header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
08.03.2018 21:40

Τι λέει η Ρωσία για τον Σεργκέι Σκριπάλ ΑΒΑΣΙΜΕΣ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ


Το ζήτημα του Σεργκέι Σκριπάλ περιπλέκει τις ήδη τεταμένες σχέσεις Μόσχας - Λονδίνου, λίγο πριν τις ρωσικές εκλογές.

 

Ο πολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής Βλαντίμιρ Μπάτιουκ θεωρεί ότι το Κρεμλίνο δεν είχε λόγο να τον βλάψει.

«Δεν είναι πολύ ξεκάθαρο γιατί οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες θα λάμβαναν δράση κατά του ατόμου αυτού. Αν ήταν πράγματι τόσο επικίνδυνος, που η παρουσία του από μόνη της καθιστούσε απειλή για τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες, υπήρχαν άφθονες ευκαιρίες να τον αντιμετωπίσουν όσο ήταν ακόμα στη Ρωσία, και ειδικά όταν ήταν στη φυλακή. Η Ρωσία τον άφησε να φύγει, κι αυτό σημαίνει ότι στη Μόσχα αποφάσισαν ότι δεν είχαν κανένα ενδιαφέρον γι' αυτόν. Μόνο ως μέσο συναλλαγής, για να πάρουμε πίσω τους ανιχνευτές μας», δήλωσε στο euronews ο Βλαντίμιρ Μπάτιουκ.

 

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε ως αβάσιμες τις κατηγορίες εκ μέρους της Βρετανίας, ότι η Μόσχα ίσως εμπλέκεται στο συμβάν.

 

Η εκπρόσωπος του υπουργείου, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι η Βρετανία θα πρέπει να διερευνήσει το περιστατικό πριν απευθύνει κατηγορίες στη Ρωσία.

 

Μυστήριο καλύπτει την επίθεση που δέχθηκαν με τοξική ουσία ο διπλός πράκτορας Σεργκέι Σκρίπαλ και η 33χρόνη κόρη του Γιούλια ενώ καθονταν σε παγκάκι στο Σόλσμπερι της Μεγάλης Βρετανίας και πλέον δίνουν μάχη για τη ζωή τους.

Το τελευταίο σενάριο που εξετάζουν οι αρχές είναι ο 66χρονος Ρώσος να ψεκάστηκε με την άγνωστη ουσία που τον έριξε αναίσθητο.

Ο πρώην διπλός πράκτορας από τη Ρωσία και η κόρη του ήταν θύματα μιας εσκεμμένης επίθεσης που διαπράχθηκε με τη χρήση νευροτοξικού παράγοντα, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός της αντιτρομοκρατικής μονάδας της βρετανικής αστυνομίας Μαρκ Ρόουλι σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο.

 

Τα δύο θύματα στοχοθετήθηκαν από μια «απόπειρα δολοφονίας μέσω της χορήγησης ενός νευροπαραλυτικού παράγοντα» δήλωσε ο Ρόουλι, που, ωστόσο, δεν διευκρίνισε το είδος της ουσίας.

 

Ο 66χρονος Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια, 33 ετών, βρέθηκαν την Κυριακή αναίσθητοι, χωρίς εμφανή τραύματα, σε ένα παγκάκι σε εμπορικό κέντρο στο Σάλισμπερι (νότια Αγγλία), όπου διέμενε ο πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών του ρωσικού στρατού. Έκτοτε νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.


«Είχαν στοχοθετήσει ειδικά αυτούς τους δύο» υπογράμμισε ο Ρόουλι, διευκρινίζοντας ότι οι αρχές διαχειρίζονται την υπόθεση ως ένα «σοβαρό περιστατικό».

 

«Στη δεξιά πλευρά στο παγκάκι καθόταν ένα ζευγάρι. Ένας μεγαλύτερος άνδρας και μια νεαρότερη κοπέλα. Φαινόταν σαν να έσκυψε από πάνω του, φαινόταν σαν να λιποθύμησε ή σαν να έπαθε κάτι.

 

Εκείνος έκανε κάτι παράξενες κινήσεις με τα χέρια του, κοιτώντας προς τον ουρανό» είπε μια αυτόπτης μάρτυρας.

 

Παράλληλα ένας αξιωματικός της αστυνομίας, από τους πρώτους που έφθασαν στην περιοχή του περιστατικού, νοσηλεύεται επίσης σε σοβαρή κατάσταση όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής μονάδας της βρετανικής αστυνομίας.

 

«Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους πολίτες ότι λαμβάνουμε αυτήν την υπόθεση πολύ σοβαρά υπόψη και ότι δεν πιστεύουμε ότι ενέχει τον παραμικρό κίνδυνο για τον πληθυσμό» συμπλήρωσε ο αρχηγός της αντιτρομοκρατικής αστυνομίας, απευθύνοντας έκκληση σε αυτόπτες μάρτυρες να προσέλθουν στις αρχές.

Τι είναι ο νευροτοξικός παράγοντας

Ο νευροτοξικός παράγοντας είναι ουσία που επιδρά στο νευρικό σύστημα. Μεταξύ των γνωστότερων ουσιών βρίσκεται το σαρίν, το ταμπούν ή ακόμα κι ο παράγοντας VX, που χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία του ετεροθαλούς αδελφού του Κιμ Γιονγκ Ουν στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ, τον Φεβρουάριο του 2017.

Οι ουσίες αυτές διεισδύουν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της αναπνοής ή από την επαφή με το δέρμα, στην περίπτωση του VX. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κάψιμο στα μάτια, πόνους, δυσκολία στην αναπνοή και σύντομα οδηγούν σε λιποθυμία ή σε σπασμούς και εντέλει στον θάνατο.

Το δεύτερο σενάριο: Ουσία στο ποτό

Ένα δεύτερο σενάριο θέλει τον Σκρίπαλ να έχει πιει ένα ποτό στο οποίο κάποιοι είχαν ρίξει την άγνωστη ουσία όταν αυτός επισκέφθηκε μια παμπ μαζί με την Γιούλια. Οι Αρχές αναζητούν τώρα και μια ξανθιά γυναίκα με κόκκινη τσάντα που εμφανίζεται σε βίντεο κλειστού κυκλώματος 20 λεπτά προτού εντοπιστούν ο Σκρίπαλ και η κόρη του. Αρχικά πίστευαν ότι στο βίντεο εμφανιζόταν στο πλευρό του Ρώσου πρώην κατασκόπου η κόρη του, αλλά αυτόπτης μάρτυς ανέφερε ότι η κοπέλα είχε κοκκινωπά κι όχι ξανθά μαλλιά.

 

Έκτακτη σύσκεψη ΜΙ5-ΜΙ6

Στην έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με τους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών MI5 και ΜΙ6 φέρεται να ενημερώθηκε ότι πράκτορες του Κρεμλίνου μπορεί να δηλητηρίασαν τον Σκρίπαλ με θάλλιο (άοσμη, άγευστη, άχρωμη ουσία, που δρα αργά). Την έρευνα έχει πλέον αναλάβει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον να δηλώνει ότι θα υπάρξει ισχυρή απάντηση αν αποδειχθεί ότι το Κρεμλίνο έχει εμπλακεί στην υπόθεση Σκρίπαλ.

«Ο Σεργκέι Σκριπάλ δηλητηριάστηκε από έναν πολύ σπάνιο νευροτοξικό παράγοντα, τον οποίο ελάχιστα εργαστήρια παγκοσμίως θα μπορούσαν να είχαν παρασκευάσει, επιβεβαιώνουν πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας» έγραψε ο συντάκτης πολιτικού ρεπορτάζ της Sun Τομ Νιούτον Νταν, σε μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter.

«Λέω στις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ότι καμία απόπειρα αφαίρεσης αθώων ζωών σε βρετανικό έδαφος δεν θα παραμείνει ατιμώρητη ή χωρίς συνέπειες» τόνισε ο Τζόνσον. Στο κάδρο των ερευνών, σύμφωνα με τους Times, έχουν μπει τόσο ο θάνατος της γυναίκας του Σκρίπαλ από καρκίνο το 2012 όσο και του γιου του το 2017 στην Αγία Πετρούπολη.

 

Με πληροφορίες euronews/real.gr

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /