header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
23.06.2012 02:56

100 χρόνια ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας


Η επικείμενη εκατονταετής επέτειος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας πρόκειται να είναι ένα από τα πιο αξιοσημείωτα γεγονότα του φετινού καλοκαιριού. Η μεγαλειώδης αεροπορική γιορτή στο Ζούκοφσκι στα περίχωρα της Μόσχας τον Αύγουστο του 2012 θα συγκεντρώσει με βεβαιότητα έναν τεράστιο αριθμό αεροπορικών ειδικών, δημοσιογράφων και θεατών. Όμως η επέτειος είναι επίσης και μια ευκαιρία να αξιολογηθούν εκ νέου οι προοπτικές της ανάπτυξης της Πολεμικής Αεροπορίας τα επόμενα χρόνια.


Στα μέσα του Ιουνίου σε σύσκεψη, που ήταν αφιερωμένη στην επικείμενη επέτειο και έγινε στην 393η αεροπορική βάση στο Koρένοφσκ της Περιφέρειας του Κρσνογιάρσκ, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για μια ακόμη φορά κατονόμασε τις σχεδιαζόμενες παραμέτρους ενίσχυσης της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, συμπεριλαμβανομένων και των ποσών της χρηματοδότησής της.

Τα έξοδα για τη συντήρηση και την ανανέωση του εξοπλισμού της Πολεμικής Αεροπορίας κατά την τρέχουσα δεκαετία, θα πρέπει να ανέλθουν σε πάνω από 4 τρισεκατομμύρια ρούβλια (100 δισ. ευρώ) ή περίπου το 20% του συνολικού ποσού, που σχεδιάζεται να δαπανηθεί στο πλαίσιο του κρατικού προγράμματος εξοπλισμών κατά τη διετία 2011-20.

Με τα χρήματα αυτά η Πολεμική Αεροπορία και η αντιαεροπορική άμυνα πρέπει να προμηθευτούν περισσότερα από 1.000 ελικόπτερα, πάνω από 600 αεροσκάφη, 56 συστοιχίες των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400, 10 συστοιχίες του υπό ανάπτυξη συστήματος S-500 και σημαντικό αριθμό άλλων τεχνικών μέσων, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων ιπτάμενων μέσων. Η υλοποίηση αυτών των παραδόσεων σε πλήρη βαθμό, σε συνδυασμό με την επισκευή και τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου εξοπλισμού, θα επιτρέψει συνολικά να διατηρηθεί το μέγεθος αυτού του κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων. Καταμετρώντας συνολικά τα νέα και αναβαθμισμένα ιπτάμενα μέσα, στην περίπτωση πλήρους υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος η σύνθεση της Πολεμικής Αεροπορίας θα αριθμεί τουλάχιστον 1300 ελικόπτερα, πάνω από 1.000 αεροσκάφη, περισσότερες από 100 συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων μεγάλης εμβέλειας.

Καταρχήν αυτοί οι αριθμοί δεν είναι πολύ διαφορετικοί από αυτούς, που υπάρχουν σήμερα, ωστόσο οι δυνατότητες της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας πρέπει ποιοτικά να αλλάξουν. Πρώτα απ’ όλα η υλοποίηση του κρατικού προγράμματος θα επιτρέψει κατακόρυφα να αυξηθεί η ικανότητα της αεροπορίας να υποστηρίξει τις ενέργειες του Στόλου και των δυνάμεων Πεζικού ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών ή ώρας της ημέρας.

Ακόμη και η πλήρης εκπλήρωση των παραμέτρων του κρατικού προγράμματος εξοπλισμών θα επιτρέψει μόνο τη διατήρηση των μεγεθών της Πολεμικής Αεροπορίας. Παρ’ όλα τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά των νέων και εκσυγχρονισμένων ιπτάμενων μέσων αυτά δεν είναι αρκετά: το έδαφος της Ρωσίας είναι πολύ μεγάλο και ο εν δυνάμει όγκος των καθηκόντων, μεταξύ των οποίων και εκείνα που απαιτούν πτήσεις πολύ μακριά εκτός ορίων του εναέριου χώρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι αρκετά σημαντικός. Η Πολεμική Αεροπορία πρέπει να έχει αρκετές δυνάμεις για να μπορεί εγκαίρως να αντιδράσει στην απειλή από οποιαδήποτε κατεύθυνση, προωθώντας στην τοποθεσία, που πρέπει, αεροπορικές δυνάμεις εξοπλισμένες με τα απαραίτητα μέσα, καθώς και μονάδες αντιαεροπορικής άμυνας. Για την υλοποίηση αυτών των δυνατοτήτων, οι αποστολές νέου εξοπλισμού στην Πολεμική Αεροπορία πρέπει να συνεχιστούν και μετά το 2020. Ως μόνοι βετεράνοι της σοβιετικής εποχής στη σύνθεση της Πολεμικής Αεροπορίας προς το τέλος του 2020 θα παραμείνουν τα βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς, καθώς και ορισμένα μεταγωγικά και ειδικών χρήσεων αεροπλάνα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ωστόσο δεν ξέχασε την αναγκαιότητα της ανανέωσης της αεροπορίας μεγάλης ακτίνας δράσης, αποδίδοντας έμφαση στο υπό σχεδίαση μελλοντικό στρατηγικό βομβαρδιστικό, για το οποίο όλο και συχνότερα γίνεται λόγος στον Τύπο:

«Έχουμε μπροστά μας την ανάπτυξη των εργασιών για το νέο μελλοντικό σύστημα της αεροπορίας μεγάλης ακτίνας. Γνωρίζω πόσο δαπανηρό είναι αυτό και περίπλοκο, πόσο δύσκολη είναι η υπόθεση, όμως πρέπει να ξεκινήσουμε αυτή την εργασία: εάν δεν αρχίσουμε εγκαίρως, κινδυνεύουμε να χάσουμε χρόνο», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος υπογράμμισε ότι «αιωνίως να παρατείνουμε τα χρονικά όρια χρήσης και εκμετάλλευσης του υπάρχοντος εξοπλισμού είναι αδύνατο». «Είναι απαραίτητο, παρ’ όλ’ αυτά, να εκσυγχρονιστούν τα στρατηγικά πυραυλοφόρα βομβαρδιστικά Tu-160 και Tu-95MS», επεσήμανε.

Βασικό θέμα της σύσκεψης, ωστόσο, παρέμεινε η επέτειος της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι πολίτες της Ρωσίας, ιδιαίτερα οι κάτοικοι της Μόσχας και της περιφέρειάς της, ήδη έχουν συνηθίσει την αεροπορική έκθεση MAX, που διεξάγεται κάθε μονό έτος. Το 2012 είναι «ζυγή» χρονιά, αλλά το Σαββατοκύριακο 11-12 Αυγούστου εφέτος στο Zούκοφσκι στα περίχωρα της Μόσχας θα υπάρχουν πολλά πράγματα να δει κανείς. Οι θεατές θα δουν όχι μόνο σύγχρονα αεροσκάφη και ελικόπτερα, αλλά και αεροπλάνα-βετεράνους, συμπεριλαμβανομένων και αντιγράφων, αλλά και επισκευασμένων αεροπλάνων του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Εδώ επίσης αναμένεται να εκπροσωπηθούν ευρέως ειδικοί συντήρησης ιστορικών αεροσκαφών τόσο από τη Ρωσία, όσο και το εξωτερικό.

Σε αντίθεση από τις παραδοσιακές εκθέσεις MΑΧ, βάση των οποίων είναι παρ’ όλ’ αυτά η επιχειρηματική δραστηριότητα, η επέτειος του Αυγούστου του 2012 πρέπει να είναι μια καθαρή γιορτή-θρίαμβος της αεροπορίας, η ατμόσφαιρα της οποίας θα θυμίζει τις παλιές αεροπορικές επιδείξεις. Το διήμερο θέαμα αυτού του είδους σίγουρα θα μείνει στην παγκόσμια ιστορία της αεροπορίας ως μία από τις πιο θεαματικές γιορτές.

 

πηγή:  greek.ruvr.ru 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /