header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
28.05.2015 16:04

Διάταγμα Πούτιν: Οι στρατιωτικές απώλειες σε καιρό ειρήνης αποτελούν πλέον κρατικό απόρρητο


Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα διάταγμα με το οποίο χαρακτηρίζονται κρατικό απόρρητο οι απώλειες του στρατού στη διάρκεια "ειδικών επιχειρήσεων" σε καιρό ειρήνης, ενώ το Κρεμλίνο εξακολουθεί να διαψεύδει οποιαδήποτε στρατιωτική ανάμιξη στην Ουκρανία.


Με το διάταγμα αυτό, το οποίο δημοσιοποιήθηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησης, στον κατάλογο των κρατικών απορρήτων της Ρωσίας προστίθενται οι "πληροφορίες που είναι σχετικές με την απώλεια προσωπικού (...) σε καιρό ειρήνης στη διάρκεια ειδικών επιχειρήσεων". Οι στρατιωτικές απώλειες σε καιρό πολέμου ήταν ήδη απόρρητες.
Αν οι πληροφορίες μεταδοθούν σε ξένη χώρα, η αποκάλυψη κρατικών απορήτων τιμωρείται στη Ρωσία με ποινή που μπορεί να φθάσει έως φυλάκιση τεσσάρων ετών.
"Ο λόγος για τον οποίο οι απώλειες δεν πρέπει να δημοσιοποιούνται είναι το Ντονμπάς", αυτή η περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας όπου οι φιλορώσοι αυτονομιστές μάχονται εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο τις δυνάμεις του Κιέβου, εκτιμά ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Πάβελ Φελγκενχάουερ.
Το Κίεβο και οι Δυτικοί κατηγορούν τη Ρωσία ότι βοηθάει στρατιωτικά τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία και ότι έχει αναπτύξει εκεί τακτικά στρατεύματα, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει κατηγορηματικά, καθώς δεν αναγνωρίζει παρά την παρουσία "εθελοντών" που πήγαν εκεί να πολεμήσουν με δική τους πρωτοβουλία.
Σύμφωνα με τον Φελγκενχάουερ, το διάταγμα αυτό έχει στόχο "τη φυλάκιση ή τον εκφοβισμό" αυτών που θα επιθυμούσαν να αποκαλύψουν πληροφορίες για τις απώλειες που υφίσταται ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία.
"Ουδέποτε είδα νομικό ορισμό της έννοιας της ειδικής επιχείρησης", εξηγεί. "Αυτό συμαίνει πως όλα μπορούν να χαρακτηρισθούν ειδικές επιχειρήσεις".
Ο ρωσικός και ο διεθνής Τύπος, καθώς και πρόσωπα που αντιτίθενται στο Κρεμλίνο, έχουν αναφέρει επανειλημμένα πληροφορίες για μυστικές ταφές στη Ρωσία ρώσων στρατιωτικών που σκοτώνονται στην Ουκρανία. Πολλές συνεντεύξεις με πρώην στρατιώτες και τις οικογένειές τους έχουν δημοσιευθεί στα μέσα ενημέρωσης και πληροφορίες για την παρουσία τους στην Ουκρανία έχουν συγκεντρωθεί μέσω των κοινωνικών δικτύων.

 

πηγή: ΑΠΕ

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /