header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
15.02.2018 15:24

Ανησυχία μεν, ουδετερότητα δε από πλευράς Μόσχας για την τουρκική επιθετικότητα στην ΑΟΖ της Κύπρου ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΥΠΕΞ Μ.ΖΑΧΑΡΟΒΑ – ΠΑΛΙ «ΛΟΓΟΚΡΙΜΕΝΗ» Η ΕΙΔΗΣΗ ΣΤΟ ΑΠΕ


Η Μόσχα εξέφρασε χθες την ανησυχία της για τις εξελίξεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, απέφυγε όμως να πάρει οποιαδήποτε θέση έναντι της τουρκικής επιθετικότητας και των νομίμων δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων, όπως προκύπτει από τη δήλωση της επίσημης εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα, που απάντησε σε ερώτηση Ιταλού ανταποκριτή στη Ρωσία.

 

Η υψηλόβαθμη Ρωσίδα διπλωμάτης κάλεσε σε αυστηρά ουδέτερους τόνους τις «εμπλεκόμενες χώρες» να ενεργήσουν εντός του διεθνούς δικαίου και να αποφύγουν κινήσεις, που θα περιπλέξουν την κατάσταση σε μια ευαίσθητη περιοχή, αποφεύγοντας την παραμικρή αναφορά στην Τουρκία και επαναλαμβάνοντας την πάγια ρωσική θέση σχετικά με το Κυπριακό.


Εκπληκτική παραμένει για άλλη μια φορά η αντιμετώπιση, που επεφύλαξε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε μια κομβική είδηση διεθνούς διπλωματίας, που αφορά άμεσα τα εθνικά μας συμφέροντα, αποκρύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος της δήλωσης και παρουσιάζοντας τη Μόσχα να εκφράζει απλώς και μόνο ανησυχία.

 

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης της επισήμου εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ έχει ως εξής:

«Παρακολουθούμε με ανησυχία την εξέλιξη της κατάστασης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Θεωρούμε ότι οι ενδιαφερόμενες πλευρές πρέπει να αποφύγουν βήματα, που μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, περιπλέκοντας τις ούτως ή άλλως υπάρχουσες αντιθέσεις στην περιοχή. Ευελπιστούμε ότι τα ενδιαφερόμενα κράτη θα ενεργήσουν σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Καλούμε τις εμπλεκόμενες χώρες να αναζητήσουν αποκλειστικά ειρηνικά μέσα επίλυσης των αντιθέσεών τους.


Παρόμοια περιστατικά επιβεβαιώνουν άλλη μια φορά την ανάγκη ταχύτατης ανεύρεσης διεξόδων στη διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος στη βάση των γνωστών παραμέτρων του ΟΗΕ. Η θέση μας παραμένει αναλλοίωτη: τασσόμαστε υπέρ της επίτευξης καθολικής δίκαιης και βιώσιμης διευθέτησης στο νησί προς όφελος όλων των κατοίκων του. Θα υποστηρίξουμε εκείνη τη λύση, που θα εξευρεθεί από τους ίδιους τους Κυπρίους».

 

 

 

Η πλήρης δήλωση του ρωσικού ΥΠΕΞ στο πρωτότυπο, που ως δια μαγείας έγινε από το ΑΠΕ δύο γραμμές...

 

 

Σχόλιο (1)
  • Και ο Πόντιος Πιλάτος το ίδιο έκανε.Η μήπως δεν γνωρίζει η Ρωσία ποιος είναι ο μόνιμος ταραξίας του διεθνούς δικαίου.Μοιάζει με την αλεπού που ήθελε να πάει σε δυό γάμους ταυτόχρονα.Να διαβάζουν και λίγο Αίσωπο. Ιορδάνης 16.02.2018 11:20
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /