header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
26.05.2018 11:44

Μια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ)


Οι τσάροι το ονειρεύτηκαν, ο Χίτλερ το προσπάθησε, ο Στάλιν παρομοίως. Τελικά, εκείνος που το πέτυχε ήταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η κατασκευαστική τεχνολογία του 21ου αιώνα και η ιδιαίτερη σημασία της Κριμαίας για τον ένοικο του Κρεμλίνου οδήγησαν σε ένα από τα ταχύτερα κατασκευαστικά «σπριντ» στην ιστορία της χώρας, με στόχο το δύσκολο έργο της γεφύρωσης των Στενών του Κερτς.

Η γέφυρα 19 χιλιομέτρων στον Κιμμέριο Βόσπορο (όπως ήταν γνωστά στην αρχαιότητα τα στενά που χωρίζουν την Αζοφική Θάλασσα από τον υπόλοιπο Εύξεινο Πόντο) εξυπηρετεί τον γεωπολιτικό στόχο της ένωσης της Ρωσίας με την Κριμαία. Η χερσόνησος, που η Ρωσία προσάρτησε το 2014, ήταν συχνά αποκομμένη από τη Ρωσία λόγω θαλασσοταραχής, μια πραγματικότητα που ενέτεινε την απομόνωσή της, σε συνδυασμό με τα κλειστά σύνορα προς την Ουκρανία.

Η οικονομική κατάσταση της Ρωσίας είναι δεινή, λόγω και των διεθνών κυρώσεων, αλλά ο Πούτιν δεν φείσθηκε χρημάτων προκειμένου να ολοκληρωθεί, σε διάστημα 25 μηνών το μεγαλύτερο τμήμα της γέφυρας. Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος πήρε το τιμόνι φορτηγού και βρέθηκε επικεφαλής της πρώτης διάσχισης της γέφυρας από πομπή τροχοφόρων οχημάτων. Το σιδηροδρομικό κομμάτι αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2019.

Το κόστος της γέφυρας υπολογίζεται στα 7 δισ. δολάρια, ενώ το μήκος της την τοποθετεί στην κορυφή του καταλόγου με τις μακρύτερες οδικές και σιδηροδρομικές γέφυρες της Ευρώπης, ξεπερνώντας τη γέφυρα Βάσκο ντα Γκάμα στην Πορτογαλία. Στο μεγαλύτερο μέρος της, η γέφυρα βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας, ενώ ο μοναδικός δίαυλος ναυσιπλοΐας είναι κάτω από το τοξωτό τμήμα.

Το γεγονός ότι μέσω της γέφυρας αυτής, η Ρωσία οριοθετεί την πρόσβαση προς την Αζοφική Θάλασσα, που ανήκει στην Ουκρανία, προξένησε τις διαμαρτυρίες του Κιέβου, ενώ οι δυτικές πρωτεύουσες αξιοποίησαν την ευκαιρία των εγκαινίων για να θυμίσουν ότι η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Η Ρωσία υποστηρίζει ότι η χερσόνησος ήταν ανέκαθεν ρωσική και ότι είχε μεταβιβαστεί στην Ουκρανία ως συμβολικό «δώρο» την περίοδο που δεν υπήρχαν σύνορα ανάμεσα στις σοβιετικές σοσιαλιστικές δημοκρατίες. Στο μεταξύ, στη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ στο Σότσι την Παρασκευή, ο Πούτιν αποδέχθηκε την αποστολή διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στην Ανατολική Ουκρανία, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκτόνωση των εντάσεων.
 

 

 

πηγή: reuters, καθημερινή

Λέξεις Κλειδιά: κριμαία, γέφυρα, πούτιν
σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /