header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
05.06.2018 08:39

Ένα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της


Η ρωμαιοκαθολική κοινότητα στη Σεβαστούπολη πανηγυρίζει κι ετοιμάζεται να επαναφέρει το εκκλησιαστικό όργανό της και τις παραδοσιακές λειτουργίες της στο ναό του Αγίου Κλήμη, που βρίσκεται στην πλατεία Ουσακόφ στο κέντρο της πρωτεύουσας της Κριμαίας.

Το ιστορικό κτίριο παραχωρείται στην κοινότητα, που αγωνιζόταν πολλά χρόνια για να πετύχει το στόχο αυτό, από την τοπική κυβέρνηση της Σεβαστούπολης.

Όπως εξήγησε στο ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ ο αναπληρωτής κυβερνήτης της Σεβαστούπολης Γιούρι Κρίβοφ, θα απαιτηθούν 5-6 χρόνια εντατικών εργασιών για να επισκευασθεί και αναπαλαιωθεί το ιστορικό κτίριο, όπου για πολλά χρόνια κατά τη σοβιετική περίοδο λειτουργούσε ο παιδικός κινηματογράφος «Ντρούζμπα» (Φιλία).
Κατά τον καθολικό επίσκοπο της Κριμαίας Γιάτσεκ η μεταβίβαση του ναού αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα «για την ενσωμάτωση της καθολικής ενορίας στην κανονική ζωή της πόλης». Ενώ προφανής σκοπός είναι να ενισχυθεί ο θρησκευτικός τουρισμός, να εδραιωθεί η διαθρησκευτική ειρήνη και συνεργασία, που χαρακτηρίζει πλέον την Κριμαία και την ιστορική πρωτεύουσά της, καθώς μετά την ολοκλήρωση της αναπαλαίωσης του επιβλητικού κτιρίου, δεν θα φιλοξενεί μόνο στιγμές της ζωής της καθολικής κοινότητας, αλλά θα είναι ανοιχτό και επισκέψιμο για τους διαρκώς αυξανόμενους ξένους και εσωτερικούς, προερχόμενους από τη Ρωσία, τουρίστες.
Τη συμφωνία μεταβίβασης του ιστορικού ναού χαιρέτισε και ο Ολέγκ Γκοντσαρόφ, μέλος του Συμβουλίου συνεργασίας με τις θρησκευτικές ενώσεις παρά το Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος επεσήμανε ότι η πράξη αυτή αποτελεί απόδειξη του ότι το ρωσικό κράτος ενδιαφέρεται για την αναγέννηση της πνευματικής ζωής όλων των θρησκειών και δογμάτων»
Ο νεογοτθικού ρυθμού ναός του Αγίου Κλήμη χτίστηκε το 1911 έπειτα από έρανο μεταξύ των καθολικών κατοίκων της Σεβαστούπολης, ο αριθμός των οποίων έφτανε τότε, στην προεπαναστατική ρωσική πόλη τους τρεις χιλιάδες ανθρώπους, εκ των οποίων τα 2/3 υπηρετούσαν στο ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας.
Το 1936 ο εφημέριος του ναού Ματβέι Γκουταϊτις εκτελέστηκε και ο ναός σφραγίσθηκε. Κατά την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου στο κτίριο είχε εγκατασταθεί σταθμός ραδιοεπικοινωνιών, ο οποίος καταστράφηκε από τους ναζιστικούς βομβαρδισμούς της πόλης. Στο ιερό του ναού λειτουργούσαν δημόσιες τουαλέτες. Το 1958 το κτίριο ανακατασκευάστηκε και άρχισε να στεγάζει τον παιδικό κινηματογράφο «Ντρούζμπα».
Η ρωμαιοκαθολική κοινότητα της Σεβαστούπολης ανασυστήθηκε το 1993 και από το 1996 πραγματοποιεί τις λατρευτικές τελετές της σε χώρο, που έχει διαμορφωθεί κατάλληλα εντός του κινηματογράφου. Όμως τώρα φαίνεται πως έφθασε η στιγμή της ιστορικής δικαίωσης του πολύχρονου αγώνα της.

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /