header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
28.12.2010 00:00

Επενδύει στο ρωσικό αυτοκίνητο ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΜΕΓΙΣΤΑΝΑ ΜΙΧΑΗΛ ΠΡΟΧΟΡΟΦ


Δύο στερεότυπα θέλει να διαλύσει ο Μιχαήλ Προχόροφ, ο εργένης Κροίσος που είναι γνωστός στη Ρωσία για τα μεγάλα πάρτι που διοργανώνει με τη συμμετοχή όμορφων γυναικών: ότι η Ρωσία δεν μπορεί να κατασκευάσει ένα μοντέρνο αυτοκίνητο και πως τα νέα αυτοκίνητα πρέπει πάντα να τα παρουσιάζουν χαμογελαστά μοντέλα.

Ο ρώσος μεγιστάνας, που έκανε περιουσία από μεταλλεία και πρόσφατα αγόρασε την αμερικανική ομάδα μπάσκετ Νew Jersey Νets, παρουσίασε μια ακόμη πρωτοβουλία, σύμφωνα με την «Ιnternational Ηerald Τribune»: ένα υβριδικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο ρωσικής κατασκευής.

 

Με αέριο ή με βενζίνη


Το όνομά του είναι Γιο (Υo), που αντιστοιχεί στο γράμμα «ε» στα ρωσικά, και μπορεί να κινείται εναλλακτικά είτε με φυσικό αέριο είτε με βενζίνη. Οι υποστηρικτές της προσπάθειας αυτής λένε ότι αποτελεί κάτι πολύ παραπάνω από ένα υπερσύγχρονο Λάντα, το αυτοκίνητο

 

«Ας μην ξεχνάμε ότι οι Ρώσοι ήμασταν οι πρώτοι που στείλαμε άνθρωπο στο φεγγάρι», είπε ο Προχόροφ κατά την επίσημη παρουσίαση τριών πρωτοτύπων τού Γιο

 

του λαού στην πρώην Σοβιετική Ενωση. Το Γιο, λένε, υιοθετεί μια σειρά από σημαντικές προόδους στη Μηχανική που μέχρι σήμερα δεν είχαν βιομηχανοποιηθεί.

Οι σχεδιαστές του υποστηρίζουν ότι το νέο όχημα θα καίει 3,5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, τιμή που είναι χαμηλότερη από αυτή του υβριδικού Πρίους της Τογιότα- αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι το ρωσικό όχημα είναι ελαφρύτερο. Υποστηρίζουν επίσης ότι το Γιο θα έχει αυτονομία πολύ μεγαλύτερη από αυτή αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, όπως είναι το Leaf της Νισάν.

 

Θα αλλάξει την εικόνα


Ο Μ. Προχόροφ, ο οποίος έκανε περιουσία εξορύσσοντας μεταλλεύματα στη Σιβηρία, χαρακτήρισε το Γιο ως το όχημα που θα διαλύσει τη μέχρι σήμερα αμφιλεγόμενη εικόνα της ρωσικής αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία έχει περάσει στον κόσμο ότι κατασκευάζει αυτοκίνητα χαμηλότερης ποιότητας.

«Ας μην ξεχνάμε ότι οι Ρώσοι ήμασταν οι πρώτοι που στείλαμε άνθρωπο στη φεγγάρι», είπε πριν από λίγες μέρες ο κ. Προχόροφ, κατά τη διάρκεια της επίσημης παρουσίασης τριών πρωτοτύπων τού Γιο στον Τύπο: ενός κουπέ, ενός σεντάν κι ενός μικρού φορτηγού. «Δυστυχώς, τα τελευταία 50 χρόνια μείναμε λιγάκι πίσω», συμπλήρωσε σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα.

 

«Εχουν πολύ καλές ιδέες»


Μπορεί οι Ρώσοι να άργησαν να ασχοληθούν με υβριδικά οχήματα, αλλά η ομάδα των περίπου 40 μηχανικών του Γιο υποστηρίζει ότι είναι σήμερα σε θέση να ξεπεράσει άλλους κατασκευαστές, διαλέγοντας τις καλύτερες τεχνολογίες και αποφεύγοντας όσες έχουν αποδειχτεί ότι δεν δουλεύουν τόσο καλά. «Οι ρώσοι επιστήμονες έχουν πολύ καλές ιδέες. Η ιδέα αυτή είναι πραγματικά εξαιρετική», σημείωσε ο Προχόροφ.

Μπορεί τα αυτοκίνητα αυτά να κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια, αλλά δεν έχουν μπαταρίες- κάτι που είναι πρωτοποριακό για επιβατικά αυτοκίνητα. Οι σχεδιαστές του Γιο λένε ότι παρόμοια τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε μερικές φορές σε λεωφορεία που προορίζονται να κινούνται στην πόλη.

Παρ΄ όλα αυτά οι ρώσοι επιστήμονες υπόσχονται καλύτερη οικονομία καυσίμων από το Τογιότα Πρίους, εν μέρει επειδή το αυτοκίνητο είναι ελαφρύτερο και εν μέρει επειδή κινείται από έναν κινητήρα ρωσικής κατασκευής όπου τα πιστόνια κινούνται σε κυκλική τροχιά, όπως γράφει η «Ιnternational Ηerald Τribune».

 

Στα μέσα του 2012


Το Γιο, το οποίο έχει σχεδιαστεί να παρουσιαστεί στα μέσα του 2012, αναμένεται να πωλείται περίπου στα 14.500 δολάρια και θα έχει αυτονομία περίπου 1.100 χιλιόμετρα- εάν ο οδηγός γεμίσει πλήρως τα ρεζερβουάρ βενζίνης και φυσικού αερίου. Η ανώτατη ταχύτητά του θα είναι 130 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ η ιπποδύναμη χαρακτηρίζεται «μέτρια». Και μπορεί το αυτοκίνητο να είναι μικρό σχετικά, αλλά ο κ. Προχόροφ, που έχει ύψος δύο μέτρα, έδειξε ότι χωράει τόσο στα μπροστά όσο και στα πίσω καθίσματα.

Ο Προχόροφ θεωρείται ότι είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Ρωσία, με περιουσία που έκανε ως ιδιοκτήτης των μεταλλείων νικελίου Νorilsk στη Σιβηρία. Από εκεί προέρχεται το 20% της παγκόσμιας παραγωγής νικελίου. Εκεί παράγονται επίσης άλλα πολύτιμα μέταλλα, όπως η πλατίνα και το παλλάδιο.

Ο Προχόροφ εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης βρέθηκε με πολύ ρευστό στα χέρια. Λίγο πριν καταρρεύσει η αξία των μετοχών της Νorilsk, τις πούλησε κερδίζοντας τουλάχιστον 4,5 δισ. ευρώ και μερίδιο σε άλλη εταιρεία μεταλλείων.

 

Να βοηθήσουν τη Ρωσία


Ρώσοι ηγέτες έχουν πιέσει τον κ. Προχόροφ και άλλους ευκατάστατους επιχειρηματίες να βοηθήσουν τη Ρωσία να αρχίσει να παράγει και άλλα προϊόντα εκτός από πετρέλαιο- προϊόντα με προστιθέμενη αξία. Ο ίδιος ο Προχόροφ έχει δηλώσει ότι μοιράζεται την προτεραιότητα αυτή με τον πρόεδρο Ν. Μεντβέντεφ. «Προς το παρόν η Ρωσία δεν έχει προϊόντα προστιθέμενης αξίας. Γι΄ αυτό είναι τόσο σημαντικά τα αυτοκίνητα. Το πρότζεκτ αυτό (του Γιο) είναι για μας πολύ σημαντικό, για να προσφέρουμε στον κόσμο ένα προϊόν προστιθέμενης αξίας που κατασκευάζεται στη Ρωσία», είπε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των τριών πρωτοτύπων- τα οποία δεν περιστοιχίζονταν από όμορφα μοντέλα.

 

πηγή: Τα Νέα online 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /