header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
26.01.2016 02:29

Όλα όσα είπε ο Πούτιν για Λένιν, σοσιαλισμό και κομμουνισμό Θανάσης Αυγερινός


Τη γνώμη του για τον Λένιν, το ενδεχόμενο ταφής της ταριχευμένης σορού του, που φυλάσσεται στο Μαυσωλείο στην Κόκκινη Πλατεία, καθώς και τα ιδανικά του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε μια σπάνια για το μέγεθός της επί του θέματος τοποθέτησή του. Ο Ρώσος ηγέτης σπάνια εκφράζεται τόσο αναλυτικά για ιδεολογικά ζητήματα και η απάντησή του σε σχετικό ερώτημα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης εκπροσώπων του Πανρωσικού Λαϊκού Μετώπου έχει τη σημασία της για την καλύτερη κατανόηση των επιλογών του Β.Πούτιν. Η δικτυακή μας πύλη θα είναι για άλλη μια φορά το μόνο ελληνικό μέσο, που θα μεταδώσει το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης Πούτιν σε ακριβή μετάφραση:

 

«Όσον αφορά την ταφή και άλλα παρόμοια ζητήματα, νομίζω ότι πρέπει να τα προσεγγίζουμε πολύ προσεκτικά, ώστε να μην γίνουν κάποιες ενέργεις, οι οποίες θα δίχαζαν την κοινωνία μας. Πρέπει, αντιθέτως, να την συσπειρώνουμε. Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα.
Τώρα σχετικά με την αποτίμηση εκείνης της πολύ σύντομης συζήτησης, που έλαβε χώρα στο Συμβούλιο για την Επιστήμη και την Εκπαίδευση. Για ποιο πράγμα έγινε εκεί λόγος; Και γενικότερα, αν με ρωτήσετε για τις δικές μου εκτιμήσεις, γνωρίζετε ότι, όπως 20 και πλέον εκατομμύρια σοβιετικών πολιτών, ήμουν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης και δεν ήμουν απλώς μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος, σχεδόν 20 χρόνια εργάστηκα στην υπηρεσία, που ονομαζόταν Επιτροπή Κρατικής Ασφάλειας (KGB) της ΕΣΣΔ. Kαι αυτή ήταν μια υπηρεσία, διάδοχος της Τσε-Κα (σ.σ. Έκτακτη Επιτροπή),  που την ονόμαζαν ένοπλο τμήμα του κόμματος. Και αν κάποιος, για οποιονδήποτε λόγο, διαγραφόταν από τις τάξεις του Κομμουνιστικού Κόμματος, απολυόταν πάραυτα και από την KGB. Δεν ήμουν ένα μέλος του κόμματος από υποχρέωση, δεν μπορώ να πω ότι ήμουν και εντελώς ένας ιδεολόγος κομμουνιστής, αλλά παρ' όλ' αυτά αντιμετώπιζα το θέμα αυτό με μεγάλο σεβασμό. Σε αντίθεση με πολλά στελέχη, δεν ήμουν από κομματική άποψη στέλεχος, ήμουν ένα απλό μέλος του κόμματος. Σε αντίθεση, λοιπόν, με πολλά στελέχη δεν πέταξα το κομματικό μου βιβλιάριο, δεν το έκαψα. Δεν θέλω τώρα να καταδικάσω κανέναν, θα μπορούσαν να υπάρξουν διάφορα κίνητρα, είναι δικό τους θέμα πώς ενήργησαν. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης διαλύθηκε, το βιβλιάριό μου μέχρι σήμερα είναι κάπου στα πράγματά μου.
Μου άρεσαν πολύ και εξακολουθούν να μου αρέσουν οι κομμουνιστικές και οι σοσιαλιστικές ιδέες. Εάν κοιτάξουμε τον Κώδικα του οικοδόμου του κομμουνισμού, ο οποίος είχε ευρέως διαδοθεί στη Σοβιετική Ένωση, θυμίζει πολύ τη Βίβλο. Αυτό δεν είναι αστείο, είναι όντως ένα απόσπασμα από τη Βίβλο. Οι ιδέες είναι καλές: ισότητα, αδελφοσύνη, ευτυχία, αλλά η πρακτική υλοποίηση αυτών των υπέροχων ιδεών στη χώρα μας απείχαν πολύ από όσα εξέθεταν οι ουτοπικοί σοσιαλιστές Σεν Σιμόν, Όουεν. Η χώρα μας δεν έμοιαζε με την «Πόλη του Ηλίου».
Όλοι κατηγορούσαν το τσαρικό καθεστώς για την καταστολή. Και με τι ξεκίνησε η εγκαθίδρυση της σοβιετικής εξουσίας; Με μαζικές διώξεις. Δεν μιλώ τόσο για το μέγεθός τους, αλλά μόνο για το πλέον κραυγαλέο παράδειγμα – την εξόντωση και εκτέλεση της τσαρικής οικογένειας μαζί με τα παιδιά. Θα μπορούσαν ενδεχομένως να υπάρχουν κάποιες ιδεολογικές σκοπιμότητες σχετικά με το ότι πρέπει να εξαφανισθούν, ας πούμε, οι πιθανοί διάδοχοι. Αλλά γιατί σκότωσαν τον δόκτωρα Μπότκιν; Γιατί σκότωσαν τους υπηρέτες –
ανθρώπους σε γενικές γραμμές προλεταριακής καταγωγής; Για ποιο λόγο; Για να συγκαλυφθεί το έγκλημα.
Στο παρελθόν, καταλαβαίνετε, ποτέ δεν το είχαμε σκεφτεί. Εντάξει, πολέμησαν με εκείνους, που αντιτάχθηκαν στη σοβιετική εξουσία με το όπλο στο χέρι, αλλά τους ιερείς, γιατί τους εξολόθρευαν; Μόνο το 1918 3.000 ιερείς εκτελέσθηκαν και μέσα σε 10 χρόνια – 10 χιλιάδες. Στον παγωμένο Δον, τους έριχναν κατά εκατοντάδες κάτω από τον πάγο. Όταν αρχίζεις να τα συλλογίζεσαι αυτά, κάθε φορά, που εμφανίζονται νέες πληροφορίες, αξιολογείς πολλά πράγματα διαφορετικά.
Ο Βλαντίμιρ Ιλίτς Λένιν λοιπόν σε μία από τις επιστολές του, νομίζω στον Μόλοτοφ, έγραφε ότι όσο περισσότερους αντιδραστικούς εκπροσώπους της αστικής τάξης και του κλήρου – δεν θυμάμαι ακριβώς το τσιτάτο – εκτελέσουμε, τόσο το καλύτερο. Ξέρετε, αυτή η προσέγγιση δεν ταιριάζει και πολύ με ορισμένες από τις παλαιότερες αντιλήψεις μας για την ίδια την ουσία της εξουσίας.
Ναι, αλλά και ο ρόλος του Κομμουνιστικού, του Μπολσεβίκικου Κόμματος στην κατάρρευση του μετώπου στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο είναι επίσης γνωστός. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Ότι ηττηθήκαμε από την ηττημένη χώρα, μετά από μερικούς μήνες η Γερμανία παραδόθηκε κι εμείς βρεθήκαμε να έχουμε χάσει από τους ηττημένους – μοναδικό φαινόμενο στην ιστορία. Και για ποιο λόγο; Για να πετύχει ο αγώνας για την εξουσία. Πώς πρέπει, γνωρίζοντας σήμερα όλα αυτά, να αποτιμήσουμε την κατάσταση με τεράστιες, με κολοσσιαίες κυριολεκτικά απώλειες για τη χώρα;
Εν συνεχεία η οικονομία. Αφού περάσαμε στην Νέα Οικονομική Πολιτική (ΝΕΠ) γιατί; Διότι δεν λειτούργησε, δεν τα κατάφερε, ούτε η επίταξη των τροφίμων. Ήταν αδύνατο να εφοδιαστούν οι μεγάλες πόλεις με είδη διατροφής. Γι' αυτό και περάσαμε σε μια οικονομία της αγοράς, στη ΝΕΠ, την οποία μετά γρήγορα τερματίσαμε.
Ξέρετε αυτά, που λέω τώρα, είναι τα προσωπικά μου συμπεράσματα, η προσωπική μου ανάλυση. Η σχεδιασμένη οικονομία έχει ορισμένα πλεονεκτήματα, παρέχει τη δυνατότητα να συγκεντρωθούν οι πόροι όλου του κράτους στην υλοποίηση των σημαντικότερων καθηκόντων. Έτσι επιλύθηκαν τα θέματα της προστασίας της υγείας, που είναι αδιαμφισβήτητο επίτευγμα του Κομμουνιστικού Κόμματος της εποχής εκείνης. Έτσι επιλύθηκαν τα ζητήματα της εκπαίδευσης – αδιαμφισβήτητο επίτευγμα του Κομμουνιστικού Κόμματος της εποχής εκείνης. Έτσι επιλύθηκαν τα ζητήματα της εκβιομηχάνισης ως προς το αμυντικό της τμήμα. Νομίζω ότι αν δεν είχε υπάρξει η συγκέντρωση των πανεθνικών πόρων, η Σοβιετική Ένωση δεν θα μπορούσε να προετοιμαστεί για τον πόλεμο με τη ναζιστική Γερμανία. Και θα ήταν μεγάλη η πιθανότητα της ήττας, με καταστροφικές συνέπειες για την κρατική μας υπόσταση, για τον ρωσικό λαό και τους άλλους λαούς της Σοβιετικής Ένωσης. Ως εκ τούτου όλα αυτά είναι αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα. Αλλά σε τελική ανάλυση η έλλειψη αντανακλαστικών για αλλαγές, η έλλειψη αντανακλαστικών στις τεχνολογικές επαναστάσεις, στις νέες τεχνολογικές δομές οδήγησε στην κατάρρευση της οικονομίας.
Και τέλος, το πιο σημαντικό, γιατί είπα ότι θα πρέπει να δούμε με άλλο μάτι τις ιδέες, που διατύπωσε ο τότε ηγέτης του σοβιετικού κράτους Βλαντίμιρ Ιλίτς Λένιν. Τι είχαμε πει; Τι έλεγα; Ότι τοποθετήθηκε μια νάρκη κάτω από το οικοδόμημα της κρατικής μας οντότητας. Τι εννοούσα; Ας αναφερθούμε τώρα συγκεκριμένα. Εννοούσα τη συζήτηση μεταξύ του Στάλιν και του Λένιν σχετικά με το πώς να οικοδομηθεί το νέο κράτος, η Σοβιετική Ένωση.
Αν είναι κάποιος ιστορικός, θα πρέπει να γνωρίζει ότι ο Στάλιν διατύπωσε τότε την ιδέα της αυτονομίας για το μέλλον της Σοβιετικής Ένωσης. Σύμφωνα με αυτήν την ιδέα, όλα τα συστατικά μέλη του μελλοντικού κράτους θα έπρεπε να ενταχθούν στην ΕΣΣΔ επί τη βάσει της αυτονομίας με ευρείες αρμοδιότητες. Ο Λένιν επέκρινε τη θέση του Στάλιν και είπε ότι ήταν άκαιρη, λανθασμένη ιδέα. Και πολύ περισσότερο προώθησε περαιτέρω την ιδέα της ένταξης όλων των μελλοντικών συστατικών μελών του κράτους αυτού και τότε υπήρχαν τέσσερα συστατικά μέλη – η Ρωσία, η Ουκρανία, η Λευκορωσία και, παρεμπιπτόντως, ο Νότος της Ρωσίας, η Ομοσπονδία του Βορείου Καυκάσου, πώς ονομαζόταν γνωρίζετε καλύτερα από εμένα.
Έτσι λοιπόν ο Λένιν υποστήριξε την ιδέα ότι το κράτος, η Σοβιετική Ένωση, δημιουργήθηκε στη βάση, όπως έλεγε, μπορεί να κάνω λάθος, αλλά η ιδέα είναι σαφής, της πλήρους ισότητας, με δικαίωμα εξόδου από τη Σοβιετική Ένωση. Και αυτή ακριβώς είναι η ωρολογιακή βόμβα κάτω από το οικοδόμημα της κρατικής μας οντότητας. Επιπλέον προσκόλλησαν σε σύνορα τα έθνη ενός πολυεθνικού, ουσιαστικά ενιαίου κράτους, και σε ορισμένες περιοχές, μάλιστα τα σύνορα προσδιορίζονταν εντελώς αυθαίρετα και εν γένει κάθε άλλο παρά είχαν πάντοτε μια δικαιολογημένη βάση. Παρέδωσαν ας πούμε στην Ουκρανία την περιοχή του Ντονμπάς (σ.σ. λεκάνη του Δον) με ποια δικαιολογία; Να αυξηθεί το ποσοστό του προλεταριάτου στην Ουκρανία ώστε να διαθέτουν εκεί μεγαλύτερη κοινωνική υποστήριξη. Παραλογισμός, το καταλαβαίνετε… Και αυτό δεν είναι το μόνο παράδειγμα, υπάρχουν και πολλά άλλα.
Ας πούμε, για παράδειγμα, η πολιτιστική αυτονομία είναι ένα πράγμα, ενώ η αυτονομία με ευρείες κρατικές δικαιοδοσίες, είνα κάτι άλλο, και το δικαίωμα εξόδου από το κράτος, είναι κάτι τρίτο. Και σε τελική ανάλυση, μεταξύ άλλων και αυτό το γεγονός, μαζί με την αναποτελεσματική οικονομική και κοινωνική πολιτική, οδήγησε στη διάλυση του κράτους. Αυτή ακριβώς είναι η ωρολογιακή βόμβα.
Και τι άλλο είναι, αν δεν είναι μια ωρολογιακή βόμβα; Έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα. Και πρέπει απλώς να αναλύσουμε προσεκτικά όλα όσα υπήρχαν στο παρελθόν μας, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες της σημερινής ημέρας. Αλλά δεν πρέπει να αλείψει κανείς μόνο με μαύρη μπογιά ό,τι υπήρξε στο παρελθόν, είτε με ροζ γυαλιά να κοιτάει ό,τι συμβαίνει σήμερα. Χρειάζεται να αναλύουμε προσεκτικά, αντικειμενικά, ώστε να αποφεύγουμε στο μέλλον τα λάθη, που έχουν γίνει και να διαμορφώνουμε την οικοδόμηση του κράτους μας, της οικονομίας και της κοινωνίας, έτσι ώστε το κράτος μόνο να ενισχύεται. Και έχουμε αυτή τη δυνατότητα, μεταξύ άλλων και με τη βοήθεια του Πανρωσικού Λαϊκού Μετώπου».
 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /