header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
02.07.2016 15:36

Κατασκευές και Τουρισμό θέλουν να ξαναζωντανέψουν οι Τούρκοι στο πλαίσιο των ρωσοτουρκικών σχέσεων η συντακτική ομάδα


Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η αναθέρμανση των ρωσοτουρκικών σχέσεων από την τουρκική πλευρά, η οποία είναι αποφασισμένη να ζωντανέψει τις διμερείς σχέσεις, αρχικά στο πεδίο των κατασκευών και του τουρισμού. Η αναθέρμανση επιβεβαιώνεται από το άρθρο του ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Κομμερσαντ λίγο πριν τη χθεσινή συνάντηση  του με τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ. «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πρωτοφανείς απειλές, τις οποίες είναι όλο και πιο δύσκολο να αντιμετωπίσει ο καθένας μόνος του», είναι ο τίτλος που φέρει.

 

Τι γράφει αναλυτικά το άρθρο:

«Η διεθνής ατζέντα των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας βρισκόταν πάντα στο επίκεντρο ιδιαίτερης προσοχής. Η ρήξη αυτών των σχέσεων, που ακολούθησε μετά την τραγωδία της 24ης Νοεμβρίου του 2015, επηρέασε εκατομμύρια ανθρώπων. Υπήρξε πλήγμα στις οικονομίες των δύο χωρών, ενώ πολλές οικογένειες βρέθηκαν σε δύσκολη κατάσταση
Την ίδια στιγμή, οι λαοί της Τουρκίας και της Ρωσίας έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, καθώς επιδεικνύουν την πραγματική τους δύναμη σε δύσκολες εποχές και σήμερα, αυτό το στοιχείο αποδείχθηκε, πως έχει έντονη ζήτηση.
Όσον αφορά τις τούρκο-ρωσικές σχέσεις, φυσικά, στη μακρά ιστορία τους, θέματα καλής γειτονίας και συνεργασίας δεν ήταν πάντα στο προσκήνιο, καθώς υπήρξαν και δύσκολες στιγμές, που χαρακτηρίζονταν από αντιπαράθεση. Σήμερα, βλέπουμε ως καθήκον μας να δώσουμε στις τούρκο-ρωσικές σχέσεις ένα σαφή διάνυσμα ανάπτυξης, προς την κατεύθυνση της φιλίας και της συνεργασίας και όχι της αντιπαράθεσης. Είμαι πεπεισμένος, ότι και οι δύο πλευρές διαθέτουν την απαραίτητη βάση για αυτό, το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό υπόβαθρο.
Από τη δεκαετία του 1990, οι τουρκικές-ρωσικές σχέσεις έχουν εισέλθει σε μια φάση ταχείας ανάπτυξης, κινητήρια δύναμη της οποίας ήταν η ενέργεια, η οικονομία και το εμπόριο. Ο όγκος του διμερούς εμπορίου στις αρχές της δεκαετίας του 2000, που ήταν λιγότερο από 5 δις δολάρια, ανήλθε στο επίπεδο των $ 40 δις δολαρίων. Ένα σημαντικό μέρος του κύκλου εργασιών κατέχει η ενέργεια, που εισάγεται από τη Ρωσία προς την Τουρκία. Έχουμε όλες τις δυνατότητες και το απαραίτητο δυναμικό για να φέρουμε, με από κοινού προσπάθειες, αυτό το ποσό στα 100 δις δολάρια, καθώς οι οικονομίες των χωρών μας  αλληλοσυμπληρώνονται.
Μεγάλη σημασία για την Άγκυρα και τη Μόσχα έχει η συνεργασία στους τομείς των κατασκευών και του τουρισμού, καθώς και των αμοιβαίων επενδύσεων, ο όγκος των οποίων, τόσο από την τουρκική, όσο και τη ρωσική πλευρά, υπερβαίνει τα 10 δις δολάρια.
Δεν πρέπει να ξεχνούμε και τις ανθρώπινες σχέσεις: έχουν καταγραφεί δεκάδες χιλιάδες μικτοί γάμοι, από τους οποίους εμφανίστηκε μια ολόκληρη γενιά παιδιών. Κατά τη γνώμη μου, αυτή είναι η πιο σημαντική επένδυση στο μέλλον της τουρκικής-ρωσικής φιλίας.
Το ιδρυθέν από εμάς το 2010 Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου έχει γίνει ένα είδος σήμα κατατεθέν του τεράστιου δυναμικού της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας.
Ένα άλλο παράδειγμα του ποιά αποτελέσματα μπορούμε να επιτύχουμε, όταν ενεργούμε από κοινού, είναι ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ). Η Τουρκία και η Ρωσία είναι ιδρυτές αυτού του Οργανισμού, του οποίου η αποστολή είναι να μετατραπεί η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας σε μια περιοχή ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας. Το επόμενο έτος θα εορτάσουμε την 25η επέτειο του ΟΣΕΠ. Ήρθε η ώρα να κάνουμε μια απογραφή του παρελθόντος, να κάνουμε σχέδια για το μέλλον και να εκπονήσουμε μακροπρόθεσμα σχέδια.  Ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα του ΟΣΕΠ είναι η δυνατότητα εποικοδομητικής συζήτησης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των προοπτικών συνεργασίας στην κοινή μας περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, και με τη συμμετοχή των χωρών, μεταξύ των οποίων υπάρχουν σημαντικές διαφορές.
Για εμάς, είναι πολύ σημαντικό να αναπτυχθεί και να ενισχυθεί αυτός ο Οργανισμός, ο οποίος δεν εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ περιφερειακών δυνάμεων, αλλά συμβάλλει και στην ενίσχυση του διαλόγου και τη δημιουργία ενός ιδιαίτερου κλίματος, που θα αποκαλούσα κουλτούρα συμφιλίωσης.
Οι κοινές προσπάθειες της Τουρκίας και της Ρωσίας για τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων, που θα διασφαλίσουν την περαιτέρω ανάπτυξη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, θα έχουν μεγάλη σημασία για ολόκληρη την περιοχή.
Τώρα, διανύουμε μια ιδιαίτερη περίοδο της ιστορίας, όπου η ροή της επιταχύνεται. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πρωτοφανείς απειλές, τις οποίες είναι όλο και πιο δύσκολο να αντιμετωπίσει ο καθένας μόνος του, καθώς σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο πραγματοποιούνται πραγματικά τεκτονικές μετατοπίσεις.

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, σε μια περίοδο δοκιμών, στις 24 Νοεμβρίου του 2015 υπήρξε ένα περιστατικό, το οποίο δεν ήθελε καμία από τις χώρες μας. Η απώλεια ζωής ανθρώπων, ως αποτέλεσμα του περιστατικού αυτού, προκάλεσε θλίψη και στην Τουρκία. Εμείς, αμέσως προχωρήσαμε σε ενέργειες, προκειμένου να απαλύνουμε από κοινού τον πόνο.
Μια ημέρα μετά το περιστατικό, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με το Ρώσο ομόλογό μου, Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασα τα συλλυπητήριά μου και πρότεινα να εργαστούμε από κοινού για την επίλυση αυτού του περιστατικού. Κατά τη συνάντηση με τον κ Λαβρόφ στο Βελιγράδι, το Δεκέμβριο του περασμένου έτους, πήρα την πρωτοβουλία για σχηματισμό της Επιτροπής, για την διερεύνηση του περιστατικού.
Από τότε έχουν περάσει αρκετοί μήνες. Η εποικοδομητική μας στάση δεν έχει υποστεί καμία αλλαγή. Τόσο ο Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός, όσο και εγώ, σε επιστολές μας προς τους Ρώσους συναδέλφους, με την ευκαιρία της Ημέρας της Ρωσίας, επιβεβαιώσαμε την προσέγγισή μας. Σε αυτές τις επιστολές, αναφέραμε ότι “επιθυμούμε να φέρουμε και πάλι τις σχέσεις μας στο κατάλληλο επίπεδο."
Πριν από λίγες ημέρες, ο Πρόεδρος μας απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν μια νέα επιστολή, στην οποία εξέφρασε συλλυπητήριά προς την οικογένεια του Ρώσου πιλότου, επισημαίνοντας. ότι “ήρθε ο καιρός να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα και να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις μας".
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας τόνισε την ανάγκη να ανταποκριθούμε από κοινού στις κρίσεις στην περιοχή και να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία, και ως αποτέλεσμα, στις 29 Ιουνίου 2016 πραγματοποιήθηκε μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών και ελήφθη απόφαση για εξομάλυνση των σχέσεων.
Αυτό ήταν πράγματι μια καλή είδηση, διότι από την ένταση στις σχέσεις μας υπέφεραν, πρώτα απ’ όλα, οι λαοί της Τουρκίας και της Ρωσίας. Ωστόσο, δεν αμφιβάλαμε ούτε για μια στιγμή, ότι για τους λαούς μας, που εδώ και αιώνες μοιράζονται αυτό το γεωγραφικό χώρο, καθώς και για τα αρχαία κράτη μας, που έχουν αυτοκρατορική κληρονομιά, θα υπερισχύσει η σωστή θέληση, η εμβρίθεια και η σοφία, προκειμένου να ξεπεραστούν παρόμοιες δυσκολίες.
Σε παλαιότερες εποχές, οι πρόγονοί μας πλήρωσαν ακριβά το τίμημα της αντιπαράθεσης και της εχθρότητας. Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι, ότι σήμερα, οι λαοί της Τουρκίας και της Ρωσίας αναμένουν από εμάς, ότι θα καταφέρουμε να διδαχθούμε από την εμπειρία του παρελθόντος και να επιστήσουμε την προσοχή μας προς το μέλλον. Και εμείς, προσπαθούμε ειλικρινά να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες αυτές και να οικοδομήσουμε από κοινού ένα κοινό μέλλον.Εύχομαι ειλικρινά η συνάντηση στο Σότσι με τον Ρώσο ομόλογό μου, Σεργκέι Λαβρόφ, να αποφέρει αποτελέσματα, που θα συμβάλλουν στην υλοποίηση των στόχων αυτών. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να συγχαρώ τη Ρωσία σε σχέση με την επιτυχημένη Προεδρία της στον ΟΣΕΠ και να μεταφέρω τις καλύτερες ευχές μας προς το φιλικό ρωσικό λαό και τους συμπατριώτες μας, που ζουν στη Ρωσία.»

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /