header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
13.08.2010 08:12

Ολα άρχισαν με την κρυφή δοξολογία το 1996


Παραμονή του Δεκαπενταύγουστου του 1996, στο αεροδρόμιο της Τραπεζούντας προσγειώθηκε ένα αεροπλάνο προερχόμενο από τη Θεσσαλονίκη και αποβίβασε 120 επιβάτες. Την ίδια ημέρα κατέπλευσε στο λιμάνι της πόλης ένα επιβατηγό πλοίο, μεταφέροντας από την Οδησσό εκατοντάδες Ρώσους ορθόδοξους χριστιανούς.

 

Ολοι αυτοί αποτέλεσαν, με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα», την πρώτη οργανωμένη αποστολή πιστών, που αποβιβάζονταν στη Μαύρη Θάλασσα για να προσκυνήσουν στο «φυλακισμένο» μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά. Ανηφόρισαν, διασχίζοντας τη χαράδρα στις πλαγιές του όρους Μελά και εκεί στην είσοδο του μοναστηριού, ο μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος ετέλεσε στα κλεφτά την πρώτη δοξολογία.

Ανατρέχοντας σ’ εκείνο το τολμηρό προσκύνημα ο κ. Στ. Τανιμανίδης, πρόεδρος της ΠΟΠΣ τότε, θυμάται ότι οι ντόπιοι ήταν πολύ φιλικοί με τους εκδρομείς, σε αντίθεση με τον στρατό, την αστυνομία και τους Γκρίζους Λύκους που τους αντιμετώπισαν με καχυποψία και επιχείρησαν να ορθώσουν εμπόδια στην αποστολή. «Τι θέλει ο Ελληνας στην Τουρκία, έρχεται ως προσκυνητής, ως τουρίστας ή για να δημιουργήσει τη Δημοκρατία του Πόντου;», έγραψε χαρακτηριστικά τότε η εφημερίδα της Τραπεζούντας «Καραντενίζ».

Καθώς η Τουρκία επιχειρούσε ανοίγματα προς την Ευρώπη και είχε ανάγκη προβολής προς τη Δύση εικόνας σύγχρονου κράτους που ανέχεται τη θρησκευτική διαφορετικότητα, όλο και περισσότεροι πιστοί ανηφόριζαν τον Δεκαπενταύγουστο στο όρος Μελά, στην πλειοψηφία τους προερχόμενοι από τις Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Γι’ αυτούς ήταν πιο εύκολο, δεδομένης της τουρκικής καχυποψίας απέναντι στο Φανάρι και γενικότερα στους Ελληνες. Η ρωσική Εκκλησία και πίσω από αυτήν η εξωτερική πολιτική της Μόσχας ενθάρρυναν το ρεύμα καθόδου προς την Παναγία Σουμελά, προσβλέποντας στην εξάπλωση της μετασοβιετικής ρωσικής επιρροής στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας.

Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκαν στο παρασκήνιο για την επαναλειτουργία της Παναγίας Σουμελά, ως ορθόδοξου χριστιανικού τόπου λατρείας και διά του βουλευτή της ρωσικής Δούμας και φίλου του Βλαντιμίρ Πούτιν, κ. Σαββίδη, επιχειρούσαν να δώσουν τον δικό τους τόνο στις εκδηλώσεις των τελευταίων χρόνων στη μονή. Μάλιστα μια περίοδο που οι σχέσεις του Φαναρίου με το Πατριαρχείο Μόσχας ήταν τεταμένες, οι Τούρκοι φέρονται να εκδήλωσαν την επιθυμία να δώσουν άδεια λειτουργίας στους Ρώσους προκειμένου να απομονώσουν το Φανάρι, αλλά και να ενισχύσουν το τουριστικό ρεύμα στην Τραπεζούντα.

Μολονότι δεν αμφισβητείται η με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ρωσική εμπλοκή, πηγές που γνωρίζουν άριστα το θέμα, πιστώνουν το άνοιγμα της Παναγίας Σουμελά στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος αναδεικνύεται σε παίκτη στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την προετοιμασία της για την ένταξη στην Ε.Ε. Οι άοκνες προσπάθειές του καρποφόρησαν στα μέσα Ιουνίου, οπότε το υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας απέστειλε στο Φανάρι έγγραφη άδεια για την τέλεση θείας λειτουργίας. Επ’ αυτού η πλευρά του κ. Σαββίδη μεταδίδει ότι ο ομογενής βουλευτής είχε παραλάβει την άδεια, μεταβαίνοντας ο ίδιος στην Αγκυρα ένα μήνα νωρίτερα. «Ανεξαρτήτως του αν ενδιαφέρθηκαν ή κινητοποιήθηκαν ενδεχομένως και κάποιοι άλλοι, ο Πατριάρχης ήταν αυτός που χειρίστηκε το ζήτημα, αυτός έβαλε τη σφραγίδα του στην ευτυχή κατάληξη», τόνισαν στην «Κ» οι ίδιες πηγές. Οσο για τη συμμετοχή στο συλλείτουργο του μητροπολίτη Βολοκολάνσκ κ. Ιλλαρίωνα, την αποδίδουν στις καλές, τον τελευταίο καιρό, σχέσεις Φαναρίου - Πατριαρχείου Μόσχας και όχι σε κάτι ευρύτερο.

 

 

πηγή: Η Καθημερινή

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /