header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
07.08.2015 13:13

Καταστρέφουν τόνους εισαγόμενων τροφίμων στη Ρωσία


Οδοστρωτήρες, κλιβάνους αποτέφρωσης και τρακτέρ χρησιμοποίησαν οι Αρχές σε διάφορα σημεία της Ρωσίας χθες, προκειμένου να καταστρέψουν ευρωπαϊκά τρόφιμα που είχαν εισαχθεί παράνομα στη χώρα. Η δημόσια καταστροφή τυροκομικών προϊόντων, φρούτων, κρεάτων και λαχανικών συνέπεσε, διόλου τυχαία, με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανακοίνωση του ρωσικού εμπάργκο στις εισαγωγές ευρωπαϊκών τροφίμων ως απάντηση στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

 

«Από σήμερα, αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα που προέρχονται από χώρα που έχει αποφασίσει οικονομικές κυρώσεις εναντίον ρωσικών εταιρειών ή ατόμων και των οποίων η εισαγωγή στη Ρωσία έχει απαγορευθεί θα καταστρέφονται», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Γεωργίας. Τηλεοπτικοί σταθμοί έδειξαν καφάσια με πορτοκαλί στρογγυλό τυρί σε χωματερή να ισοπεδώνονται από οδοστρωτήρα, ενώ οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι τα προϊόντα προς καταστροφή ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες τόνους.

Η καταστροφή των τροφίμων προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ακόμη και από φίλα προσκείμενους στο Κρεμλίνο, όπως ο επικεφαλής του κομμουνιστικού κόμματος Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, που έκανε λόγο για «ακραίο μέτρο». Ο Ζιουγκάνοφ πρότεινε να δοθούν τα τρόφιμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία ώστε να τα μοιράσει σε πτωχοκομεία και ορφανοτροφεία, ή να σταλούν «στους φίλους μας στο Ντονιέτσκ και στο Λουγκάνσκ».

Ο φιλοκυβερνητικός τηλεοπτικός συντονιστής Βλαντιμίρ Σαλαβιόφ έγραψε στο twitter ότι δεν καταλαβαίνει πώς μια χώρα που έζησε «φρικτή πείνα στη διάρκεια του πολέμου και φρικτά μετεπαναστατικά χρόνια» μπορεί να καταστρέφει τρόφιμα.

Κείμενο που ζητούσε να σταματήσει η καταστροφή των τροφίμων είχε συγκεντρώσει ώς χθες το απόγευμα 280.000 υπογραφές. «Οι κυρώσεις έχουν αυξήσει πολύ τις τιμές στα ράφια. Οι Ρώσοι συνταξιούχοι, βετεράνοι, πολύτεκνοι, ανάπηροι και άλλες ευπαθείς ομάδες έχουν περιορίσει πολύ τη διατροφή τους, μέχρι του σημείου της λιμοκτονίας», αναφέρει το κείμενο. Βέβαια, κυριολεκτικά κανείς δεν λιμοκτονεί στη σύγχρονη Ρωσία, αντίθετα με το παρελθόν.

Ο πρόεδρος Πούτιν υπερασπίζεται το εμπάργκο στα τρόφιμα από την Ε.Ε., τη Νορβηγία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία, υποστηρίζοντας ότι παρέχει κίνητρα για την τοπική αγροτική παραγωγή. «Οι χονδρέμποροι, που μέχρι τώρα αγόραζαν από την Ολλανδία και την Ιταλία, τώρα πιστεύουν ότι το εμπάργκο θα κρατήσει», είπε ο Τζον Κοπίσκι, κτηνοτρόφος που παράγει κρέας και τυρί στο Κρούτοβο, 220 χλμ. ανατολικά της Μόσχας. «Γενικά, στην οικογένειά μου είμαστε ευγνώμονες για το εμπάργκο, γιατί ίσως θα ταρακουνήσει τους επιχειρηματίες και εμάς τους ίδιους και θα αρχίσουμε να κάνουμε πράγματα μόνοι μας».

Οι ειδικοί θεωρούν ότι, παρότι κάποιοι Ρώσοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι βλέπουν άμεσο όφελος, θα μεσολαβήσουν αρκετά χρόνια μέχρι η Ρωσία να φθάσει στη διατροφική αυτάρκεια, και τα ενδιάμεσα χρόνια θα είναι δύσκολα για τον πληθυσμό.

Στα ρωσικά εστιατόρια, οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να βρουν τοπικά υποκατάστατα των εισαγόμενων προϊόντων. «Χρησιμοποιούμε βασικά τρόφιμα που παράγονται στην περιοχή της Μόσχας και μετά βάζουμε τη φαντασία μας να δουλέψει προσθέτοντας διάφορα άλλα», είπε η διευθύντρια του καφέ Ζαν-Ζακ στη Μόσχα, Ελενα Ράκοβα.

 

πηγή: kathimerini.gr

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /