header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
17.01.2014 00:59

Η ρωσική απάντηση στη Δύση για τα δικαιώματα ΕΚΘΕΣΗ - «ΚΑΤΗΓΟΡΩ» ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΕ


Με το ίδιο «νόμισμα» επιχειρεί η Μόσχα να απαντήσει στη σφοδρή κριτική που δέχεται από τη Δύση και την ΕΕ για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσιοποίησε χθες την «Εκθεση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ΕΕ».


Η ρωσική έκθεση αποτελεί ουσιαστικά την απάντηση της Μόσχας στη σφοδρή κριτική της Δύσης για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του Πούτιν.


Η πολυσέλιδη Εκθεση περιλαμβάνει ειδικά κεφάλαια για όλες τις χώρες της ΕΕ, αλλά περιλαμβάνει και μια γενική αναφορά για την ΕΕ στην οποία διαπιστώνει ότι το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι η «σταθερή αύξηση της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, του βίαιου εθνικισμού, του σωβινισμού και του νεοναζισμού».
Με αιχμές για την ανοχή που δείχνει η ΕΕ στην «παραβίαση των δικαιωμάτων των ρωσόφωνων στη Λετονία και στην Εσθονία, το ρωσικό ΥΠΕΞ κάνει ειδική μνεία στις συνέπειες της κρίσης όχι μόνο για τις μειονότητες και τους μετανάστες αλλά και για τα κοινωνικά δικαιώματα, την ισότητα στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας, στην εκπαίδευση και στα συστήματα υγείας.


Η Ρωσία κατηγορεί την Ευρώπη ότι «υποεκτιμά τη νεοναζιστική απειλή, η ύπαρξη της οποίας νομιμοποιείται από μια εικονική ανάγκη ελευθερίας της έκφρασης». Στο κεφάλαιο αυτό γίνεται αναφορά στα νεοναζιστικά κινήματα στη Γερμανία, την Αυστρία, τη Σουηδία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία.
Η Εκθεση επικρίνει την ΕΕ ότι επιδίδεται σε μια «επιθετική προώθηση των δικαιωμάτων των σεξουαλικών μειονοτήτων, για επιβολή και σε άλλες χώρες της άποψης ότι η ομοφυλοφιλία και ο γάμος ατόμων του ιδίου φύλου είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο».


Στην Εκθεση γίνεται και ιδιαίτερη αναφορά στη χλιαρή «ρητορική» αντίδραση της ΕΕ στο μείζον θέμα της αποκάλυψης από τον Σνόουντεν του δικτύου ηλεκτρονικής παρακολούθησης της αμερικανικής υπηρεσίας NSA.
Η Εκθεση έχει ξεχωριστά κεφάλαια για όλα τα κράτη-μέλη και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το κεφάλαιο για την Ελλάδα: Για την Ελλάδα η Εκθεση του ρωσικού ΥΠΕΞ είναι ιδιαίτερα αιχμηρή με αναφορές στην αύξηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, στην είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, αλλά και ορισμένες παράξενες αναφορές για «μειονότητες» στην Ελλάδα και για «παραβίαση δικαιωμάτων της λεγόμενης μουσουλμανικής μειονότητας».


Οικονομική κρίση
Στην Εκθεση αναφέρεται ότι η «κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα εξελίσσεται όλο και λιγότερο ικανοποιητικά, πρωταρχικώς λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής κρίσης.
Μεγάλο μέρος της Εκθεσης για την Ελλάδα αφιερώνεται στην αντιμετώπιση των λαθρομεταναστών, ενώ διαπιστώνεται «αύξηση του αριθμού των ρατσιστικών θρησκευτικών και φυλετικών εγκλημάτων, καθώς όπως αναφέρεται (με στοιχεία κυρίως του 2012) σε αρκετές περιπτώσεις άσκησης βίας εναντίον κυρίως ξένων οι ύποπτοι συνδέονταν με «εξτρεμιστικές ομάδες».


«Σε σχέση με αυτό είναι ενδεικτική η αύξηση της δημοτικότητας του ακροδεξιού κόμματος Χρυσή Αυγή, της οποίας τα μέλη σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία έχουν αναμειχθεί σε έναν αριθμό εγκλημάτων μίσους».
Το ρωσικό ΥΠΕΞ περιγράφει την αύξηση της δύναμης της Χρυσής Αυγής που οδήγησε στην είσοδό της στο Κοινοβούλιο, προσθέτοντας όμως ότι «από το καλοκαίρι του 2013 παρατηρείται μείωση των υποστηρικτών της μετά τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα από ένα μέλος του κόμματος».
Γίνεται επίσης ειδική αναφορά στον πρόεδρο του κόμματος Ν. Μιχαλολιάκο και σε άλλα μέλη του, που έχουν συλληφθεί και τους έχουν ασκηθεί κατηγορίες για «διάφορες εγκληματικές επιθέσεις, και για ξέπλυμα χρήματος που προέρχεται από παράνομες δραστηριότητες».


Το ρωσικό ΥΠΕΞ κάνει ακόμη λόγο στην Εκθεσή του για περιορισμούς στην Ελλάδα της ελευθερίας λόγου, της θρησκευτικής ελευθερίας, για αντισημιτισμό, «περιορισμό της ελευθερίας αυτοπροσδιορισμού για ορισμένες μειονοτικές ομάδες (σ.σ. πιθανότατα υιοθετεί τους ισχυρισμούς περί ''μακεδονικής'' μειονότητας)» καθώς και για «διακρίσεις και κοινωνική απομόνωση της επίσημα αναγνωρισμένης λεγόμενης μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη...».

 

Πηγή: ethnos.gr

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /