header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
27.04.2016 12:50

"Κριμαία. Ο δρόμος προς την πατρίδα". Θράσος Ευτυχίδης


Κινοκριτικός δεν είμαι. Είμαι από τους ανθρώπους πιστεύω που μελέτησαν και από κοντά τα γεγονότα που συνέβησαν και συμβαίνουν στην Ουκρανία από το Νοέμβριο του 2013 μέχρι και σήμερα.

Είμαι από αυτούς που εξ αρχής υπερασπίστηκαν το δικαίωμα στην προβολή της ταινίας. Είναι και αυτό ένα είδος έκφρασης και δεν θα πρέπει να απαγορεύεται. Την ανάρτησα στο μπλόγκ μου. Σήμερα, την είδα για τέταρτη φορά, αλλά για πρώτη φορά με ελληνικούς υπότιτλους.

Λένε ότι την ιστορία, την γράφουν οι νικητές. Κάτι τέτοιο κατά την άποψή μου επιχειρεί με την ταινία του «Κριμαία. Ο δρόμος προς την Πατρίδα» ο Αντρέϊ Κοντράσοφ. Η ταινία περιγράφει τον τρόπο που σύμφωνα με τη ρωσική άποψη η Κριμαία ενώθηκε και πάλι με τη Ρωσία. Την ίδια στιγμή υπάρχει και η άλλη άποψη που δεν παρουσιάζεται στην ταινία, η Ουκρανική,  που μιλάει για απόσχιση εθνικού της εδάφους.

Θεωρώ λάθος την επιλογή της ταινίας για ένα φεστιβάλ ρωσικού κινηματογράφου. Αλλοίμονο, αν μια τέτοια ταινία αποτελεί δείγμα του ρωσικού κινηματογράφου που έχει προσφέρει πάρα πολλά στην 7η τέχνη αλλά και έχει να δείξει στον ξένο θεατή αριστουργήματα.

Η ταινία «Κριμαία. Δρόμος προς την πατριδα» είναι μια ταινία που σαφώς εξυπηρετεί συγκεκριμένες καταστάσεις σε μια συγκεκριμένη περίοδο. Μια ταινία που απέχει πολύ από το να χαρακτηρισθεί ντοκυμαντέρ μια που σαφέστατα λείπει η άλλη άποψη. Μάλλον θα την χαρακτήριζα μια καιροσκοπική ταινία που προσπαθεί να ικανοποιήσει και να διαμορφώσει θετικά σε δεδομένη στιγμή την μάζα της κοινής γνώμης της Ρωσίας.

Η ταινία ενισχύει και υποστηρίζει τα ρωσικά στερεότυπα της αλάνθαστης ηγεσίας Πούτιν, που αποτελεί και τον κεντρικό αφηγητή των γεγονότων, την πανίσχυρη ρωσική στρατιωτική μηχανή, το ανίκητο της Ρωσίας. Ναι, παρουσιάζει και αλήθειες, ο τρόπος όμως είναι τόσο άκομψος, με τη δημιουργία ηρωοποιημένων προτύπων που ακόμα και στη ρωσία υπάρχουν ενστάσεις (κοζάκοι, μοτοσυκλετιστές κλπ) που ακόμα και ο φιλορώσος θεατής κουράζεται.

Σε κάθε περίπτωση έχει αξία για όποιον μελετάει τα γεγονότα έστω και σαν η έκφραση της επίσημης ρωσικής θέσης.

Εν κατακλείδι, κακώς συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα ενός φεστιβάλ ρωσικού κινηματογράφου, καλώς προβλήθηκε. Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του.   

bsgreeks.blogspot.com

Λέξεις Κλειδιά: Κριμαία
σχόλια (2)
  • Αφήστε τις γκρίνιες! Το σημαντικό στη συγκεκριμένη προβολή είναι το γεγονός ότι το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας παραχώρησε το αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου (άβυσσος η ψυχή του κου ΝΑΤΟ Καμμένου).
    Την ουκρανική - ΝΑΤΟική εκδοχή την προωθούν 24/7 όλα τα δυτικά ΜΜΕ, BBC, euronews, κλπ κλπ. Τη ρωσική εκδοχή ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ δεν την είχε προβάλλει κανένας. τρελοπαρέα 25.05.2016 15:58
  • Και τι είναι ψέματα ρε, Θράσο Ευτυχίδη. σε αυτή την ταινία, που την είδα πολύ πριν βγει με ελληνικούς υπότιτλους; Τυγχάνει να γνωρίζω ρωσικά, χωρίς να έχει πατήσει το πόδι μου στη Ρωσία, από αγάπη για την ΕΣΣΔ και τη Ρωσία! Είναι ψέματα ότι την Κριμαία την προετοίμαζαν οι Ναζιστές Πραξικοπηματίες της πλατείας Μαϊντάν, να την δώσουν δώρο στο ΝΑΤΟ, ως ακίνητο αεροπλανοφόρο; Είναι ψέματα τα δισεκατομμύρια δολλάρια, που έδωσαν Αμερικανική Πρεσβεία στο Κίεβο και Πεμπτοφαλαγγίτικες ΜΚΟ, για να ρίξουν τον νόμιμο Πρόεδρο της Ουκρανίας; Με ΟΛΗ του την διαφθορά! ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΑ, ΠΟΥΛΗΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ;; Είναι ψέματα τα μπισκοτάκια, που μοίραζε η ακατονόμαστη Αναπλ. ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Βικτώρια Νούλαντ στην πλατεία, στους θιασώτες του Ναζί Εγκληματία Στεπάν Μπαντέρα, παρακινώντας τους να σκοτώνουν τις δυνάμεις ασφαλείας του "Μπερκούτ";;
    Άντε παράτα μας και μην μας πουλάς "τρέλα" ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑΣ!
    Το σχόλιο σου είναι αχρείο και ύποπτο, με βάση τα δεδομένα που σου παρέθεσα! 06.08.2016 23:07 Γκριγκόρι Χέϊφετς
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /