header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
01 / 12
21.02.2015 10:07

Συνάντηση Πατριάρχη Μόσχας με Πατριάρχη Αντιοχείας (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)


Με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη της Μεγάλης Θεουπόλεως Αντιοχείας και πάσης Ανατολής Ιωάννης Ι’ είχε συνάντηση στις 19 Φεβρουαρίου 2015 ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλος στην Πατριαρχική και Συνοδική κατοικία της Ιεράς Μονής Αγίου Δανιήλ Μόσχας.

Στη συνάντηση επίσης συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Αγίας Πετρουπόλεως και Λάντογκας Βαρσανούφιος, Πρωτοσύγκελος του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Επίσκοπος Σολνετσνογκόρσκ Σέργιος, Διευθυντής της Διοικητικής Γραμματείας του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Επίσκοπος Ποντόλσκ Τύχων, ο Πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ, Γραμματέας του ΤΕΕΣ επί των διορθοδόξων σχέσεων, ο διάκονος Θεόδωρος Σουλγκά, υπάλληλος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

Τον Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αντιοχείας συνοδεύουν ο Επίσκοπος Νινευής Αφανάσιος, ο Αρχιμανδρίτης Παρθένιος Αλλάτι, ο Αρχιδιάκονος Γεράσιμος Καμπάς, ο Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως Νήφων, εκπρόσωπος του Πατριάρχου Αντιοχείας παρά τον Πατριάρχη Μόσχας και ο Ηγούμενος Αρσένιος Σοκολώφ, εκπρόσωπος του Πατριάρου Μόσχας παρά τον Πατριάρχη Αντιοχείας.

Προ της ενάρξεως των συνομιλιών οι δύο Προκαθήμενοι μετέβησαν στο παρεκκλήσιο Πάντων των ἐν τῃ Ρωσίᾳ διαλαμψάντων Αγίων της Πατριαρχικής κατοικίας, όπου ετελέσθη δοξολογία, ληξάσης της οποίας ο Αγιώτατατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλος προσφώνησε τον υψηλό προσκεκλημένο και αφού τόνισε τη μακραίωνη σχέση μεταξύ των δυο Εκκλησιών μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας τιμά τους αρχαίους Αγίους, οι οποίοι ήταν πιστά τέκνα της κατά Αντιόχειαν Εκκλησίας. Πρόκειται για ένα εκ των αποστολικών ανδρών τον Άγιο Ιγνάτιο τον Θεοφόρο, τον Άγιο Ιωάννη το Δαμασκηνό και τον Ιερό Χρυσόστομο και ολόκληρη σειρά άλλων σπουδαίων πατέρων και Ιεραρχών οι οποίοι κοσμούν το πνευματικό στερέωμα της Εκκλησίας της Αντιοχείας».

«Πάντα με ευγνωμοσύνη αναμιμνησκόμεθα τη συμβολή της κατά Αντιόχειαν Εκκλησίας στην απόδοση Πατριαρχικής τιμής στη Ρωσική Εκκλησία στις Συνόδους 1590-1593 ειδικότερα δε του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αντιοχείας Ιωακείμ Ε’. Παρά τις αποστάσεις μεταξύ Μόσχας και Αντιοχείας και ιδιαιτέρως τα παλαιά χρόνια καθ΄όλη την ιστορία των σχέσεων μας οχτώ Πατριάρχες Αντιοχείας περιόδευσαν στη Μόσχα».

Το 2014 ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιωάννης Ι’ πραγματοποίησε την ειρηνική επίσκεψή του στη Ρωσική Εκκλησία μετά την εκλογή του στον Πατριαρχικό Θρόνο. «Προ ενός έτους μιλήσαμε περί των θλίψεων και ταλαιπωριών του λαού και της Εκκλησίας σας. Δυστυχώς έκτοτε δεν έχουν αλλάξει πολλά. Και δεν αγνοούμε το γεγονός ότι το ποίμνιό σας υφίσταται μαρτύριο έως σήμερα, προστατεύοντας την πίστη και το δικαίωμά του να ζει στην ιστορική κοιτίδα του».

«Γι΄αυτούς είναι άκρως σημαντική η φωνή, το παράδειγμα και η προσευχή Σας, άλλωστε εκείνα που συμβαίνουν σήμερα εντός της κατά Αντιόχειαν Εκκλησίας και στο έδαφος, το οποίος υπάγεται στη δικαιοδοσία του θρόνου της Αντιοχείας, έχει μεγάλη απήχηση και επηρεάζει την ίδια την περαιτέρω ύπαρξη της Ορθοδόξου Εκκλησίας στη Μέση Ανατολή. Αυτό σημαίνει ότι το έργο Σας έχει άμεση σχέση με την Οικουμενική Ορθοδοξία, με την ενότητα και την ευκαταστασία της. Αυτός είναι ο λόγος διατί επελέγη το πρόσωπό Σας για να πάρει βραβείο του Διεθνούς Ιδρύματος για την Ενότητα των Ορθοδόξων Λαών».

Αντιφωνώντας ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιωάννης Ι’ διαπίστωσε το πόσο πολύτιμη είναι η προσφορά της Ρωσικής Εκκλησίας στο λαό της Συρίας, του Λιβάνου και του Ιράκ και η υποστήριξη της χριστιανικής παρουσίας επί της γης. Επίσης αναφέρθηκε στις περιοδίες του στις πληγείσες από τον πόλεμο πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Χαλεπίου και Χομς και τη δεινή κατάσταση των κατοίκων εκείνων των περιοχών.

Ακόμα αναφέρθηκε στους αγνοούμενους μέχρι σήμερα απαχθέντες τον Απρίλιο του 2013 χριστιανούς Ιεράρχες: Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου (Ορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας) και Μητροπολίτη της Συριακής Ορθοδόξου Εκκλησίας μαρ Γρηγορίου Ιωάννη Ιμπραχίμ.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης ευχαρίστησε τον Προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας για την υποστήριξη των χριστιανών της Μέσης Ανατολής και ζήτησε τον Αγιώτατο Πατριάρχη Κύριλλο να προσεύχεται υπέρου του πολυπαθούς λαού στη Συρία, το Λίβανο, το Ιράκ, την Παλαιστίνη και την Αίγυπτο.

Κατά τις συνομιλίες οι οποίες άρχισαν αργότερα ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος επεσήμανε ότι η ειρηνική επίσκεψη του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Αντιοχείας πέρυσι προώθησε σημαντικά τις σχέσεις μεταξύ των δύο Εκκλησιών.

Ο Αγιώτατος κ. Κύριλλος υπενθύμισε ότι το 2014 αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Αντιοχείας με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Τύρου και Σιδώνας Ηλία επισκέφθηκε τη Μόσχα το 2014 εξ αφορμής της επετείου των 700 ετών από γεννήσεως του Οσίου Σεργίου του Ραντονέζ.

Σε συνέχεια ο Αγιώτατος κ. Κύριλλος τόνισε τη μεγάλη συμβολή του Μετοχίου της Εκκλησίας της Αντιοχείας στη Μόσχα και του αντίστοιχου Μετοχίου του Πατριαρχείου Μόσχας παρά τον Πατριάρχη Αντιοχείας στις σχέσεις μεταξύ των δύο Εκκλησιών.

Ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος με ικανοποίηση υπογράμμισε την προώθηση των ανταλλαγών φοιτητών μεταξύ των Πατριαρχείων Αντιοχείας και Μόσχας και διαπίστωσε την αύξηση ενδιαφέροντος για την εκμάθηση της Αραβικής γλώσσας από νέους επιστήμονες της Ρωσικής Εκκλησίας.

 

Στα πλαίσια των συνομιλιών ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας επικεντρώθηκε στην κατάσταση στη Συρία και τη Μέση Ανατολή εν γένει. Σύμφωνα με τον κ. Κύριλλο η Εκκλησία καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να τερματισθεί η αιματοχυσία, οι απαγωγές ανθρώπων και οι εκτελέσεις ομήρων.

«Η συμπεριφορά των ούτως λεγομένων εκπροσώπων του «Ισλαμικού κράτους», αποτελεί για μας απολύτως τερατώδη πρόκληση. Αυτοί όχι μόνον εξολοθρεύουν απηνώς τους χριστιανούς και μη, όχι προβάλλουν ριζοσπαστικές πολιτικές ιδέες, εντελώς απαράδεκτες για όλους, όσοι είναι εκτός της ομάδας τους, αλλά και συνειδητώς και ασυνείδητα δημιουργούν χάος στη Μέση Ανατολή και εκδαιμονίζουν το Ισλάμ στα όμματα του κόσμου ολοκλήρου. Δεν μπορεί να γίνει η χειρότερη υπηρεσία προς το Ισλάμ από αυτή», δήλωσε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας συνεχίζει να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια προς τους πληγέντες εξαιτίας των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή και κυρίως στη Συρία, ανέφερε εν κατακλείδι ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος.

Από την πλευρά του ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιωάννης Ι’ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο λαό της Ρωσίας, τις κρατικές αρχές και προσωπικά στον Πατριάρχη Κύριλλο και τη Ρωσική

Εκκλησία για την υποστήριξη προς το Πατριαρχείο Αντιοχείας και το λαό της Συρίας. Επίσης εξήρε τη σαφή θέση της Ρωσικής Εκκλησίας στη σύγκρουση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

πηγή:Romfea.gr

 

 

 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /