header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
28.07.2013 18:46

Ο "χρήσιμος" κατάδικος Αλεξέι Ναβάλνι...


Μπαλή Κάκη

 

Η Δικαιοσύνη στη Ρωσία του Πούτιν έχει αποδείξει ότι τιμωρεί σκληρά όλους τους ενοχλητικούς. Γι' αυτό και δεν έκανε καμία εντύπωση η καταδίκη του Αλεξέι Ναβάλνι, γνωστού μπλόγκερ-επικριτή του πανίσχυρου άνδρα της Μόσχας, σε πέντε χρόνια φυλακή για υπεξαίρεση 17 εκατομμυρίων ρουβλίων (περί τα 400.000 ευρώ) από κρατική εταιρεία ξυλείας. Ούτε έκανε εντύπωση το γεγονός ότι οι δικαστές στην πόλη Κίροφ αγνόησαν όλους τους μάρτυρες υπεράσπισης. Ωστόσο, μόλις μια μέρα μετά τη μεταφορά του ενοχλητικού Ναβάλνι στη φυλακή, η γενική εισαγγελία της Μόσχας παρενέβη και ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος, επειδή ακόμη δεν… καθαρογράφηκε η απόφαση. Κάτι ιδιαίτερα ασυνήθιστο στη Ρωσία. Κι ακόμη πιο ασυνήθιστη ήταν η ταχύτητα με την οποία εκδικάστηκε το αίτημα της εισαγγελίας και αποφυλακίστηκε προσωρινά ο Ναβάλνι.

 

Η πρεμούρα των δικαστών του Κίροφ να φανούν "τυπικοί" δεν είχε να κάνει με τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν σε πολλές ρωσικές πόλεις υπέρ του Ναβάλνι, όταν έγινε γνωστή η καταδίκη του. Άλλωστε δεν φαίνεται να ιδρώνει το αυτί του συστήματος Πούτιν στο άκουσμα των διαμαρτυριών, κυρίως διότι δεν έγιναν ποτέ τόσο μαζικές ώστε να είναι απειλητικές. Ο Πούτιν κυβερνάει με σιδερένιο χέρι, θεωρώντας -δικαίως μέχρι τώρα- ότι η πυγμή του αρέσει στην πλειοψηφία των Ρώσων.
Ωστόσο, ενάμιση μήνα πριν από τις δημοτικές εκλογές, με τον εκλεκτό του Πούτιν για τη δημαρχία της Μόσχας και νυν δήμαρχο Σερκέι Σαμπάνιν να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ο Ναβάλνι ήταν πιο χρήσιμος ελεύθερος παρά πίσω από τα σίδερα. Γιατί να πάρουν οι άνθρωποι του Πούτιν το ρίσκο να κάνουν ήρωα τον ανεξάρτητο υποψήφιο Ναβάλνι; Γιατί να χάσει ο Σαμπάνιν τη λάμψη της νίκης, έστω στα μάτια μιας μερίδας των δημοτών του, επειδή μπήκε στην εκλογική μάχη χωρίς αντίπαλο; Τι πειράζει, άλλωστε, εάν ο Ναβάλνι μείνει για μερικές εβδομάδες εκτός φυλακής μέχρι τις εκλογές; Ανά πάσα στιγμή, ακόμη και στην περίπτωση που στραβώσει κάτι στις δημοσκοπήσεις για τον εκλεκτό του Πούτιν, μπορεί το ίδιο δικαστήριο να διατάξει ξανά τη σύλληψή του.
Επιπλέον, αυτή η προσωρινή αποφυλάκιση δεν μπορεί καν να χαρακτηριστεί σκάνδαλο για όσους πιστεύουν ότι δικαίως καταδικάστηκε ο Ναβάλνι. Την ίδια μέρα που έβγαζε την καταδικαστική απόφαση το δικαστήριο του Κίροφ, ένα άλλο δικαστήριο στη Μόσχα καταδίκασε για υπεξαίρεση 376 εκατομμύριων ρουβλίων -είκοσι και κάτι φορές περισσότερα απ' αυτά του Ναβάλνι- τον αντινομάρχη μιας μοσχοβίτικης περιφέρειας. Κι αυτός έφαγε πέντε χρόνια φυλακή, αλλά με αναστολή, και είναι και με τη βούλα ελεύθερος.

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /