header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
16.06.2010 17:45

Η αστυνομική βία συγκλονίζει τη Ρωσία και την Αίγυπτο


Ένα απίστευτο περιστατικό έλαβε χώρα χθες στη Ρωσία, όπου ένας αξιωματικός της μυστικής αστυνομίας της χώρας πυροβόλησε και τραυμάτισε πολύ σοβαρά στο κεφάλι ένα 17χρονο παιδί, γιατί έκανε φασαρία.

Ο 38χρονος υπολοχαγός της εσωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών (FSB) αρχικά έκανε παρατήρηση στο θύμα, Γιούρι Κοστίκοφ και στους φίλους του που έκαναν φασαρία, με αποτέλεσμα να «διαταράζουν την ησυχία των διακοπών του», όπως είπε στην απολογία του.

Λίγα μόλις δευτερόλεπτα μετά και πριν τα παιδιά προλάβουν να αντιδράσουν, ο αξιωματικός τράβηξε το όπλο του και πυροβόλησε τον 17χρονο στο κεφάλι. Τυχερός μέσα στην ατυχία του ο 17χρονος δεν έχασε τη ζωή του, ωστόσο νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η Υπηρεσία του 38χρονου θερμόαιμου «πιστολέρο» υπερασπίστηκε τον αξιωματικό της και ανακοίνωσε ότι ήταν μια «φυσιολογική αντίδραση» στο θόρυβο. Το θράσος όμως τόσο του FSB, όσο και του ίδιου του μυστικού αστυνομικού, δεν σταμάτησε εκεί, αφού πρότειναν στη μητέρα του θύματος χρηματική αποζημίωση, προκειμένου να μην υποβάλλει μήνυση.

Στο μεταξύ, στην Αίγυπτο ένα άλλο περιστατικό αστυνομικής βίας συγκλονίζει την κοινή γνώμη. Ο 28χρονος Khaled Said πέθανε στις 6 Ιουνίου μετά από έλεγχο που προσπάθησαν να του κάνουν μυστικοί αστυνομικοί σε καφετέρια στην Αλεξάνδρεια.

Ο Said που είχε πλούσια ακτιβιστική δράση όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύρθηκε κυριολεκτικά από τους αστυνομικούς έξω από την καφετέρια, όπου υπέστη βάρβαρο ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου. Όλα αυτά σε έναν από τους πλέον κεντρικούς δρόμους της Αλεξάνδρειας, υπό το βλέμμα δεκάδων περαστικών.

Την ίδια στιγμή που η οικογένεια αλλά και οι συναγωνιστές του άτυχου 28χρονου έκαναν λόγο για δολοφονία του από την αστυνομία λόγω των φρονημάτων του, το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου υποστήριξε ότι ο Said πέθανε όταν στην προσπάθεια του να κρύψει ναρκωτικές ουσίες που μετέφερε, κατάπιε το σακουλάκι στο οποίο τις είχε κρυμμένες.

Η επίσημη ανακοίνωση για το θάνατο του νεαρού ακτιβιστή, αλλά και η προπαγάνδα που στήθηκε από τα φιλοκυβερνητικά μέσα που τον παρουσίαζαν ως τον «μάρτυρα για τη μαριχουάνα» ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων στην Αίγυπτο. Η φωτογραφία δε του άτυχου Khaled, η οποία κυκλοφόρησε σχεδόν άμεσα στο διαδίκτυο και δείχνει το πρόσωπο του γεμάτο αίματα, «άναψε τα αίματα» παραπάνω. Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Αλεξάνδρειας αλλά και του Καΐρου ζητώντας να χυθεί φως στο νέο αυτό περιστατικό αστυνομικής ασυδοσίας που η κυβέρνηση της χώρας προσπάθησε ανεπιτυχώς να συγκαλύψει. Οι συγκεντρώσεις κατέληξαν σε πολυάριθμες συλλήψεις, ενώ πολύ διαδηλωτές κατέληξαν στο νοσοκομείο από τους ξυλοδαρμούς που υπέστησαν από τα όργανα της τάξης.

Υπό το βάρος της κατακραυγής, η Αίγυπτος αναγκάστηκε να παραγγείλει χθες και δεύτερη αυτοψία, ενώ θα οδηγήσει τους εμπλεκόμενους στο περιστατικό αστυνομικούς στη Δικαιοσύνη.

Λέξεις Κλειδιά: Ρωσία, Αστυνομία, Βία, Αίγυπτος
σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /