header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
σχετικά άρθρα
30.09.2015 19:38

Γιάννης Αμανατίδης: Αρχίζουμε να «βγαίνουμε από το τούνελ» και μπορούμε να προσελκύσουμε χρήματα απ’ αυτό- Οι σχέσεις Ελλάδας- Ρωσίας πρέπει να βελτιωθούν Λάμπρος Ζαχαρής


Η αποστολή της νέας κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, οι συνομιλίες με τους διεθνείς πιστωτές, η προετοιμασία του Έτους Ελλάδας και Ρωσίας το 2016 και η πρόσκληση, που απεστάλη στον επικεφαλής του ρωσικού ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, για να συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη με θέμα «Ο θρησκευτικός και πολιτιστικός πλουραλισμός και η ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», την οποία διοργανώνει το ΥΠΕΞ της Ελλάδας στις 18-20 Οκτωβρίου 2015, βρέθηκαν μεταξύ των θεμάτων που ανέλυσε ο  αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννης Αμανατίδης σε  συνέντευξή που δημοσιεύτηκε χθες στο ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ.

 

“Η δεδομένη συμφωνία παρέχει σταθερότητα στην ικανοποίηση των χρηματιστικών αναγκών της χώρας μας για την εξόφληση των τόκων και μέρους του βασικού δανείου σε ύψος περίπου 48 δισ. Ευρώ”, τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Αμανατίδης επισημαίνοντας παράλληλα ότι αυτή η συμφωνία είναι καλύτερη από τις προηγούμενες καθώς διαθέτει μεταξύ άλλων ειδικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας ύψους περίπου 35 δισ. Ευρώ. Την ίδια ώρα κάνει λόγο για μια νέα αρχή στην οικονομία με τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος με τη βοήθεια της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών τον Οκτώβριο – αρχές Νοεμβρίου.

 

Βασικό αγκάθι για τη νέα κυβέρνηση παραμένουν τα εργασιακά.  Όπως αναγνωρίζει ο κ Αμανατίδης: “Στην Ελλάδα δεν εφαρμόζεται ούτε η ευρωπαϊκή νομοθεσία, ούτε το διεθνές δίκαιο ως προς τα ζητήματα ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων λόγω των προηγούμενων μνημονίων με τους δανειστές. Στη σημερινή συμφωνία προβλέπονται τέτοιες διαπραγματεύσεις και πολύ περισσότερο με την αξιοποίηση της καλύτερης ευρωπαϊκής πρακτικής”.

 

Υποστηρίζει ακόμα ότι η κυβέρνηση θα ανοίξει τη λίστα Λαγκάρντ. “Ταυτοχρόνως θα προσπαθήσουμε να καταφέρουμε χτύπημα στη διαφθορά, η οποία διογκώθηκε σοβαρά στη χώρα μας.  Μόνο με τη βοήθεια της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ, στην οποία περιλαμβάνονται 1720 άτομα, ελπίζουμε να εισπράξουμε το επόμενο διάστημα τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ με τη μορφή φόρων, τους οποίους στο παρελθόν κατόρθωναν οι άνθρωποι αυτοί να αποφύγουν”.

 

Σχετικά με τις ελληνορωσικές σχέσεις πιστεύει ότι πρέπει να βελτιωθούν και “να επανεξεταστούν, αν και είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ. Παρ’ όλ’ αυτά ανοίγονται δυνατότητες και με τη βοήθεια του Έτους Ελλάδας και Ρωσίας για πιο δραστήρια ανάπτυξη των διμερών σχέσεων”.
Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι “Οι λαοί της Ελλάδας και της Ρωσίας συνδέονται μεταξύ τους όχι απλώς με σχέσεις παραδοσιακά πολύ καλές, αλλά είναι ενωμένοι και με ιστορικούς και με θρησκευτικούς δεσμούς. Είμαστε δύο ορθόδοξοι λαοί, πράγμα, που παίζει τεράστιο ρόλο στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας.

Αναφορικά με το έτος Ελλάδας- Ρωσίας 2016 αναγνωρίζει ότι και οι δύο πλευρές,  έχουν συντάξει το σχέδιό τους, είναι αλήθεια ότι υπήρξε ορισμένη καθυστέρηση εξαιτίας των βουλευτικών εκλογών της Ελλάδας, αλλά η εργασία συνεχίζεται και χρειάζεται να επιταχυνθεί. “Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, που μόλις ορίστηκε, έχει πρόθεσή της να ενεργοποιήσει αυτήν την εργασία”, προσθέτει.
 

Παράλληλα η Ρωσική Εκκλησία ετοιμάζεται να γιορτάσει το 2016 την χιλιετία της ρωσικής παρουσίας στο Άγιο Όρος, πράγμα, που όπως επισημαίνει ο υπουργός “πρέπει να εδραιώσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών μας...”
“Οι αποφάσεις για τους εορτασμούς θα ληφθούν, όπως είναι φυσικό, από την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους και φυσικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η Ελλάδα θα βοηθήσει στην υλοποίηση των αποφάσεων, που θα συμφωνηθούν και από την Ιερά Κοινότητα και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η δικαιοδοσία του οποίου καλύπτει τον Άθω. Η ελληνική κυβέρνηση σχετίζεται με αυτό, υλοποιώντας την πολιτική-κρατική εποπτεία. Ό,τι αποφασίσουν αυτοί, θα υποστηριχθεί από την ελληνική κυβέρνηση.
Όμως οι σχέσεις υποστηρίζονται όχι μόνο μέσω αυτής της οδού. Υπάρχει η διεθνής οργάνωση, η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας, πρόεδρος της οποίας είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Πρωτοκόλλου και Οργάνωσης των εργασιών της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας, ο Σεργκέι Ποπόφ. Πολιτικός σύμβουλος της Συνέλευσης είναι ένας ακόμη Ρώσος, ο πρόεδρο του Διεθνούς Ιδρύματος Ενότητας Ορθοδόξων Λαών Βαλέρι Αλεξέγεφ. Η Ελλάδα συνεργάζεται με τη Ρωσία σε αυτόν τον φορέα ήδη επί 22 χρόνια. Πρόεδρος της Συνέλευσης είναι πάντοτε εκπρόσωπος της Ρωσίας, ενώ ο γενικός γραμματέας προέρχεται από την Ελλάδα, όπου βρίσκεται και η έδρα της οργάνωσης, στην Αθήνα. Στο πλαίσιο αυτής της οργάνωσης καθιερώθηκαν πολύ καλές σχέσεις και η διάσκεψη, που διοργανώνει, τα συμπόσια συνέβαλαν στην αλληλοκατανόηση των δύο λαών. Ωστόσο δεν είναι μια διμερής, αλλά μια διεθνής οργάνωση, στην οποία συμμετέχουν βουλευτές από 25 Κοινοβούλια σε επίπεδο επίσημων αντιπροσωπειών. Γι’ αυτό και θέλω να υπογραμμίσω ότι η συνεργασία μας με τη Συνέλευση της Ορθοδοξίας αναπτύσσεται ελεύθερα και αποκλειστικά από χριστιανούς ορθόδοξους. Θα ήθελα επίσης να επισημάνω την εξαιρετική συμβολή του Σεργκέι Ποπόφ στη δραστηριότητα αυτή. Η διεθνής Γραμματεία της Συνέλευσης θα συνεδριάσει στις 16 Οκτωβρίου στην Αθήνα''.

 

Την ίδια ώρα εξηγεί ότι η Ελλάδα προσκάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ “και θα τον υποδεχθούμε με μεγάλη χαρά στην Αθήνα”, στη μεγάλη Διεθνή Διάσκεψη που διοργανώνει στις 18-20 Οκτωβρίου με θέμα «Θρησκευτικός και πολιτιστικός πλουραλισμός και η ειρηνική συνύπαρξη στη Μ.Ανατολή». Στη διάσκεψη θεωρεί ότι πρέπει να αφιερώσουν τη δέουσα προσοχή όλες οι χώρες. “Προσκαλέσαμε σε αυτή τους επικεφαλής των υπουργείων Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ, ευρωπαϊκών κρατών, χωρών της περιοχής της Μ.Ανατολής, καθώς και εκπροσώπους των τοπικών Εκκλησιών”.

 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /