header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
01 / 02
02.06.2013 10:37

Χιλιάδες υποδέχθηκαν τον Πατριάρχη Κύριλλο στην Παναγία Σουμελά (ΦΩΤΟ) Αιμίλιος Πολυγένης


Χιλιάδες πιστοί υποδέχθηκαν πριν λίγη ώρα τον Προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας στον Ιερό Ναό της Παναγίας Σουμελά στην περιοχή των Αχαρνών Αττικής.

Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος μετέφερε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τμήμα ιερού λειψάνου του Οσίου Σεραφείμ του Σαρώφ προς προσκύνηση των πιστών στον Ι. Ναό της Παναγίας Σουμελά.

Το τμήμα λειψάνου παρέλαβε ο επιχώριος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, παρουσία του προϊσταμένου του Ιερού Ναού π. Γρηγορίου Πιγκάλοφ.

 

Στη συνέχεια τελέστηκε λαμπρή δοξολογία, καθώς και σύντομη παράκληση ενώπιον του ιερού λειψάνου του Οσίου Σεραφείμ του Σαρώφ.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος στην ομιλία του τόνισε: "Με πολλή χαρά επισκέπτομαι τον υπό κατασκευή Ιερό Ναό αφιερωμένο στην Υπεραγία Θεοτόκο εις τη μνήμη των ελεών Αυτής τις οποίες ανέδειξε εκ του μεγαλύτερου ιερού κειμηλίου του Πόντου, δηλονότι της εικόνας Παναγίας Σουμελά, η οποία οφείλει την επωνυμία της αυτή στην ομώνυμη Ιερά Μονή πλησίον της Τραπεζούντας, όπου ευρίσκετο τεθησαυρισμένη."

"Μερίμνῃ των δωρητών και συνδρομῃ των αρχών ευπρεπίζεται αυτός ο μεγαλοπρεπής οίκος του Θεού. Με τη σοφή από ποιμαντικής απόψεως απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ανεδείχθη σε πνευματικό κέντρο και σημείο αναφοράς εκείνων των Ορθοδόξων χριστιανών, διά τους οποίους τα Ρωσικά αποτελούν μια από τις βασικές γλώσσες επικοινωνίας", πρόσθεσε ο κ. Κύριλλος.

Και συμπλήρωσε: "Η ανάδειξη αυτής της ενορίας στην περιοχή με χιλιάδες κατοίκους προερχόμενους από τις χώρες της ποιμαντικής ευθύνης της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας δεν επιβάλλεται μόνο από την ποιμαντική ανάγκη, αλλά προβάλλει και την εικόνα της μίας Εκκλησίας του Χριστού, όπου το μεγαλοπρεπές όνομα του Θεού δοξάζεται με μίᾳ καρδίᾳ αδιακρίτως γλώσσης και εθίμων."

"Αυτό το πνευματικό κέντρο καλείται να συντονίσει τον εκκλησιαστικό βίο εκείνων των Ελλήνων του Πόντου, οι οποίοι επανειλημμένως κατά τη διάρκεια του 20 αιώνος εξεριζώθησαν και μεταφυτεύθησαν βιαίως διά να εγκατασταθούν τελικά στην Ελλάδα σε προσπάθεια να προσαρμοσθούν στο ασυνήθες δι΄αυτούς πρότυπο  της σύγχρονης Ευρωπαϊκής οικονομίας", συνέχισε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Επίσης ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, έπληξε κυρίως τα πλέον ευαίσθητα μέλη της κοινωνίας. "Μεταξύ αυτών είναι και αρκετοί Πόντιοι. Ο Ναός της Παναγίας είναι ένας τόπος όπου η Θεομήτωρ αγκαλιάζει όλους τους τεθλιμμένους και απαξιωμένους, και ουδείς εξέρχεται απαρηγόρητος."

"Προς πνευματική ενίσχυση των ενοριτών του αγίου οίκου τούτου καθώς και όλων των συμπατριωτών μας, κατοίκων της πόλεως Αθηνών, και προκειμένου να ανταποκριθούμε στο αίτημα των εκκλησιαστικών αρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Προϊσταμένου του Ναού, μετά χαράς και πανηγυρικής διαθέσεως προσφέρουμε στο Ναό αυτό τεμάχιο τιμιων λειψάνων του Οσίου και Θεοφόρου πατρός ημῶν Σεραφείμ του Σαρώφ, ενός αγίου, ο οποίος ευλαβείται πολύ τόσο στην Αγία Ρωσία, όσο και στην Ελλάδα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Κλείνοντας ο Πατριάρχης Μόσχας ανέφερε: "Δεν είναι τυχαίο ότι τον Όσιο Σεραφείμ δεν τον τιμούν πολύ μόνο οι Ορθόδοξοι αλλά και μη.  Επικαλούμαι εφ΄υμάς την ευλογία του Θεού. Να εργάζεσθε διά το καλό της Ελλάδος προς σύσφιξη των δεσμών με τις Ορθόδοξες χώρες της Αγίας Ρωσίας, να μεγαλώνετε τα παιδιά Σας ούτως ώστε να έχουν πίστη και φόβο του Θεού, να οικοδομείτε μια δίκαιη χριστιανική κοινωνία."

πηγή: Romfea.gr

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /