header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
11.03.2016 11:12

Έντονες πιέσεις στη Ρωσία από την πτώση του πετρελαίου- Έκτακτη συνάντηση Πούτιν με το οικονομικό επιτελείο


Συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της ρωσικής κυβέρνησης είχε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, αργά χθες το βράδυ. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της συζήτησης αυτής, βρέθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με την τρέχουσα οικονομική πολιτική "αλλά και θέματα μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης," σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.


Στη συζήτηση συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ και η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, χωρίς ωστόσο, το Κρεμλίνο να γνωστοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες, για τους συμμετέχοντες, αλλά και τα ζητήματα που εξετάστηκαν.
Η ρωσική οικονομία δέχεται τις συνέπειες από την εφαρμογή του διεθνούς εμπάργκο που της επιβλήθηκε μετά την πολεμική κατάσταση στην Ουκρανία, αλλά και τις επιπτώσεις της μείωσης των διεθνών τιμών πετρελαίου, με τη Ρωσία, να διατηρεί την παραγωγή της στα 10 εκατ βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.
Τον τελευταίο καιρό η Ρωσία μαζί με τη Σαουδική Αραβία συμμετέχει σε πρωτοβουλία για το "πάγωμα" της παραγωγής πετρελαίου στα επίπεδα του περασμένου Ιανουαρίου, χωρίς ωστόσο να έχουν επιτευχθεί τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς το Ιράν δεν αποδέχεται μείωση της παραγωγής του.
Η κατάσταση αμφιβολίας που εδραιώνεται γύρω από το ζήτημα αυτό, προκαλεί νευρικότητα στις αγορές πετρελαίου, διατηρώντας την τάση υπερπροσφοράς, έναντι της μειωμένης ζήτησης.
Νωρίτερα σήμερα το πρωί:
Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν αύξηση μεγαλύτερη του 1% στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης, ωθούμενες από ένα αδύναμο δολάριο, που καθιστά τις εισαγωγές αργού πετρελαίου φθηνότερες για τις χώρες που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα.
Η τιμή του βαρελιού για το αμερικανικό αργό πετρέλαιο προέλευσης Δυτικού Τέξας, καταγράφηκε στα 38,29 δολ το βαρέλι, αυξημένη κατά 45 σεντς από την τελευταία συνεδρίαση.
Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκτέλεσης για το πετρέλαιο Brent διεθνούς προέλευσης καταγράφηκαν στα 40,55 δολ το βαρέλι, αυξημένες κατά μισό δολάριο.
Οι επενδυτές τονίζουν ότι οι τιμές αυξήθηκαν από τη μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου κατά 2,5%, μετά τις κινήσεις "νομισματικής χαλάρωσης" από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το "αδύναμο" δολάριο υποστηρίζει την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, καθώς το καθιστά φθηνότερο για τις χώρες που πληρώνουν τις εισαγωγές πετρελαίου με άλλα νομίσματα, ενισχύοντας στην ουσία την αύξηση της ζήτησης, που θεωρείται καθοριστικός παράγοντας για την αύξηση των διεθνών τιμών πετρελαίου.
Παράλληλα, οι επενδυτές τονίζουν την "οχύρωση" των τιμών του πετρελαίου Brent διεθνούς προέλευσης γύρω από το ψυχολογικό όριο των 40 δολ το βαρέλι.
Η σημερινή αύξηση των τιμών του πετρελαίου ακολούθησε τις χθεσινές απώλειες, μετά τις αμφιβολίες που αρχίζουν να εδραιώνονται αλλά και τη συλλογική αβεβαιότητα για την πραγματοποίηση διεθνούς συνάντησης των βασικών πετρελαιοπαραγωγικών χωρών-μελών και μη μελών του ΟΠΕΚ, με αντικείμενο το "πάγωμα" της παραγωγής στα επίπεδα του Ιανουαρίου. Το Ιράν δε δείχνει διατεθειμένο να στηρίξει την πρωτοβουλία, όσο η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία εξακολουθούν να έχουν ημερήσια παραγωγή πετρελαίου στα 10 εκατ βαρέλια.
Οι αναλυτές από την πλευρά τους εκφράζουν αμφιβολίες για τη σταθερότητα της αυξητικής τάσης στις τιμές του πετρελαίου, εξαιτίας της υπερπροσφοράς η οποία σε παγκόσμιο επίπεδο παραγωγής, φτάνει στα 1 εκατ βαρέλια ημερησίως, έναντι της περιορισμένης ζήτησης.

πηγή: Αυγή

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /