header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
26.02.2014 12:35

Οι 7 λόγοι για τους οποίους ο Πούτιν θα επιλέξει "πόλεμο" αντί για παράδοση της Ουκρανίας


Το ερώτημα τι θα κάνει ο Πούτιν με την Ουκρανία απασχολεί όλο το πλανήτη. Τα σενάρια που θέλουν τον Πούτιν να βλέπει θετικά το ενδεχόμενο διαμελισμού της Ουκρανίας, προέρχονται κυρίως από Δυτικά ΜΜΕ και μάλλον είναι αυτό το σενάριο που βολεύει Ευρωπαίους και Αμερικανούς. Κάποιοι λένε ότι αυτό ισοδυναμεί με "παράδοση" της Ουκρανίας από την Μόσχα.

 

Ο Henry Meyer του Bloomberg δημοσίευσε ένα άρθρο στο οποίο αναφέρει επτά λόγους για τους οποίους ο Πούτιν δεν θα παραδώσει την Ουκρανία. Ποιοι είναι;

 

Υπερηφάνεια: ο Πούτιν δήλωσε το 2005 ότι η πτώση της Σοβιετικής Ένωσης ήταν «η μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή» του 20ού αιώνα. Το να επιτρέψει λοιπόν στην Ουκρανία να «ξεγλιστρήσει» από την «τροχιά» της Ρωσίας δεν θα κάνει τον Πούτιν να φαίνεται καλύτερος από το Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο οποίος προήδρευε της σοβιετικής αυτοκρατορίας κατά τη διάλυσή της το 1991.

 

Εμπόριο: Ο Πούτιν θέλει η Ουκρανία να ενταχθεί στην «εκκολαπτόμενη» τελωνειακή ένωση της Ρωσίας με τη Λευκορωσία, το Καζακστάν και σύντομα, την Αρμενία. Η τελωνειακή ένωση είναι η απάντησή του στο πολύ μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι οι τρέχουσες διαδηλώσεις ξέσπασαν όταν ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, σύμμαχος του Πούτιν, «έστριψε» τη χώρα μακριά από τη συμφωνία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Νοέμβριο και επέλεξε αντ ΄αυτού τη Ρωσία.

 

Ιστορία: Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν βαθείς ιστορικούς δεσμούς που χρονολογούνται από τους Ρως του Κιέβου, που γνώρισαν ημέρες δόξας τον 11ο και 12ο αιώνα. Σύμφωνα με το Russiapedia, το κράτος των Ρως «θεωρείται παραδοσιακά η καταγωγή της Ρωσίας και ο πρόγονος της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας».

 

Πολιτειακό καθεστώς: Το 2008, σύμφωνα με τη ρωσική οικονομική εφημερίδα Kommersant που επικαλέστηκε πηγή της αντιπροσωπείας χώρας του ΝΑΤΟ, ο Πούτιν φέρεται να είπε στον Πρόεδρο George W. Bush: «Καταλαβαίνεις βέβαια, ότι η Ουκρανία δεν είναι καν κράτος». Για το μεγαλύτερο μέρος των 900 ετών που προηγήθηκαν της ανεξαρτησίας της το 1991, δεν ήταν. Τμήματα της χώρας που σήμερα ονομάζεται Ουκρανία ελέγχονταν από την Πολωνία, τη Λιθουανία, το Χανάτο της Κριμαίας, την Αυστροουγγαρία, τη Γερμανία και φυσικά τη Ρωσία. Το 2009, ο Πούτιν επιδοκίμασε την περιγραφή της Ουκρανίας ως «μικρή Ρωσία». Εάν ο Πούτιν δεν αποδεχτεί την Ουκρανία ως ένα πραγματικό κράτος, είναι λιγότερο πιθανό να σεβαστεί την ανεξαρτησία της.

 

Κριμαία: Η Κριμαία, το νότιο τμήμα της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, αποτελούσε τμήμα της Ρωσίας έως το 1954, οπότε και μεταβιβάστηκε στην Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας από το Προεδρείο του Ανώτατου Σοβιέτ, δήθεν για να ενισχυθούν οι αδελφικοί δεσμοί, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού ήταν Ρώσοι. Οι ιστορικοί δεν είναι ακόμη σίγουροι γιατί η Ρωσία παρέδωσε την Κριμαία, αλλά ο Πούτιν πιθανότατα δεν θα αφήσει αυτό το δώρο να φύγει πολύ μακριά.

 

Πολεμικό Ναυτικό: ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας έχει τη βάση του στην Σεβαστούπολη της κριμαϊκής χερσονήσου (η οποία βρίσκεται λιγότερα από 200 μίλια βορειοδυτικά του Σότσι). Αν μία εχθρική ουκρανική κυβέρνηση έδινε τέλος στη μίσθωση, η Ρωσία θα αναγκαζόταν να μετακινήσει τη βάση της ανατολικά στο Νοβοροσσίσκ. Το Δεκέμβριο, η Ρωσία έκανε μια δελεαστική προσφορά για παροχή φθηνότερου φυσικού αερίου στην Ουκρανία σε αντάλλαγμα για καλύτερους όρους μίσθωσης στη Σεβαστούπολη.

 

Ενέργεια: οι πωλήσεις φυσικού αερίου προς την Ευρώπη είναι μια βασική πηγή ξένου συναλλάγματος για τη Ρωσία και ένα μεγάλο μέρος της ποσότητας του φυσικού αερίου διέρχεται μέσω της Ουκρανίας. H Ρωσία θέλει να διατηρήσει αυτούς τους αγωγούς σε φιλικά χέρια. Αλλά η ρωσική Gazprom (GAZPRΟM) αντισταθμίζει τον κίνδυνο, κατασκευάζοντας το νέο αγωγό South Stream που διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα υποθαλλασίως, από τη Ρωσία στη Βουλγαρία, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.


Ο Στάλιν υπέταξε βάναυσα την Ουκρανία τη δεκαετία του 1930, διώκοντας τους πλούσιους αγρότες, τους επονομαζόμενους κουλάκους. Ο Πούτιν δεν είναι Στάλιν, αλλά κανείς δεν θα πρέπει να νομίζει ότι θα αφήσει την Ουκρανία να φύγει αμαχητί.

 

Πηγή: toxwni.gr

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /