header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
16.10.2010

Η Εκκλησία της Γεωργίας εόρτασε τα 1.00 χρόνια του καθεδρικού ναού Σβετιστσχόβελι


Την Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2010, ημέρα της εορτής εις τιμήν του Χιτώνα του Κυρίου και του Ζωοποιού Στύλου (Σβετιτσχόβλομπα) η Εκκλησία της Γεωργίας πανηγύρισε τα 1.000 χρόνια του καθεδρικού ναού Σβετιστσχόβελι στην αρχαία πρωτεύουσα της Γεωργίας Μτσχέτα.

 

Ταυτόχρονα γιορτάστηκε και η 1700-ετία της πρώτης εκκλησίας πάνω στον τόπο, όπου ετάφη ο άρραφος Χιτώνας.

Ο Καθεδρικός των Δώδεκα Αποστόλων Σβετιτσχόβελι είχε κτιστεί με την ευλογία του Καθολικού Πατριάρχη Μελχισεδέκ Α΄ και του βασιλέως Γεωργίου Α΄ το 1010-1029 από τον αρχιτέκτονα Αρσουκίντζε στον τόπο της πρώτης στη Γεωργία χριστιανικής Εκκλησίας του IV αι.

Την ημέρα της εορτής στον τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία, της οποίας προεξήρχε ο Αγιώτατος και Καθολικός Πατριάρχης πάσης Γεωργίας Ηλίας Β΄, συλλειτουργούντος Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστασίου, Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Πράγας Μητροπολίτη Τσεχίας και Σλοβακίας Χριστοφόρου, των μελών των αντιπροσωπειών των τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών, των ιεράρχων και κληρικών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας.

Μεταξύ των συλλειτουργούντων ήταν ο Πρόεδρος του Τμήματος των εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, ο Μητροπολίτης Οδησσού και Ισμαήλ Αγαθάγγελος, ο Αρχιεπίσκοπος Σέργιεβ Ποσάντ Θεόγνωστος, ο Αντιπρόεδρος του Τμήματος εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασώφ και κληρικοί της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Στην ακολουθία συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης και ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανούηλ (Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης), ο Επίσκοπος Νιτρίας Νικόδημος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), ο Αρχιεπίσκοπος Γεράσων Θεοφάνης (Πατριαρχείο Ιερουσολύμων), ο αντιπρόσωπος του Πατριάρχη Σερβίας παρά τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών επίσκοπος Μοράβιτς Αντώνιος (Πατριαρχείο Σερβίας), Αρχιεπίσκοπος Σιμπιού Μητροπολίτης Τρανσιλβανίας Λαυρέντιος (Πατριαρχείο Ρουμανίας), Μητροπολίτης Πλόβδιβ Νικόλαος (Πατριαρχείο Βουλγαρίας), Χωρεπίσκοπος Καρπασίας Χριστόφορος (Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου), Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Δαμασκηνός (Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος), Αρχιεπίσκοπος Γντανσκ και Μπιαλιστόκ Ιακώβ (Ορθόδοξη Εκκλησία της Πολωνίας), Επίσκοπος της Νέας Υόρκης Μιχαήλ (Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής).

Με την ευλογία του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κυρίλλου ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας συνεχάρη τον Αγιώτατο και Μακαριώτατο Καθολικό Πατριάρχη Ηλία Β΄ για την μεγάλη ημερομηνία της ζωής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας, του οποίου ο εορτασμός έλαβε πανορθόδοξο χαρακτήρα.

Ο Σεβασμιώτατος Ιλαρίωνας προσέφερε ως δώρο στον Καθολικό Πατριάρχη μια εικόνα του Αγίου Νικολάου του θαυματουργού.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Αγιώτατος Πατριάρχης Ιλίας Β΄ προσεφώνησε τους συνελθόντες διά του καταλλήλου λόγου. Χαιρετίζοντας εγκαρδίως τις αντιπροσωπείας των τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών παρόντες στους εορτασμούς.

Ο Πατριάρχης Ηλίας τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν θυμάται η Εκκλησία της Γεωργίας έναν παρόμοιο εορτασμό – όλος ο κόσμος είναι κοντά μας. Ευχαριστούμε τον Θεό για τη μεγάλη του χάρη και το έλεος του!»

Με ευχαρίστηση προς τον Θεό ο Αγιώτατος Καθολικός Πατριάρχης πάσης Γεωργίας μίλησε για τα μεγάλα ιερά της Γεωργίας – τον άρραφο Χιτώνα του Κυρίου και τη μηλωτή του προφήτη Ηλία – και για το γεγονός, ότι την Γεωργία τιμούν επίσης ως Κλήρο της Παναγίας.

Μιλώντας για την ιστορία της Εκκλησίας της Γεωργίας τόνισε ειδικά, ότι σ΄ αυτή τη γη την πίστη έφεραν οι άγιοι απόστολοι Ανδρέας ο Πρωτόκλητος και ο Σίμων Κανανίτης.

«Το Σβετιτσχόβελι είναι σαν μεγάλο κερί αναμμένο από την Αγία ισαπόστολο Νίνα και τον Άγιον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο! Ο Ισαπόστολος Κωνσταντίνος χάρισε στη Γεωργία δύο από τα Ήλη, με τα οποία εστάυρωσαν τον Κύριο. Και σήμερα ένας από τα Ήλη αυτά ήταν κατά τη Θεία Λειτουργία πάνω στην ιερά Τράπεζα» – είπε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Γεωργίας.

«Με όλη του την καρδιά, με όλη την ουσία του το έθνος μας δέχθηκε την χριστιανική πίστη, – σημείωσε ο Καθολικός Πατριάρχης Ηλίας Β΄. – Η Εκκλησία μας πολλές φορές έσωσε τη Γεωργία και τους κατοίκους της. Αυτή η μεγάλη δύναμη που μας προστατεύει είναι η πίστη μας. Θέλω να ευλογήσω τον λαό μας, τη νεολαία μας, η οποία δέχεται την πίστη του Χριστού με όλη τη καρδία. Ευχαριστώ και δοξολογώ τον Θεόν δια το έλεός του. Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν!» 

 

πηγή: romfea.gr

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Αδελφέ μου Βλαδίμηρε, σου εύχομαι χρόνια πολλά, καλά, δημιουργικά και πάντοτε γεμάτα από την αγάπη του ρωσικού λαού και όλων των λογικών ανθρώπων της γης. Δεν... / 'ενας φτωχός ΈλληναςΝτοκιμαντέρ για το σχέδιο δολοφονίας του Καραμανλή στη ρωσική τηλεόραση / κιριε σινχαριτιρια πολα χρονια πριν στ πειρεα στ πασαλιμανι κλειστο τωρα αρμενικο κ δν χορτενα κιριε ειστε καταπλικτικι σινχαριτιρια εχετε τν αφθεντι σινταγη ... / kouklinoug@gmail.comΡωσικό ΥΠΕΞ: «Παράνομη» η απόφαση της Ελλάδας να εκδώσει στις ΗΠΑ τον Κιρίλ Βίνικ / ΣΟΦΙΑ 6 СОФИЯ  ΠΙΣΤΗ 3 ВЕРА  ΕΛΠΙΔΑ 2 НАДЕЖДА  ΑΓΑΠΗ 0 ЛЮБОВЬ 1 8   δ Κ Π / δ Κ Π«Ορθόδοξος εμφύλιος»- Ο Κάιν και ο Άβελ αντιμέτωποι μόνο για 40 λεπτά / Το χωριο Απουστα δεν υπαρχει. Ερημωθηκε το 1949 οταν ο Σταλιν τους "εστειλε" ολους στα βαθη του Καζακσταν / Κ.ΣυρανιδηςAγία Πετρούπολη: η “Βενετία του Βορρά” / Τέλειο!!! Και οι Αμερικανοί φτιάχνουν τους δικούς τους εξωσκελετούς. / ΓιάνναCroatia vs Russia 78-101/Eurobasket 2017 / To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΤο γαϊτανάκι του παγκόσμιου τρόμου της Βόρειας Κορέας / Λάμπρος ΖαχαρήςΠολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΥπερήρωες και όπλα από το μέλλον για τον ρωσικό στρατό / Λάμπρος ΖαχαρήςWow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΟι BRICS υπάρχουν, συνεδριάζουν και αναπτύσσονται / Λάμπρος ΖαχαρήςΓια ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςΠροεκλογικό Survivor από τον Βλαντιμίρ Πούτιν / Λάμπρος ΖαχαρήςΔόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΝέος πόλεμος κυρώσεων ΗΠΑ- Ρωσίας /