header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
16.02.2013 07:48

Ένα διαστημικό πυροτέχνημα στο Τσελιάμπινσκ Γκριγκόρι Μιλένιν


Ο μετεωρίτης του Τσελιάμπινσκ συζητείται δραστήρια στα κοινωνικά δίκτυα ολόκληρου του κόσμου. Τα σχόλια ποικίλουν από πανικόβλητες κραυγές για το επικείμενο σύντομα τέλος του κόσμου έως ενθουσιασμό για το σπανιότατο θέαμα.


Για το τί να περιμένουμε από πιθανές βροχές μετεωριτών στο μέλλον και εάν άραγε η ανθρωπότητα είναι σε θέση να αποκρούσει αυτήν την απειλή, μίλησε στη «Φωνή της Ρωσίας» ο έγκυρος αμυντικός αναλυτής Ίγκορ Kορότσενκο.

Στην πόλη Τσελιάμπινσκ στα Ουράλια το ωστικό κύμα από την έκρηξη του μετεωρίτη στην ατμόσφαιρα καταστράφηκε τμήμα του κτηρίου ενός εργοστασίου, έσπασαν τα τζάμια στα παράθυρα πολλών σπιτιών και διακόπηκε η παροχή φυσικού αερίου και η λειτουργία της κινητής τηλεφωνίας. Είναι δυνατόν κανείς να μην γνώριζε τίποτε για το μετεωρίτη εκ των προτέρων; Όπως επεσήμανε ο Ίγκορ Koρότσενκο, πρόκειται για φυσική καταστροφή, η οποία δεν μπορεί προς το παρόν να υπαχθεί σε κανένα μέσο ελέγχου. Ακόμη και το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας είναι εδώ αδύναμο. Η αρχή λειτουργίας του βασίζεται στον υπολογισμό της τροχιάς της πτήσης ενός βαλλιστικού πυραύλου στο στάδιο ακόμη της επιτάχυνσής του και η αναχαίτισή του με πλήγμα σε κάποιο από τα στάδια της διαδρομής του. Στην περίπτωση ενός μετεωρίτη το σύστημα αυτό είναι αναποτελεσματικό:

Καταρχάς δεν υπάρχουν αξιόπιστες μέθοδοι εντοπισμού και παρακολούθησης, με εξαίρεση των κλασικών μεθόδων της αστρονομίας και αυτό μάλιστα ισχύει για πολύ μεγάλα ουράνια σώματα, η διάμετρος των οποίων είναι άνω των εκατό μέτρων. Και δεν υπάρχουν τρόποι αναχαίτισης προκειμένου να καταστραφούν αυτοί οι αστεροειδείς: δεν υπάρχουν ούτε πύραυλοι, ούτε μέθοδοι, ούτε μέσα εντοπισμού, ούτε, κυρίως, μέσα παρακολούθησής τους.

 

 

Φωτογκαλερί: Ο μετεωρίτης, που τρόμαξε τους κατοίκους των Ουραλίων

 

Ο Ίγκορ Κορότσενκο εκτιμά ότι σήμερα η ανθρωπότητα είναι ανυπεράσπιστη απέναντι στη διαστημική απειλή. Παρ’ όλ’ αυτά ο ειδικός πιστεύει ότι η διεθνής συνεργασία στο μέλλον θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος:

- Νομίζω ότι στο πλαίσιο της ρωσο-αμερικανικής συνεργασίας είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί μια ομάδα για την ανάλυση των πλανητικών απειλών, μία από τις οποίες προέρχεται αναμφισβήτητα από αστεροειδείς. Πρέπει να δημιουργηθούν επιστημονικές ομάδες, οι οποίες θα μπορούσαν έστω σε θεωρητικό επίπεδο να προτείνουν κάποιες «συνταγές» σχετικά με το τί μπορεί να γίνει όσον αφορά την παρακολούθηση και το πιο σημαντικό, ως προς τις δυνατότητες αντίδρασης.

Ο εμπειρογνώμονας υπογράμμισε ότι εάν ο μετεωρίτης, που έπεσε, ήταν μεγαλύτερος σε διαστάσεις, οι ζημιές θα μπορούσαν να συγκριθούν με έναν θερμοπυρηνικό βομβαρδισμό. Οπότε προκύπτει ευλόγως ένα ακόμη ερώτημα: δεν θα μπορούσε να αποτελέσει ένδειξη συναγερμού, που θα προκαλούσε απαντητική εκτόξευση πυρηνικών πυραύλων προς την κατεύθυνση του εν δυνάμει αντιπάλου; Ο Ίγκορ Κορότσενκο είναι πεπεισμένος ότι μια τέτοια πιθανότητα για τη Ρωσία αποκλείεται:

Ως βάση της λήψης των μεν ή δε απαντητικών μέτρων αποτελεί η πληροφορία από το σύστημα προειδοποίησης για πυραυλική επίθεση. Η ενεργοποίηση του πυρηνικού μας όπλου και η πραγματοποίηση ενός απαντητικού πλήγματος είναι δυνατή μόνο αφού αξιόπιστα διαπιστωθεί το γεγονός ότι εναντίον μας έχουν εκτοξευθεί πύραυλοι του εν δυνάμει αντιπάλου.

Ο εμπειρογνώμονας θύμισε ότι Ρώσοι πολιτικοί είχαν θίξει από την περασμένη κιόλας χρονιά το πρόβλημα της απειλής από μετεωρίτες. Ειδικότερα ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, που ήταν τότε μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, πρότεινε στα μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας αντί του αμφιλεγόμενου σχεδίου κατασκευής της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη να ασχοληθούν από κοινού με τη Ρωσία με το πρόβλημα των απειλών από το Διάστημα. Η δήλωσή του τότε προκάλεσε ειρωνικά σχόλια στη Δύση. Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε τί λένε σήμερα οι τότε σχολιαστές.

 

πηγή: Η Φωνή της Ρωσίας   

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /