header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
04.01.2014 17:52

Το μυστηριώδες Νταγκεστάν που τρομάζει τον Πούτιν: Από τις «μαύρες χήρες» στους αδελφούς Τσαρνάεφ


Ισχυρό πλήγμα στην διεθνή εικόνα της χώρας αποτελούν οι συνεχόμενες επιθέσεις αυτοκτονίας τις τελευταίες εβδομάδες στη Ρωσία, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος ομολογούμενως, έχει σπαταλήσει πάρα πολύ χρόνο και χρήμα για να διαφημίσει την εικόνα ισχύος της Ρωσίας στο εξωτερικό δείχνει πλέον να ανησυχεί για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων οι οποίοι ξεκινούν σε έναν μόλις μήνα στο Σότσι.

Τι συμβαίνει όμως πραγματικά στο Νταγκεστάν, το μικρό κρατίδιο που συνορεύει με την εξίσου ανάστατη Τσετσενία και έχει εξελιχθεί σε ένα φυτώριο ισλαμιστών τρομοκρατών που σκορπούν το θάνατο ακόμη και εκτός Ρωσίας;

 

Η πάμφτωχη περιφέρεια του Νταγκεστάν απασχολεί έντονα τον τελευταίο χρόνο τα διεθνή ΜΜΕ ενώ μπήκε ξανά στο επίκεντρο μετά τις πολύνκρες επιθέσεις αυτοκτονίας στο Βόλγκογκραντ (πρώην Στάλινγκραντ).

Για ορισμένους ίσως και να αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να επαναφέρουν την «ορατή ισλαμική απειλή» τώρα που ο Μπιν Λάντεν είναι νεκρός και η «δημοκρατία» έχει επιστρέψει σε Αφγανιστάν και Ιράκ, ενώ για τον ίδιο τον Πούτιν από την αρχή η περιοχή αντιμετωπίστηκε με αυτό το σκεπτικό.

Ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι Ρώσοι επικράτησαν στρατιωτικά των Τσετσένων το Νταγκεστάν, το Νταγκεστάν εμφανίζεται ως η νέα ισλαμική απειλή στο εσωτερικό της χώρας.

Η αλήθεια είναι πως από το 2000, όταν ο Βλαντιμιρ Πούτιν, πρωτοκάθισε στον προεδρικό θώκο έχουν πραγματοποιηθεί στη Ρωσία περίπου 120 επιθέσεις αυτοκτονίας που έχουν κοστίσει συνολικά τη ζωή σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους και σε όλες τις περιπτώσεις οι καμικάζι είτε προέρχονταν από την μουσουλμανική αυτή περιφέρεια είτε σχετίζονταν άμεσα με το Νταγκεστάν.

 

Τα στοιχεία που καταγράφει το «Εθνος της Κυριακής» μόνο για το 2012 και το 2013 είναι αποκαλυπτικά: 400 νερκοί και 290 τραυματίες το 2012, 153 νεκροί και 162 τραυματίες μόνο στο πρώτο μισό του 2013.

Από το Νταγκεστάν προέρχονταν οι μαύρες χήρες που αιματοκύλησαν το μετρό της Μόσχας το 2010, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις δύο μαύρες χήρες που ανατινάχτηκαν σε λεωφορείο και σιδηροδρομικό σταθμό του Βολγκογκραντ τις περασμένες εβδομάδες.

Στο κρατίδιο αυτό είχαν περάσει τα παιδικά τους χρόνια και οι Ταμερλάν και Τζοχάρ Τσραρνάεφ οι οποίοι αιματοκύλησαν τον μαραθώνιο της Βοστώνης, ενώ ο, νεκρός πλέον, Ταμερλάν πέρασε εκεί μεγάλα διαστήματα το 2011 και το 2012 με τις αμερικανικές αρχές να υποπτεύονται ότι εκεί εκπαιδεύτηκε στη χρήση εκρηκτικών και άλλων όπλων.

Από πολύ νωρίς το Νταγκεστάν και η νευραλγικά θέση που αυτό κατέχει στην επιτήρηση της Κασπίας θάλασσας είχε αποτελέσει αιτία πολέμου μεταξύ της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και της τσαρικής Ρωσίας με αποτέλεσμα μια πολυετή διαμάχη.

Σήμερα η περιοχή αυτή, η οποία είναι και η πιο ποικιλόμορφη εθνοτικά ρωσική περιφέρεια, είναι μια από τις πιο φτωχές με την ανεργία να ξεπερνάει το 80% των κατοίκων.

Με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης ολόκληρη η περιοχή του Βόρειου Καυκάσου πέρασε μια περίοδο εξαιρετικής αστάθεια, ενώ ο αυτονομιστικός αγώνας της γειτονικής Τσετσενίας (1994-1996) επηρέασε και το Νταγκεστάν. Ενας αρχικά εθνικιστικός αγώνας εξελίχθηκε σε μια προσπάθεια φανατικών ισλαμιστών να δημιουργήσουν ένα μουσουλμανικό κράτος στην περιοχή, κάτι που συνοδεύτηκε από εισβολή στο Νταγκεστάν.

Ο πόλεμος που ακολούθησε οδήγησε μοιραία στον δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας (1999) με τους Ρώσους να επικρατούν σε κάθε περίπτωση.

Μετά την επικράτηση των Ρώσων οι φανατικοί ισλαμιστές αναγκάστηκαν να διαφύγουν προς το Νταγκεστάν με τη Μόσχα να προσπαθεί έκτοτε να ελέγχει την συγκεκριμένη περιφέρεια.

Ντοκού Ουμάροφ: Ο εμίρης του Καυκάσου απέναντι στον Πούτιν

Ο άνθρωπος που βρίσκεται στο επίκεντρο όλων αυτών των αιματηρών υποθέσεων και πονοκεφαλιάζει τον Πούτιν είναι ο Ντοκού Ουμάροφ, Τσετσενικής καταγωγής.

Είναι ο τελευταίος επιζών από τους στρατιωτικούς ηγέτες του πολέμου της Τσετσενίας με τους Ρώσους να πασχίζουν να τον εξοντώσουν και τους Αμερικανούς να τον έχουν επικηρύξει για 5 εκατομμύρια δολάρια.

Στόχος του 49χρονου είναι να δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο από τη Ρωσία ισλαμικό κράτος στον Βόρειο Καύκασο, εξ ου και το προσωνύμιό του «Εμίρης του Καυκάσου».

Είναι, άλλωστε, ο άνθρωπος που προκαλεί πραγματικό τρόμο καθώς έχει καλέσει ανοιχτά, μέσω Διαδικτύου, τους ισλαμιστές να σταματήσουν με όλη τους τη δύναμη τους «σατανικούς», όπως τους αποκαλεί Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι.

Ολυμπιακοί Αγώνες με 63.000 άνδρες Σωμάτων Ασφαλείας

Η ασφαλής και λαμπερή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Φεβρουαρίου είναι πλέον το μεγάλο στοίχημα του Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος ήδη δέχεται σημαντική πίεση εξαιτίας ζητημάτων ανελευθερίας στο εσωτερικό της χώρας (δημοσιογράφοι, δικαιώματα ομοφυλοφίλων κλπ).

Το σχέδιο επιτήρησης των Αγώνων μέχρι στιγμής προβλέπει την ύπαρξη 63.000 ανδρών των σωμάτων ασφαλείας της χώρας, αριθμός υπερδιπλάσιος από εκείνους που επιστρατεύθηκαν για την ασφάλεια των Ολυμπιακών του Λονδίνου.

 

Πηγή:  iefimerida.gr

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /