header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
28.12.2010

Επενδύει στο ρωσικό αυτοκίνητο ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΜΕΓΙΣΤΑΝΑ ΜΙΧΑΗΛ ΠΡΟΧΟΡΟΦ


Δύο στερεότυπα θέλει να διαλύσει ο Μιχαήλ Προχόροφ, ο εργένης Κροίσος που είναι γνωστός στη Ρωσία για τα μεγάλα πάρτι που διοργανώνει με τη συμμετοχή όμορφων γυναικών: ότι η Ρωσία δεν μπορεί να κατασκευάσει ένα μοντέρνο αυτοκίνητο και πως τα νέα αυτοκίνητα πρέπει πάντα να τα παρουσιάζουν χαμογελαστά μοντέλα.

Ο ρώσος μεγιστάνας, που έκανε περιουσία από μεταλλεία και πρόσφατα αγόρασε την αμερικανική ομάδα μπάσκετ Νew Jersey Νets, παρουσίασε μια ακόμη πρωτοβουλία, σύμφωνα με την «Ιnternational Ηerald Τribune»: ένα υβριδικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο ρωσικής κατασκευής.

 

Με αέριο ή με βενζίνη


Το όνομά του είναι Γιο (Υo), που αντιστοιχεί στο γράμμα «ε» στα ρωσικά, και μπορεί να κινείται εναλλακτικά είτε με φυσικό αέριο είτε με βενζίνη. Οι υποστηρικτές της προσπάθειας αυτής λένε ότι αποτελεί κάτι πολύ παραπάνω από ένα υπερσύγχρονο Λάντα, το αυτοκίνητο

 

«Ας μην ξεχνάμε ότι οι Ρώσοι ήμασταν οι πρώτοι που στείλαμε άνθρωπο στο φεγγάρι», είπε ο Προχόροφ κατά την επίσημη παρουσίαση τριών πρωτοτύπων τού Γιο

 

του λαού στην πρώην Σοβιετική Ενωση. Το Γιο, λένε, υιοθετεί μια σειρά από σημαντικές προόδους στη Μηχανική που μέχρι σήμερα δεν είχαν βιομηχανοποιηθεί.

Οι σχεδιαστές του υποστηρίζουν ότι το νέο όχημα θα καίει 3,5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, τιμή που είναι χαμηλότερη από αυτή του υβριδικού Πρίους της Τογιότα- αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι το ρωσικό όχημα είναι ελαφρύτερο. Υποστηρίζουν επίσης ότι το Γιο θα έχει αυτονομία πολύ μεγαλύτερη από αυτή αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, όπως είναι το Leaf της Νισάν.

 

Θα αλλάξει την εικόνα


Ο Μ. Προχόροφ, ο οποίος έκανε περιουσία εξορύσσοντας μεταλλεύματα στη Σιβηρία, χαρακτήρισε το Γιο ως το όχημα που θα διαλύσει τη μέχρι σήμερα αμφιλεγόμενη εικόνα της ρωσικής αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία έχει περάσει στον κόσμο ότι κατασκευάζει αυτοκίνητα χαμηλότερης ποιότητας.

«Ας μην ξεχνάμε ότι οι Ρώσοι ήμασταν οι πρώτοι που στείλαμε άνθρωπο στη φεγγάρι», είπε πριν από λίγες μέρες ο κ. Προχόροφ, κατά τη διάρκεια της επίσημης παρουσίασης τριών πρωτοτύπων τού Γιο στον Τύπο: ενός κουπέ, ενός σεντάν κι ενός μικρού φορτηγού. «Δυστυχώς, τα τελευταία 50 χρόνια μείναμε λιγάκι πίσω», συμπλήρωσε σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα.

 

«Εχουν πολύ καλές ιδέες»


Μπορεί οι Ρώσοι να άργησαν να ασχοληθούν με υβριδικά οχήματα, αλλά η ομάδα των περίπου 40 μηχανικών του Γιο υποστηρίζει ότι είναι σήμερα σε θέση να ξεπεράσει άλλους κατασκευαστές, διαλέγοντας τις καλύτερες τεχνολογίες και αποφεύγοντας όσες έχουν αποδειχτεί ότι δεν δουλεύουν τόσο καλά. «Οι ρώσοι επιστήμονες έχουν πολύ καλές ιδέες. Η ιδέα αυτή είναι πραγματικά εξαιρετική», σημείωσε ο Προχόροφ.

Μπορεί τα αυτοκίνητα αυτά να κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια, αλλά δεν έχουν μπαταρίες- κάτι που είναι πρωτοποριακό για επιβατικά αυτοκίνητα. Οι σχεδιαστές του Γιο λένε ότι παρόμοια τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε μερικές φορές σε λεωφορεία που προορίζονται να κινούνται στην πόλη.

Παρ΄ όλα αυτά οι ρώσοι επιστήμονες υπόσχονται καλύτερη οικονομία καυσίμων από το Τογιότα Πρίους, εν μέρει επειδή το αυτοκίνητο είναι ελαφρύτερο και εν μέρει επειδή κινείται από έναν κινητήρα ρωσικής κατασκευής όπου τα πιστόνια κινούνται σε κυκλική τροχιά, όπως γράφει η «Ιnternational Ηerald Τribune».

 

Στα μέσα του 2012


Το Γιο, το οποίο έχει σχεδιαστεί να παρουσιαστεί στα μέσα του 2012, αναμένεται να πωλείται περίπου στα 14.500 δολάρια και θα έχει αυτονομία περίπου 1.100 χιλιόμετρα- εάν ο οδηγός γεμίσει πλήρως τα ρεζερβουάρ βενζίνης και φυσικού αερίου. Η ανώτατη ταχύτητά του θα είναι 130 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ η ιπποδύναμη χαρακτηρίζεται «μέτρια». Και μπορεί το αυτοκίνητο να είναι μικρό σχετικά, αλλά ο κ. Προχόροφ, που έχει ύψος δύο μέτρα, έδειξε ότι χωράει τόσο στα μπροστά όσο και στα πίσω καθίσματα.

Ο Προχόροφ θεωρείται ότι είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Ρωσία, με περιουσία που έκανε ως ιδιοκτήτης των μεταλλείων νικελίου Νorilsk στη Σιβηρία. Από εκεί προέρχεται το 20% της παγκόσμιας παραγωγής νικελίου. Εκεί παράγονται επίσης άλλα πολύτιμα μέταλλα, όπως η πλατίνα και το παλλάδιο.

Ο Προχόροφ εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης βρέθηκε με πολύ ρευστό στα χέρια. Λίγο πριν καταρρεύσει η αξία των μετοχών της Νorilsk, τις πούλησε κερδίζοντας τουλάχιστον 4,5 δισ. ευρώ και μερίδιο σε άλλη εταιρεία μεταλλείων.

 

Να βοηθήσουν τη Ρωσία


Ρώσοι ηγέτες έχουν πιέσει τον κ. Προχόροφ και άλλους ευκατάστατους επιχειρηματίες να βοηθήσουν τη Ρωσία να αρχίσει να παράγει και άλλα προϊόντα εκτός από πετρέλαιο- προϊόντα με προστιθέμενη αξία. Ο ίδιος ο Προχόροφ έχει δηλώσει ότι μοιράζεται την προτεραιότητα αυτή με τον πρόεδρο Ν. Μεντβέντεφ. «Προς το παρόν η Ρωσία δεν έχει προϊόντα προστιθέμενης αξίας. Γι΄ αυτό είναι τόσο σημαντικά τα αυτοκίνητα. Το πρότζεκτ αυτό (του Γιο) είναι για μας πολύ σημαντικό, για να προσφέρουμε στον κόσμο ένα προϊόν προστιθέμενης αξίας που κατασκευάζεται στη Ρωσία», είπε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των τριών πρωτοτύπων- τα οποία δεν περιστοιχίζονταν από όμορφα μοντέλα.

 

πηγή: Τα Νέα online 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΝέος πόλεμος κυρώσεων ΗΠΑ- Ρωσίας / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΟ καθηγητής Ιωάννης Μάζης σχολιάζει την προμήθεια των S-400 από την Ρωσία / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΜε σκορ 98-2 υπερψηφίστηκαν στη Γερουσία οι νέες κυρώσεις ΗΠΑ στη Ρωσία / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςH Gazprom ιδρύει δύο κινηματογραφικές εταιρείες στις ΗΠΑ / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΗ πρώτη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν / Συγχαρητήρια για το άρθρο κύριε Αυγερινέ,μια μικρή παρατήρηση μόνο,ο όρος ρωσόφωνοι είναι και αυτός έννοιολογηση της προπαγάνδας του ευρωατλαντικού άξονα,οι... / Γιώργος ΠαγανόπουλοςΕθνική Γυναικών: Μάλτση και Καλτσίδου για τη νίκη επί της Ρωσίας και κυρίως για το αύριο / Ενώ οι νεοφιλελέδες του Μιζοτάκη, της SIEMENS, του Χριστοφοράκου και του Σόϊμπλε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ με τον Σόρος και το διεθνές παρασιτικό, τραπεζικό κεφάλαιο και την ΝΤΠ;;;... / ΟΥΣΤ, ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ ΖΩΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΖΟΤΑΚΟΥΛΑ!!!Ρεσιταλ εθνικισμού από Γιούσενκο : «Οι αρχαίοι Έλληνες μιλούσαν ουκρανικά» / Λάμπρος ΖαχαρήςΗ μη κομμουνιστική αριστερά σήμερα, η καλούμενη νέα αριστερά, είναι κατασκεύασμα των Bush-Clinton-Obama-Merkel-Soros, και σ αυτή την αριστερά έχει ενταχθεί όλη η... / ΕλλαδίτηςΠαλιννοστούντες αποθεώνουν τον Σαββίδη / Νιωθουμε ντροπη.   Καποτε θα πρεπει να βγει καποιος και να πει ποιανου αποφαση ηταν.  Για να αποφασιστει τι πρεπει. ------------------------ / ΔράκωνAγία Πετρούπολη: η “Βενετία του Βορρά” / Σειρα του Τραμπ να διωξει τον Πιατ απο την Ελλαδα και να τον στειλει Γερμανια. Διαφορετικα ας τον αναλαβουν οι Ρωσοι . Βεβαια δεν ξερουμε και το παρασκηνιο οσο... / ἍναξΜόσχα: Κόντρα για την ουκρανική βιβλιοθήκη /