header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
02.07.2013 13:58

Απέσυρε το αίτημα για άσυλο στη Ρωσία ο Σνόουντεν


Ο πρώην σύμβουλος της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, απέσυρε το αίτημα που είχε καταθέσει στις ρωσικές αρχές για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επιβεβαίωσε ότι ο Σνόουντεν εξακολουθεί να βρίσκεται στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας και διευκρίνισε ότι ο πρώην σύμβουλος της NSA απέσυρε την αίτησή του, αφού ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τον προειδοποίησε ότι πρέπει να σταματήσει τις ενέργειές του εναντίον των ΗΠΑ.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Σνόουντεν έχει καταθέσει αιτήματα για άσυλο προς 15 χώρες, ενώ ο ιστότοπος WikiLeaks κάνει λόγο για αιτήσεις προς 21 χώρες.

Η Πολωνία, η οποία είναι μια από τις χώρες αυτές, ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Έντουαρντ Σνόουντεν. «Έφθασε μια αίτηση που δεν πληροί τους τυπικούς όρους μίας αίτησης χορήγησης ασύλου. Αλλά, ακόμη και αν τους πληρούσε, δεν θα έκανα θετική εισήγηση», έγραψε στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ραντοσλάβ Σικόρσκι, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Ο πρώην σύμβουλος της NSA  κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ότι ασκεί πιέσεις προς ηγέτες χωρών από τις οποίες ο Σνόουντεν έχει ζητήσει προστασία. Ειδικότερα, υποστήριξε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε εντολή στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να ασκήσει πιέσεις προς τους ηγέτες των χωρών από τις οποίες έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο, κυρίως τον Ισημερινό, για να επιτύχει την έκδοσή του.

Έδωσε ακόμη ταυτόχρονα στη δημοσιότητα επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, με την οποία τον ευχαριστεί για την υποστήριξή του και για την άρνησή του να τον εκδώσει.

Σε συνέντευξή του χθες ο κ. Κορέα επιβεβαίωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν τού ζήτησε κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου να απορρίψει την αίτηση ασύλου του Σνόουντεν.

 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /