header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
03.03.2014 20:17

Ρωσικό τελεσίγραφο για παράδοση στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις


Να παραδοθούν ως τις 05:00 το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ή να αντιμετωπίσουν στρατιωτική επίθεση, ζήτησε από τις ουκρανικές δυνάμεις στην Κριμαία ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο πηγή από το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

 

Το τελεσίγραφο, αναφέρει το Interfax, εκδόθηκε από τον Αλεξάντερ Βίτκο τον διοικητή του στόλου.

 

«Αν δεν παραδοθούν πριν τις 05:00 αύριο, θα ξεκινήσει μια πραγματική επίθεση εναντίον των μονάδων και των μεραρχιών των ενόπλων δυνάμεων σε ολόκληρη την Κριμαία», δήλωσε η πηγή αυτή του υπουργείου Άμυνας. Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για «στρατιωτική καταιγίδα» με την οποία θα βρεθούν αντιμέτωπες οι ουκρανικές δυνάμεις στην Κριμαία σε περίπτωση που δεν παραδοθούν.

 

Το ουκρανικό υπουργείο δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις πληροφορίες αυτές, ενώ δεν έχει υπάρξει σχόλιο προς το παρόν από τον ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας ο οποίος ελλιμενίζεται στην Κριμαία.

 

 

Συνεχίζεται η απόβαση ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία

Ρώσοι στρατιώτες συνεχίζουν να αποβιβάζονται μαζικά στην Κριμαία, κατήγγειλαν σήμερα ουκρανοί συνοριοφύλακες, ενώ το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν δύο φορές τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα στη διάρκεια της νύχτας.

 

Στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών δέκα ρωσικά πολεμικά ελικόπτερα και οκτώ μεταγωγικά αεροσκάφη έχουν προσγειωθεί στην Κριμαία, χωρίς να έχουν ενημερωθεί σχετικά οι ουκρανικές αρχές, σε παραβίαση των συμφωνιών μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας για το καθεστώς του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας που προβλέπουν ότι το Κίεβο θα πρέπει να ενημερώνεται 72 ώρες πριν οποιαδήποτε μετακίνηση στρατευμάτων.

 

Από την 1η Μαρτίου τέσσερα ρωσικά πολεμικά πλοία του Στόλου της Βαλτικής έχουν επίσης αφιχθεί στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, σύμφωνα πάντα με τους ουκρανούς συνοριοφύλακες.

 

Στρατιώτες χωρίς διακριτικά που φέρονται να ενεργούν για λογαριασμό των φιλορωσικών τοπικών αρχών της Κριμαίας έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους μέρος της χερσονήσου αυτής, περιορίζοντας τους ουκρανούς στρατιώτες στα στρατόπεδά τους.

 

Εξάλλου το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια της νύχτας απογειώθηκε ένα αεροσκάφος αναχαίτισης Σουχόι SU-27, το οποίο απέτρεψε οποιαδήποτε «προκλητική δράση» στη διάρκεια δύο παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Ουκρανίας από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

 

Η Ουκρανία διέταξε πλήρη στρατιωτική κινητοποίηση, μετά την απόφαση της Ρωσίας να επιτρέψει την ανάπτυξη των στρατευμάτων στην Κριμαία. Ο αναπληρωτής πρόεδρος Τουρτσίνοφ είχε ήδη παραγγείλει αυξημένη ασφάλεια σε βασικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων και των πυρηνικών εγκαταστάσεων. Επίσης διέταξε το «κλείσμο» του εναέριου χώρου για τα μη πολιτικά αεροσκάφη. Ο νέος πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσένιουκ έχει προειδοποιήσει ότι η στρατιωτική δράση από τη Μόσχα θα είναι «η αρχή του πολέμου και το τέλος των σχέσεων».

 

Παράλληλα, φιλορώσοι διαδηλωτές κατέλαβαν τον πρώτο όροφο του κτιρίου της περιφερειακής κυβέρνησης στην πόλη Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία.

 

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Ρόιτερς που βρίσκεται σε ένα κέντρο Τύπου στον τέταρτο όροφο του κτιρίου αυτού, οι διαδηλωτές έχουν καταλάβει τον πρώτο όροφο, όμως δεν κατάφεραν να προχωρήσουν σε άλλους ορόφους καθώς έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας οι ανελκυστήρες και έχουν κλείσει οι πόρτες που οδηγούν στο κλιμακοστάσιο.

 

Στο έντεκα ορόφων κτίριο κυματίζει η ρωσική σημαία, και όχι η ουκρανική, εδώ και τρεις ημέρες, ενώ διαδηλωτές που κρατούν ρωσικές σημαίες πραγματοποιούν κινητοποιήσεις έξω από αυτό.

 

Αρσένι Γιατσένιουκ: Μια στρατιωτική σύρραξη θα καταστρέψει την περιφερειακή σταθερότητα

Υπέρ μιας διπλωματικής λύσης στην κρίση τάχθηκε ο ουκρανός μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ προειδοποιώντας ότι μια στρατιωτική σύρραξη στη χώρα του θα απειλήσει τη σταθερότητα όλης της περιοχής.

«Υποστήριζα και εξακολουθώ να υποστηρίζω μια διπλωματική λύση στην κρίση, καθώς μια σύρραξη θα καταστρέψει τα θεμέλια της σταθερότητας όλης της περιοχή», δήλωσε ο Γιατσένιουκ σε συνάντησή του με ουκρανούς επιχειρηματίες.

 

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ουκρανία δεν θα επιτρέψει στους κατοίκους ρωσικής καταγωγής που έχουν αυτοανακηρυχθεί ηγέτες της Κριμαίας να προσαρτήσουν τη χερσόνησο που πλέον βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

 

«Η αυτοανακηρυχθείσα και παράνομη κυβέρνηση της Κριμαίας τώρα προσπαθεί να κλέψει την εθνική ιδιοκτησία της Ουκρανίας (…). Θέλω να προειδοποιήσω αυτή την κυβέρνηση κατά οποιασδήποτε προσπάθειας να λεηλατηθεί να και προσαρτηθεί εθνική ιδιοκτησία», υπογράμμισε ο Γιατσένιουκ.

 

Νωρίτερα ο ουκρανός πρωθυπουργός είχε σημειώσει μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι η χώρα του δεν θα παραδώσει ποτέ την Κριμαία σε κανέναν.

 

Ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει την χερσόνησο της Κριμαίας, που ανήκει στην Ουκρανία και όπου ελλιμενίζεται ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

 

Ο Γιατσένιουκ σημείωσε ότι η Ουκρανία επιθυμεί να βαθύνει τους πολιτικούς και εμπορικούς της δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στις σχέσεις της με τη Ρωσία.

 

Ο ίδιος διέψευσε ότι οι νέες αρχές της Ουκρανίας θα εθνικοποιήσουν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. «Η ιδιοκτησία σας είναι προστατευμένη», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες.

 

Εξάλλου ο Γιατσένιουκ επανάλαβε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να συμφωνήσει με τους όρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προκειμένου να διασφαλίσει οικονομική ενίσχυση.

 

Μια ομάδα του ΔΝΤ αναμένεται να φτάσει σήμερα στο Κίεβο και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την παροχή νέου πακέτου βοήθειας στην Ουκρανία αύριο Τρίτη, όπως έγινε γνωστό από το Ταμείο. Η αποστολή θα παραμείνει στη χώρα ως τις 14 Μαρτίου.

 

 

Καταδικάζει την ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων η διεθνής κοινότητα

Για παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας αλλά και παραβίαση του διεθνούς δικαίου εξαιτίας της ανάπτυξης ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία έκανε λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα σε συνομιλία του με τον Πούτιν.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι από την πλευρά του καταδίκασε την «απίστευτη επίθεση» της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και απείλησε ότι θα υπάρξουν «πολύ σοβαρές συνέπειες», τόσο από πλευράς των ΗΠΑ όσο και άλλων χωρών, περιλαμβανομένης πιθανόν της επιβολής κυρώσεων με στόχο την οικονομική απομόνωση της Ρωσίας.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ που συμμετέχει με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη ζήτησε από τους δυτικούς εταίρους της Ρωσίας να βάλουν στην άκρη τους γεωπολιτικούς υπολογισμούς τους και να σκεφτούν τον λαό της Ουκρανίας.

 

«Ζητάμε μια υπεύθυνη προσέγγιση, να μπουν στην άκρη οι γεωπολιτικοί υπολογισμοί και να τεθεί πάνω από όλα το συμφέρον του ουκρανικού λαού», δήλωσε ο Λαβρόφ στο ξεκίνημα της κεντρικής ετήσιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη.

 

Ο ρώσος υπουργός κατήγγειλε επίσης τις απειλές για «κυρώσεις» και «μποϊκοτάζ» εναντίον της χώρας του, καθώς η Μόσχα έχει δεχθεί την προειδοποίηση ότι ενδέχεται να χάσει την έδρα της στο τραπέζι της Ομάδας των 8 πιο ανεπτυγμένων οικονομικά κρατών του κόσμου (G8), αν συνεχίσει τη στρατιωτική εισβολή στην Κριμαία.

 

«Όσοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν την κατάσταση ως επίθεση και απειλούν με κυρώσεις και μποϊκοτάζ είναι οι ίδιοι που συστηματικά ενθαρρύνουν την άρνηση του διαλόγου και τελικά υποκίνησαν την πόλωση της ουκρανικής κοινότητας», υπογράμμισε ο Λαβρόφ.

 

Ο ρώσος υπουργός κατηγόρησε εξάλλου τις νέες ουκρανικές αρχές ότι επιτίθενται στις μειονότητες που ζουν στη χώρα.

 

«Οι εξτρεμιστές εξακολουθούν να ελέγχουν τις πόλεις. Αντί αυτών που υποσχέθηκαν, σχημάτισαν μια κυβέρνηση νικητών. Μια απόφαση ελήφθη στη Ράντα (το ουκρανικό κοινοβούλιο) να περιοριστούν τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Λέχθηκε ότι πρέπει να τιμωρηθεί η ρωσική γλώσσα. Οι νικητές έχουν σκοπό να χρησιμοποιήσουν τους καρπούς των νικών τους για να καταφερθούν εναντίον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», υπογράμμισε ο Λαβρόφ.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη δημιουργία «μονάδων αυτοάμυνας» για «την προστασία του λαού», ενώ δικαιολόγησε τη ρωσική επέμβαση στην Κριμαία λέγοντας ότι είναι καθήκον της Μόσχας να προστατεύσει τη ρωσική μειονότητα από τους ουκρανούς εθνικιστές. «Είναι θέμα υπεράσπισης των πολιτών και των συμπατριωτών μας και διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως του δικαιώματος στη ζωή», σημείωσε ο Λαβρόφ.

 

«Είναι θεμελιώδες να διασφαλιστεί ο πλήρης σεβασμός και η διατήρηση της ανεξαρτησίας, της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Είναι ύψιστης σημασίας να αποκατασταθεί η ηρεμία και να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις αμέσως μέσω του διαλόγου», υπογράμμισε ο Μπαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη λίγο πριν την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με θέμα την ουκρανική κρίση.

 

«Ζητώ από τη Ρωσία να αποφύγει οποιαδήποτε πράξη ή δηλώσεις που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω την κατάσταση και αντίθετα να συνομιλήσει εποικοδομητικά και με ειρηνικά μέσα με την Ουκρανία», πρόσθεσε ο Μπαν.

 

 

Πιέσεις από τη Δύση για εξεύρεση λύσης

Οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι η ουκρανική κρίση συνιστά τη σοβαρότερη απειλή μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

 

Οι χώρες της Δύσης, με πρώτη την G7, εντείνουν τις πιέσεις στη Ρωσία, την οποία κατηγορεί η Ουκρανία ότι επέλεξε τον πόλεμο, για εξεύρεση λύσης σε μια από τις σοβαρότερες συγκρούσεις με τη Μόσχα μετά την πτώση του Βερολίνου.

 

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες στη δεύτερη έκτακτη συνεδρίασή τους για την Ουκρανία μέσα σε δέκα ημέρες, καθώς η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σοβαρά με την άφιξη ρώσων στρατιωτών στην Κριμαία.

 

Ο ουκρανός μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν θα παραδώσει ποτέ την Κριμαία.

 

Η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο απευθυνόμενη στον λαό δήλωσε: «Κατακτώντας την Κριμαία, η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, τις χώρες που εγγυώνται την εδαφική ακεραιότητα του Κιέβου». Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι πολύ αργά για να επιλυθεί η ουκρανική κρίση με πολιτικά μέσα, παρά τις διαφορετικές απόψεις μεταξύ του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και της Δύσης όσον αφορά τη χερσόνησο της Κριμαίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της.

 

Η Μέρκελ έχει προτείνει στον Πούτιν και τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να σταλεί μια «αποστολή εξακρίβωσης των γεγονότων» την ουκρανική περιοχή της Κριμαίας, τον έλεγχο της οποίας ανέλαβαν αναίμακτα οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

 

«Ακόμη δεν αργά να επιλυθεί η κρίση ειρηνικά με πολιτικά μέσα», επεσήμανε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ενώ κάλεσε τη Μόσχα να απόσχει «από τη λογική της μετακίνησης στρατευμάτων».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει μια εντελώς διαφορετική άποψη για την κατάσταση και τα γεγονότα στην Κριμαία από τη γερμανική κυβέρνηση και τους δυτικούς εταίρους μας», πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ.

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /