header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
σχετικά άρθρα
16.09.2014 01:55

Η Ρωσία θα συμβάλει στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ «ΓΙΑ ΠΛΗΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗς ΔΑΜΑΣΚΟΥ»


Η Ρωσία θα έχει «μια συνεισφορά» στις επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού που θα αναλάβει δράση εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (Ι.Κ.), ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.
«Έχουμε μια συμβολή να συνεισφέρουμε στην κοινή προσπάθεια, αλλά θα το κάνουμε στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σκοπού: να γίνει μια ανάλυση εις βάθος της κατάστασης», είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass, στο περιθώριο της διεθνούς συνόδου στο Παρίσι για την εκστρατεία εναντίον της οργάνωσης των τζιχαντιστών.
Αυτή η «συμβολή» θα αποσκοπεί να υποστηριχθεί η ιρακινή κυβέρνηση, «ώστε να εξασφαλίσουμε ότι θα είναι σε θέση να πολεμήσει τους τρομοκράτες, να εγγυηθεί την ασφάλεια του κράτους», διευκρίνισε ο κ. Λαβρόφ.
Η Μόσχα είχε ανακοινώσει ήδη τον Ιούλιο ότι άρχισε να παραδίδει επιθετικά ελικόπτερα και καταδιωκτικά αεροσκάφη στο Ιράκ.
«Παρομοίως, παρέχουμε στρατιωτική βοήθεια, μεταξύ άλλων, στη Συρία, η οποία είναι αντιμέτωπη, σε λίγο μικρότερο βαθμό, με μια σοβαρή τρομοκρατική απειλή», όπως και άλλοι «εταίροι μας, η Αίγυπτος, ο Λίβανος, η Υεμένη, η Ιορδανία», ανέφερε ο κ. Λαβρόφ και πρόσθεσε ότι η Ρωσία «είναι έτοιμη να συμμετάσχει στη διασαφήνιση γενικότερων μέτρων στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας»

Η διεθνής κοινότητα, οι κυβερνήσεις που συμμετείχαν στο Παρίσι στη διεθνή σύνοδο για την ασφάλεια στο Ιράκ, υποσχέθηκε να υποστηρίξει τον αγώνα της Βαγδάτης εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους «με όλα τα απαραίτητα μέσα», περιλαμβανομένης της συμμετοχής τους σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Ωστόσο την Πέμπτη, η Ρωσία είχε κρίνει ότι τα ενδεχόμενα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον του Ι.Κ. στη Συρία χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ θα αποτελούσε κατάφωρη, «χονδροειδή παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
«Δεν μπορούμε παρά να ανησυχούμε για την ιδέα να γίνουν πλήγματα εναντίον θέσεων του Ι.Κ. στη Συρία χωρίς να έχει υπάρξει καμιά επαφή με τη συριακή κυβέρνηση», είπε ο κ. Λαβρόφ, και πρόσθεσε ότι θα έπρεπε να «αντληθούν μαθήματα από τα δύο σταθμά και τα δύο μέτρα που εφαρμόστηκαν στον αγώνα εναντίον τρομοκρατίας».
«Η τρομοκρατική απειλή είναι πολύ σοβαρή ώστε να αφήνουμε ιδεολογικά κίνητρα να μας κάνουν να συμβιβαζόμαστε όσον αφορά την αντίδρασή μας», συνέχισε ο κ. Λαβρόφ, κρίνοντας ότι «το Ιράν και η Συρία είναι φυσικοί μας σύμμαχοι στον αγώνα εναντίον του ΙΚ».

 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /