header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
03.03.2014 22:17

Σε ιστορικό χαμηλό το ρούβλι - Άνοδος στο πετρέλαιο


Σημαντικές απώλειες για το Ρούβλι και το Ρωσικό χρηματιστήριο προκαλούν τα τελευταία 24ωρα τα γεγονότα στην Ουκρανία, ενώ νευρικότητα υπάρχει και στα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

 

Ειδικότερα, το ρωσικό νόμισμα βρίσκεται από το πρωι σε πτώση, φτάνοντας σε ιστορικό χαμηλό στην ισοτιμία του με το ευρω στα 50,3 ρούβλια, ενώ μέσα στην ημέρα άγγιξε και τα 51,2.


Το ρούβλι κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ και στην ισοτιμία με το δολάριο στα 36,5 επίπεδα στα οποία είχε να βρεθεί από το 2009.

 

Μεγάλες απώλειες κατέγραψαν και οι δυο δείκτες του Ρωσικού χρηματιστηρίου -13,11% στον δείκτη RTS και 11,5% στον MICEX, ενώ υπήρξε άμεση αντίδραση της Ρωσικής κεντρικής τράπεζας η οποία έσπευσε να ανεβάσει τα επιτόκια κατά 150 μονάδες βάσης από 5,5% σε 7%, ώστε να θωρακίσει το νόμισμα καθιστώντας το πιο ελκυστικό ενώ για να περιοριστούν οι απώλειες πούλησε το 2% των αποθεματικών σε χρυσό και ξένο συνάλλαγμα.

Τις εν λόγω σημαντικές απώλειες επιβεβαιώνει και ο εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού χρηματιστηρίου, ο οποίος σημειώνει: "Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι μια αξιοσημείωτη εξασθένιση της ισοτιμίας του Ρωσικού νομίσματος έναντι του Ευρωπαικού και του Αμερικάνικου και πτώση στην τιμή των μετοχών".

 

Ήδη στη Ρωσία εκφράζονται φόβοι ότι θα εκτιναχθούν οι τιμές των εισαγόμενων προιόντων ενώ αρνητικές αναμένεται ότι θα είναι οι επιπτώσεις και από την προειδοποίηση του Τζόν Κέρι ότι οι οι G8 οι 8 οι θα απομονώσουν την Ρωσία.

Την ίδια ώρα, ανοδικά κινούνται τα τελεταία 24ωρα και η τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, με την τιμή του πετρελείου να ανεβάινει στα 104,6 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας αύξηση 1,95% από χθες, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου διαμορφώθηκε στα 4,63 δολάρια.

 

Πάντως, οι εξελίξεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας επηρρέασαν όπως ήταν αναμενόμενο και το Ουκρανικό νόμισμα που τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει εικόνα κατάρρευσης. Με αρνητικό πρόσημα έκλεισε και το χρηματιστήριο της χώρας.

 

Ο φόβος διάχυσης της κρίσης αλλά και η πιθανότητα σοβαρών κλυδωνισμών στις σχέσεις Ευρώπης - Ρωσίας που θα είχε προεκτάσεις κυρίως στην ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου αποτυπώθηκε και στα Ευρωπαικά χρηματιστήρια.

 

Έτσι, π πανευρωπαικός δείκτης STOXX 600 που αποτυπώνει την τάση σε μια μεγάλη γκάμα επιχειρήσεων κατέγραψε πτώση -1,75%, ο eurostoxx 50 -2,3%, ο FTSE -1,39%, o γερμανικός DAX -2,78%, o γαλλικός CAC -2,11%, o Ιταλικός ΜΙΒ -2,29%, o Ισπανικός IBEX -1,85% ενώ το χρηματιστήριο της γειτονικής προς την Ουκρανία Πολωνίας κατέγραψε απώλειες της τάξης του 3,92%.

 

Ασφαλέστερο καταφύγιο αναζήτησαν οι επενδυτές στον χρυσό, η τιμή του οποίου κατέγραψε υψηλό 4μήνου και διαμορφώθηκε στα 1.340 δολάρια η ουγγιά.

 

Πηγή: megatv.com

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /