη συμμετοχή τόσο των Επισκόπων, όσο και του ιερού κλήρου και λαϊκών.

Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι τα κείμενα, τα οποία ενεκρίθησαν από τη Σύνοδο έχουν κατά κάποιο τρόπο επιδοκιμάσθηκαν από την εκκλησιαστική συνείδηση. Πιστεύω ότι αταξίες, οι οποίες εμφανίζονται από καιρό σε καιρό στην εκκλησιαστική ζωή οφείλονται ίσως στην έλλειψη εργαλείων για την υπερπήδηση αυτών των εμποδίων.

Η ίδια η καθολική φύση της Εκκλησίας μας προσφέρει αυτά τα εργαλεία. Η σύσταση της Διασυνοδικής Επιτροπής και το έργο του κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους και η συμμετοχή επαρχιών στη συζήτηση της ύλης της Επιτροπής και στις επαρχίες κληρικών, θεολόγων, λαϊκών καθώς και όσων επιθυμούσαν να τη συζητήσουν μέσω δικτύου επιβεβαιώνουν ότι σήμερα, σε μια εποχή δύσκολη, που βιώνει η Εκκλησία, η συνοδικότητα, η οποία αποτελεί ένα αναπόσπαστο μέρος της εκκλησιαστικής υπάρξεως γίνεται ιδιαίτερα περιζήτητη.

Η συνοδικότητα θέλει συμμετοχή ενός ευρέως κύκλου ανθρώπων, αλλά ταυτόχρονα και την απαρασάλευτη διαφύλαξη ιεραρχικού κάθετου της εξουσίας στην Εκκλησία.

Ο συνδυασμός αυτών των δυο στοιχείων διαμορφώνει εκείνη τη δύναμη, η οποία βοηθά την Εκκλησία να υπερπηδάει όλα τα εμπόδια και τις ιστορικές περιπέτειες και να υπάρχει εδώ και δυο χιλιετίες.

Εύχομαι ώστε και σε αυτή τη δύσκολη εποχή η Εκκλησία, στηριζόμενη στη θεοδώρητη δύναμη της συνοδικότητας να επιλύει προβλήματα που αντιμετωπίζει για τη δόξα του Θεού.

Όλα με τα οποία ασχολούμαστε αποβλέπουν στη σωτηρία των ανθρώπων. Δεν έχει η Εκκλησία ένα άλλο σκοπό ή ένα άλλο προορισμό.

Αυτός ο σκοπός πρέπει να ευρίσκεται πάντοτε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας, τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα και αποτελεί μόνο εργαλείο προώθησης αυτού του βασικού και οριστικούς σκοπού, και ο οποίος είναι η σωτηρία των ανθρώπων και η καθοδήγησή τους στην οδό των θείων εντολών.

Θα ήθελα να σας ευχηθώ να έχετε δυνάμεις, σύνεση, ανδρεία, υπομονή, διότι ο συνοδικός στοχασμός στον εκκλησιαστικό βίο θα απαιτήσει, βέβαια, την υπομονή, την επιείκεια του ένα στον άλλο, την αμοιβαία αγάπη, την ικανότητα να δεχόμαστε τα δυνατά και τα αδύνατα μας σημεία, διαφυλάσσοντας ενότητα του πνεύματος στον σύνδεσμο της ειρήνης. Ο Θεός να ευλογήσεις τους αγώνες της Εκκλησίας μας». 

 

 πηγή: Romfea.gr 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /