header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
Ο ουκρανός κροίσος Ριντάτ Αχμέτοφ δεν επιθυμεί την τελωνειακή ένωση με τη Ρωσία, καθώς έχει στην ιδιοκτησία του πολλές βιομηχανίες μετάλλων και οι εξαγωγές προς την ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις του
Ο ουκρανός κροίσος Ριντάτ Αχμέτοφ δεν επιθυμεί την τελωνειακή ένωση με τη Ρωσία, καθώς έχει στην ιδιοκτησία του πολλές βιομηχανίες μετάλλων και οι εξαγωγές προς την ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις του
01.02.2014 15:19

Οι ολιγάρχες πάνε όπου φυσάει ο άνεμος


Ο πλουσιότερος Ουκρανός, ο Ριντάτ Αχμέτοφ, ανησυχεί για την άνοδο της νέας κλίκας των ανθρώπων του Γιανουκόβιτς και δείχνει τα δόντια του στον πρόεδρο.

Μια σημαντική πτυχή της κρίσης στην Ουκρανία είναι ότι οι ολιγάρχες, μια χούφτα πανίσχυρων μεγιστάνων που ανεβάζουν και κατεβάζουν κυβερνήσεις κατά τα συμφέροντά τους, έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς. Είναι η ομάδα που έχει να κερδίσει περισσότερα από τις μπίζνες με τη Δύση, παρά με τη Ρωσία.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ολιγάρχες έχουν στραφεί κατά του Γιανουκόβιτς, τον οποίο στήριξαν αναφανδόν τα τελευταία χρόνια μοιράζοντας, μεταξύ άλλων, μίζες στη διεφθαρμένη κλίκα του» λέει στο «Βήμα» ο Γιόνας Γκρετς, ερευνητής στο Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (CSS) στη Ζυρίχη.

 

Ενα πρωινό την περασμένη εβδομάδα, όταν ξαφνικά τα ουκρανικά ΜΑΤ χτύπησαν ένα μικρό πλήθος διαδηλωτών, τα τηλεοπτικά κανάλια που ανήκουν σε ολιγάρχες μετέδωσαν το περιστατικό στο σύνολό του, ξανά και ξανά, με ασυνήθιστη επιμονή.

«Το βίντεο βοήθησε να ατσαλωθούν οι διαμαρτυρίες και λειτούργησε ως προειδοποιητική βολή προς τον Γιανουκόβιτς. Του έδειξε ότι αν δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των παραδοσιακών ολιγαρχών, αυτοί θα υποστηρίξουν τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης» μας λέει ο Γκρετς.

Πράγματι, φαίνεται ότι οι καθιερωμένοι ολιγάρχες έχουν εξοργιστεί από την εύνοια που δείχνει τελευταία ο πρόεδρος σε μια δική του κλίκα, γνωστή ως «οικογένεια».

Μετά την ανάληψη της προεδρίας το 2010, ο Γιανουκόβιτς άρχισε να συγκεντρώνει τον πλούτο στα χέρια των παιδιών του και των βασικών συνεργατών του, εξοργίζοντας τους μεγιστάνες της χώρας.

 

Οι «κολλητοί» του γιου
Κερδισμένοι είναι νεαροί επιχειρηματίες, ως επί το πλείστον φίλοι και «κολλητοί» του γιου του Γιανουκόβιτς, Αλεξάντερ, οι οποίοι ελέγχουν το πανίσχυρο υπουργείο Εσωτερικών, οικονομικά υπουργεία, τον φορολογικό μηχανισμό και τη Δικαιοσύνη.

Κροίσοι όπως ο Ρινάτ Αχμέτοφ και ο Ντμίτρο Φιρτάς, οι δύο πλουσιότεροι Ουκρανοί, ανησυχούν για την αυξανόμενη δύναμη αυτής της νέας «κλίκας» και δείχνουν τώρα τα δόντια τους στον Γιανουκόβιτς.

 

Η πίεση ασκείται κυρίως μέσω των ΜΜΕ που ελέγχονται από τους δισεκατομμυριούχους της Ουκρανίας.

Το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι 1+1, που ανήκει στον τραπεζίτη Ιχόρ Κολομοΐσκι, και το Media TV του ομίλου Starlight του ολιγάρχη Βίκτορ Πίντσουκ, ο οποίος διαθέτει έξι τηλεοπτικούς σταθμούς και εννέα εφημερίδες, άρχισαν να καλύπτουν πιο θετικά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Οι ολιγάρχες πάνε, βέβαια, όπου φυσάει ο άνεμος των συμφερόντων τους. Οι βαρόνοι της βαριάς βιομηχανίας και των ορυχείων στη λεκάνη του ποταμού Ντονέτς, στην Ανατολική Ουκρανία. εξαρτώνται από τη ρωσική ενέργεια και είναι ιστορικά προσανατολισμένοι προς τη Μόσχα. Οι επιχειρηματίες στη Δυτική Ουκρανία κάνουν εξαγωγές στην Ευρώπη και είναι πιο κοντά στην ΕΕ.

 

Το πιο λαμπρό παράδειγμα είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ουκρανίας, ο 47χρονος αυτοδημιούργητος μεγιστάνας Αχμέτοφ.

Με περιουσία που ανέρχεται σε 15,4 δισ. δολάρια, κατέχει μεταλλουργικές επιχειρήσεις, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, ασφαλιστικές εταιρείες, ΜΜΕ, και πολλά άλλα, με βαρύ πυροβολικό τη System Capital Management Holdings, μέσω της οποίας ελέγχει σημαντικό μερίδιο στις βιομηχανίες της Ουκρανίας.

Επί χρόνια σύμμαχος και υποστηρικτής του Γιανουκόβιτς, καλεί τώρα σε συμβιβασμό, με προσεκτικά διατυπωμένες δηλώσεις που δεν κρύβουν τη συμπάθεια προς τους διαδηλωτές.

Ειδικά ο Αχμέτοφ δεν επιθυμεί με τίποτα την τελωνειακή ένωση με τη Ρωσία, καθώς έχει στην ιδιοκτησία του πολλές βιομηχανίες μετάλλων και οι εξαγωγές προς την ΕΕ είναι τώρα ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις του.

 

Και άλλοι από τους σημαντικούς ολιγάρχες της χώρας επιθυμούν να βελτιώσουν τα κέρδη τους με την καλύτερη πρόσβαση στην ΕΕ, το μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ στον κόσμο, η οποία αγόρασε πέρυσι ουκρανικά προϊόντα αξίας €14,6 δισεκατομμυρίων.

Φιλοδυτικό στρατόπεδο
Ο «βασιλιάς της σοκολάτας» Πέτρο Ποροσένκο αποκάλυψε ανοιχτά ότι ανήκει στο φιλοδυτικό στρατόπεδο.

 

Λίγες ημέρες αφότου η Ουκρανία διέκοψε τις συνομιλίες με την ΕΕ, τον Νοέμβριο, ο Ποροσένκο ανέβηκε στο βήμα στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου και καταδίκασε την κίνηση, υπό τις επευφημίες 350.000 διαδηλωτών.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο Ποροσένκο επέκτεινε προσφάτως το εργοστάσιο σοκολάτας του Roshen Confectionary Corp. στην Ουγγαρία και έχει συνομιλίες με γάλλους εισαγωγείς για να αυξήσει τις πωλήσεις των εκλεκτών «Roshen bon - bons» στη Δύση.

 

Πηγή: tovima.gr
 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /