header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
26.02.2013 11:19

Απαγόρευση του καπνίσματος στη Ρωσία Αχιλλέας Πατσούκας


Του ανταποκριτή μας στη Μόσχα Αχιλλεα Πατσουκα

 

Με την υπογραφή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στον νόμο –ο οποίος πρωτύτερα είχε εγκριθεί από τα δύο νομοθετικά σώματα της χώρας, την Κάτω Βουλή (Δούμα) και την Ανω Βουλή (Συμβούλιο της Ομοσπονδίας)– έγινε το πρώτο βήμα για την απαγόρευση του καπνίσματος στη Ρωσία.


Ο νόμος, από τον οποίο απουσιάζουν τα παραθυράκια, προβλέπει πως από την 1η Ιουνίου του τρέχοντος έτους θα απαγορευτεί το κάπνισμα σε απόσταση 15 μέτρων από τις εισόδους σιδηροδρομικών σταθμών, αεροδρομίων, σταθμών μετρό, λιμανιών, εισόδους πολυκατοικιών, παιδικές χαρές, παραλίες (θαλασσών, ποταμών και λιμνών) και χώρους εργασίας. Ενα χρόνο μετά, τον Ιούνιο του 2014 η απαγόρευση του καπνίσματος θα επεκταθεί σε εστιατόρια, καφέ, μπαρ, εμπορικά κέντρα, τρένα, πλοία και στις αγορές.

Εκτός από τους καπνιστές, ο νόμος προβλέπει ασφυκτικούς περιορισμούς και για τις καπνοβιομηχανίες καθώς η διαφήμιση των προϊόντων καπνού θα είναι σχεδόν αδύνατη, ενώ θα επιβληθεί και αύξηση της φορολογίας του καπνού αλλά και επιβολή ελάχιστης τιμής για τα πακέτα καπνών ή τσιγάρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα στη Ρωσία, ένα πακέτο τσιγάρα κοστίζει περίπου 40 ρούβλια (ένα ευρώ), ενώ μπορεί κανείς ακόμη να καπνίζει στα εστιατόρια και τα μπαρ, κάτι που απαγορεύεται στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αν και ο χρόνος που απομένει μέχρι την εφαρμογή του νόμου είναι αρκετός, πολλά καλά ρεστοράν αλλά και εναλλακτικά στέκια της νεολαίας έχουν ήδη αρχίσει και εφαρμόζουν από μόνα τους τον νόμο χωρίς μάλιστα να υπάρχει η παραμικρή αντίδραση από τους θαμώνες τους. Σε πρόσφατη μάλιστα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε, το 80% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, υπολογίζεται πως κάθε χρόνο 400.000 Ρώσοι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της νικοτίνης, τέσσερις στους δέκα είναι σταθεροί καπνιστές, ενώ πολλά είναι τα παιδιά που από την ηλικία των 14 ετών αρχίζουν το κάπνισμα. Πέραν των γνωστών βλαβερών συνεπειών από τις οποίες κινδυνεύουν οι απανταχού καπνιστές, στη Ρωσία υπάρχει μία ιδιαιτερότητα, η οποία επιτείνει τις βλαβερές αυτές συνέπειες. Ποια είναι αυτή; Η κάκιστη ποιότητα του καπνού που υπάρχει σε πολλές εγχώριες μάρκες τσιγάρων καθώς και τα πολλά «μαϊμού» πακέτα τσιγάρων ξένων εταιρειών, που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα.

 

πηγή: Η Καθημερινή

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /