header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
07.03.2013 11:37

Να απωθηθεί η Boeing και να ξεπεραστούν οι Κινέζοι


Η Ενωμένη Εταιρεία Κατασκευής Ααεροσκαφών της Ρωσίας προχώρησε στην κατασκευή ενός επιβατικού αεροσκάφους ευρείας ατράκτου και μεγάλου βεληνεκούς.Η είδηση αυτή δημοσιεύθηκε στα ρωσικά ΜΜΕ. Γίνεται λόγος για το πρώτο τέτοιου είδους σχέδιο της μετασοβιετικής εποχής.

Το αεροσκάφος ευρείας ατράκτου έχει 10 θέσεις επιβατών σε μια σειρά, δηλαδή σχεδόν δύο φορές περισσότερες απ’ό,τι υπάρχουν στο σαλόνι του συνηθισμένου αεροσκάφους. Το πρώτο αεροσκάφος τέτοιας κατηγορίας έγινε το θρυλικό Boeing-747, που είχε κατασκευαστεί στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 και που χρησιμοποιείται με επιτυχία και σήμερα.

Η Ρωσία επίσης έχει ένα παρόμοιο αεροσκάφος, που είχε σχεδιαστεί στα χρόνια της Σοβιετικής ΄Ενωσης - το IL-96. Κατά τη διάρκεια της υπερεικοσάχρονης ιστορίας του, το αεροσκάφος αυτό δεν έχει ανεχθεί καταστροφές. Παρόλα αυτά έχει παλιώσει ηθικά και δεν είναι πλέον σε θέση να ανταγωνιστεί με τα δυτικά του ανάλογα. Η Ρωσία χρειάζεται ένα νέο μεγάλο αεροσκάφος,- θεωρεί ο εμπειρογνώμονας Ρομάν Γκουσάροφ.

- Πρέπει να αφομοιώνουμε νέες τεχνολογίες κατασκευής αεροσκαφών και το κάνουμε ήδη. Το πρώτο βήμα μας είναι η κατασκευή του Sukhoi Superjet 100, το οποίο τέθηκε ήδη σε σειριακή παραγωγή. Το επόμενο βήμα μας θα είναι η κατασκευή του αεροσκάφους στενής ατράκτου και μεσαίου βεληνεκούς MS-21, το οποίο βρίσκεται στα πλάνα μας για την περίοδο 2017-2018. Σε περίπτωση επιτυχίας αυτού του σχεδίου θα είναι πολύ ρεαλιστικό να προχωρήσουμε μέχρι το 2025 στην κατασκευή ενός αεροσκάφους ευρείας ατράκτου.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι παρόμοια σχέδια είναι πάντα πολυδάπανα. Το πρόγραμα κατασκευής του Boeing-787 Dreamliner εκτιμάται σε 32 δισεκατομμύρια δολάρια. Το τι χρηματικό ποσό προβλέπεται να δαπανηθεί για την κατασκευή του ρωσικού αεροσκάφους ευρείας ατράκτου, δεν είναι ακόμα γνωστό. Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες των ΜΜΕ, κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών θα χρησιμοποιηθεί πλατιά η εμπειρία του σχεδίου MS-21. Εξάλλου, η πιστοποίησή του έχει προγραμματιστεί για το 2016. Αυτό το αεροσκάφος καλείται να γίνει ανταγωνιστικό με τα αεροσκάφη μεσαίου βεληνεκούς Airbus A320 και Boeing-737.

Το αεροσκάφος μικρής εμβέλειας Sukhoi Superjet 100 βγαίνει ήδη στις παγκόσμιες αγορές. Η μεξικανική αεροπορική εταιρεία Interjet ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αντικαταστήσει στις εσωτερικές γραμμές τα ευρωπαϊκά Airbus A320 από τα ρωσικά αεροσκάφη. Έχει επιτευχθεί συμφωνία για την προμήθεια του Superjet 100 σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Η ζήτηση των αεροσκαφών ευρείας ατράκτου είναι μεγάλη. Οι προοπτικές ανάπτυξης αυτής της αγοράς συνδέονται με την Κίνα και τη Νοτιοανατολική Ασία, όπου οι διαστάσεις της εναέριας επιβατικής κίνησης αυξάνονται κατά πολύ πιο γρήγορα, απ’ ό,τι στη Βόρεια Αμερική ή στην Ευρώπη. Οι ειδικοί θεωρούν ότι η Ενωμένη Εταιρεία Κατασκευής Αεροσκαφών της Ρωσίας έχει αρκετά καλή ευκαιρία να σταθεροποιηθεί σ’αυτή την αγορά.

Όμως αυτό θα πρέπει να γίνει μέσα στα πλησιέστερα 15- 20 χρόνια. Μάλιστα, η ουσία του ζητήματος δεν συνίσταται μόνο στον ανταγωνισμό με την Boeing και την Airbus. Η Κίνα επίσης σχεδιάζει να διεισδυθεί στην ασιατική αγορά αερομεταφοράς σε μεγάλες αποστάσεις, γεγονός, το οποίο με τη σειρά του, μπροεί να περιπλέξει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή των κατασκευαστών αεροσκαφών της Ρωσίας.

πηγή: Η Φωνή της Ρωσίας

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /