header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
19.08.2015 15:57

Η Μόσχα καταδίκασε σε κάθειρξη 15 ετών για κατασκοπεία έναν Εσθονό αστυνομικό. Η ΕΕ καταδικάζει την "απαγωγή" του και αξιώνει την απελευθέρωσή του


Ένας Εσθονός αστυνομικός που συνελήφθη στην Ρωσία μετά την, σύμφωνα με το Ταλίν, απαγωγή του στην Εσθονία, καταδικάστηκε σήμερα από ρωσικό δικαστήριο σε 15ετή κάθειρξη για κατασκοπεία, δήλωσε ο δικηγόρος του Εβγκένι Ακσιόνοφ.


Το περιφερειακό δικαστήριο του Πσκοφ, στην βορειοδυτική Ρωσία, έκρινε τον Έστον Κόχβερ "ένοχο για κατασκοπεία, παράνομη οπλοκατοχή και παραβίαση των ρωσικών συνόρων" μετά την δίκη του, η οποία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, πρόσθεσε επίσης ο συνήγορός του.
Ωστόσο η ανακοίνωση της ετυμηγορίας ήταν ανοιχτή στο κοινό.
"Περίμενα μια πιο επιεική καταδίκη", πρόσθεσε ο Ακσιόνοφ, σημειώνοντας ότι ο Κόχβερ θα πρέπει τώρα να αποφασίσει αν θα ασκήσει έφεση "έπειτα από διαβουλεύσεις με εκπροσώπους της πρεσβείας της Εσθονίας".
Την πληροφορία για την καταδίκη του μετέδωσε και το RIA Novosti επικαλούμενο τον συντάκτη του που καλύπτει το θέμα.
Ο Κόχβερ, αξιωματικός της υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών της Εσθονίας, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών από ρωσικό δικαστήριο, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του RIA Novosti, ο οποίος διευκρίνισε ότι η εισαγγελία είχε ζητήσει την επιβολή κάθειρξης 16 ετών.
Στον καταδικασθέντα επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο 100.000 ρουβλίων (περίπου 1.300 δολάρια), πρόσθεσε ο δημοσιογράφος.
Την απόφαση αυτή καταδίκασε αμέσως το υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας. Την άμεση απελευθέρωσή του αξίωσε η ΕΕ.
"Καλούμε την Ρωσία να αφήσει αμέσως ελεύθερο τον Έστον Κόχβερ (...) και να εγγυηθεί την επιστροφή του με πάσα ασφάλεια στην Εσθονία", υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μαρίνα Καλγιούραντ.
Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) είχε ανακοινώσει τον περσινό Σεπτέμβριο ότι συνέλαβε τον Έστον Κόχβερ στην βορειοδυτική Ρωσία, κοντά στην μεθόριο με την Εσθονία, ενώ προσπαθούσε να φέρει εις πέρας μια αποστολή συλλογής πληροφοριών.
Σύμφωνα με την FSB, ο Εσθονός βρέθηκε να έχει στην κατοχή του ένα πιστόλι, πυρομαχικά, 5.000 ευρώ και "ειδικό εξοπλισμό για παράνομες ηχογραφήσεις", όπως και "υλικό που προοριζόταν όπως φαίνεται για μια αποστολή κατασκοπείας".
Η ΕΕ είχε τότε εκφράσει ανησυχία για την "απαγωγή" του, ενώ η εσθονική εισαγγελία είχε ανακοινώσει ότι ο Κόχβερ "αιχμαλωτίστηκε από αγνώστους που είχαν έρθει από την Ρωσία, ενώ βρισκόταν σε υπηρεσία στο εσθονικό έδαφος, (...) απήχθη με τη βία, υπό την απειλή όπλου".
Σήμερα η ΕΕ ζήτησε να αφεθεί "αμέσως" ελεύθερος ο Εσθονός και σημείωσε ότι θεωρεί "την απαγωγή του" από τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών στην Εσθονία ως μια "κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου".
"Η ΕΕ συνεχίζει να ζητάει από την Ρωσία να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς της υποχρεώσεις, να απελευθερώσει αμέσως τον κ. Κόχβερ και να εγγυηθεί την επιστροφή του με πάσα ασφάλεια στην Εσθονία", δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.
"Η απαγωγή του κ. Κόχβερ και η παράνομη φυλάκισή του στην Ρωσία συνιστά μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Εξάλλου ο κ. Κόχβερ στερήθηκε του δικαιώματός του σε μια αμερόληπτη δίκη: δεν έγιναν δημόσιες ακροάσεις, ο Eσθονός πρόξενος δεν είχε λάβει άδεια να είναι παρών στις ακροάσεις και ο κ. Κόχβερ στερήθηκε μιας επαρκούς νομικής βοήθειας", σημείωσε η Μογκερίνι.

πηγή: ΑΠΕ

Σχόλιο (1)
  • ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε β.χ.τουρκαντωνης 09.05.2018 02:58
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /