header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
04.04.2017 17:09

«Πρόκληση η χθεσινή επίθεση», λέει το Κρεμλίνο


Η επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 14 ανθρώπους στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης είναι μια «πρόκληση» που απευθύνεται σε όλους τους Ρώσους, του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν περιλαμβανομένου, δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο. «Κάθε επίθεση που γίνεται στη χώρα μας είναι μια πρόκληση που απευθύνεται σε όλους τους Ρώσους, περιλαμβανομένου του αρχηγού του κράτους, περιλαμβανομένου του προέδρου μας», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ αναφορικά με τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης.

 

Την ίδια στιγμή η Ρωσική Ομοσπονδία θρηνεί για τα αθώα θυματά της με εκατοντάδες πολίτες να συρρέουν και να ασφήνουν λουλούδια και στεφάνια καθόλη τη διάρκεια της περασμένης νύχτας. Πριν από λίγη ώρα το μετρό της Αγίας Πετρούπολης βρίσκεται και πάλι σε λειτουργία ωστόσο τα μέτρα ασφαλείας αναμένεται να ισχυροποιηθούν αρκετά τις επόμενες μέρες. Συγκεκριμένα, ο σταθμός Σέναγια Πλόσαντ του μετρό της Αγίας Πετρούπολης ο οποίος είχε κλείσει έπειτα από ανώνυμη προειδοποίηση για τοποθέτηση βόμβας. Οι έλεγχοι ασφαλείας στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης διεξάγονται σε τακτική βάση, την πόλη κυβερνήτης Γκεοργκί Πολταβτσένκο δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη.

 

Η πολύνεκρη έκρηξη βόμβας στην Αγία Πετρούπολη καταδεικνύει την ανάγκη για κοινές προσπάθειες εναντίον της παγκόσμιας τρομοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

«Αυτή η τραγωδία στην Αγία Πετρούπολη δείχνει και πάλι πόσο σημαντικό είναι να αυξηθούν οι κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση αυτού του κακού», δήλωσε ο Λαβρόφ στη διάρκεια συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών του Κιργιστάν Ερλάν Αμπντιλντάγεφ.

 

Παράλληλα, η  κρατική επιτροπή έρευνας της Ρωσίας ανέφερε σήμερα πως η φονική επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης προκλήθηκε από βόμβα που πυροδοτήθηκε πιθανόν από έναν άνδρα, μέλη του σώματος του οποίου βρέθηκαν σε ένα από τα βαγόνια του συρμού.


«Έχει εξακριβωθεί πως ένας εκρηκτικός μηχανισμός μπορεί να πυροδοτήθηκε από έναν άνδρα, μέλη του σώματος του οποίου βρέθηκαν στο τρίτο βαγόνι του συρμού», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η επιτροπή, η οποία έχει ευρείες εξουσίες.

«Ο άνδρας έχει ταυτοποιηθεί αλλά η ταυτότητά του δεν θα αποκαλυφθεί για την ώρα για τους σκοπούς της έρευνας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Πρόκειται για έναν 22χρονος Ρώσο πολίτη με καταγωγή από το Κιργιστάν. Ο άντρας αυτοεξερράγη την Δευτέρα, με αποτέλεσμα να παρασύρει στον θάνατο άλλους 13 ανθρώπους και να τραυματίσει πάνω από 50.

Οι αρχές ασφαλείας στο Κιργιστάν αναγνώρισαν τον ύποπτο αυτό ως τον Ακμπαρζόν Τζαλίλοφ που γεννήθηκε στην περιφέρεια Ος του Κιργιστάν, το 1995. Στις φωτογραφίες του που κυκλοφόρησαν από τις κάμερες ασφαλείας, φαίνεται να φορά κόκκινο μπουφάν, γυαλιά και ένα σκούρο πράσινο καπέλο. Στην πλάτη του φαίνεται πως κουβαλά ένα σακίδιο.

Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας Βερόνικα Σκβόρτσοβα, 49 άτομα παραμένουν σε νοσοκομεία τώρα. «Δεκατρία έχουν κυκλοφορήσει [από τα νοσοκομεία]. Όλοι οι ασθενείς εξετάζονται από τους καλύτερους ειδικούς κάθε μέρα και εφοδιάζονται με φάρμακα και αίμα,» Σκβόρτσοβα πρόσθεσε.

Επιπλέον είπε ότι ένας αριθμός ασθενών είχε παραμείνει σε κατάσταση κώματος από τη Δευτέρα.
 

 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /