header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
05.04.2011 12:02

Την πρόοδο στην υλοποίηση του αγωγού που θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο μέσω Ελλάδας και Τουρκίας προς την Ιταλία, υπογράμμισε ο Κάρολος Παπούλιας


Στο υψηλό επίπεδο των φιλικών και οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας με το Αζερμπαϊτζάν με έμφαση στον τομέα της ενέργειας, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στην αντιφώνησή του κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου, που του παρέθεσε το βράδυ στο Μπακού ο Αζέρος ομόλογός του, Ιλχάμ Αλίγιεφ.

 

    Ο Κάρολος Παπούλιας υπογράμμισε τις στενές σχέσεις των δυο χωρών από την αρχαιότητα, όπου «διαπιστώνονται επαφές, αλλά και πολιτιστικές επιρροές ανάμεσα στους λαούς μας. Ο Ηρόδοτος αναφέρεται στην ιστορική Μηδία, ενώ η παράδοση θέλει τον Μέγα Αλέξανδρο να αποστέλλει θερμό μήνυμα φιλίας προς τον ηγεμόνα της Μηδίας, Ατροπάτη, μήνυμα που ο τελευταίος του ανταπέδωσε με ανάλογη θερμότητα.

    Αιώνες αργότερα, ο μεγάλος Αζέρος ποιητής Nizami Ganjavi αφιέρωσε το τέταρτο έπος του, "Iskandarnama", στον Μέγα Αλέξανδρο, όπου τον παρουσιάζει ως ηγετική προσωπικότητα με διακεκριμένες στρατηγικές ικανότητες.

    Οι επαφές των λαών μας συνεχίσθηκαν και κατά τους βυζαντινούς χρόνους».

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε τη συνεχή άνοδο, που ακολουθούν οι διμερείς σχέσεις, καθώς και τα περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας στον επιχειρηματικό και εμπορικό τομέα.

    «Αύριο, θα κηρύξουμε από κοινού την έναρξη των εργασιών του 4ου Ελληνο-Αζερικού Επιχειρηματικού Συνεδρίου, που στοχεύει στην ανάπτυξη των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων. Συμμετέχουν πολλές και σημαντικές επιχειρήσεις από τις δύο χώρες. Ο στόχος είναι κοινός και θεωρώ ότι αξίζει στήριξης, ώστε να επιτύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».

    Ειδικότερη αναφορά έκανε ο κ. Παπούλιας στην ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών, αλλά και στη δυναμική, που θα δώσουν οι συμφωνίες, οι οποίες υπογράφηκαν μεταξύ των δύο πλευρών.

    «Διαπιστώνω την πρόοδο που παρατηρείται στις συζητήσεις, που διεξάγονται και περιλαμβάνουν το συνολικό φάσμα της ενεργειακής συνεργασίας, ιδιαίτερα δε την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ιταλία, μέσω Τουρκίας και Ελλάδος.

    Στην προοπτική αυτή, ακριβώς, εντάσσεται και το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν σήμερα η ΔΕΠΑ και η SOCAR. Προσδοκούμε ότι το Μνημόνιο αυτό θα δώσει νέα ώθηση στην ενεργειακή συνεργασία μας.

    Με τη Συμφωνία Συνεργασίας στον τομέα των Θαλάσσιων Μεταφορών, η Ελλάδα, που αποτελεί παγκόσμια δύναμη στον τομέα της ναυτιλίας και μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών του Αζερμπαϊτζάν», είπε ο Έλληνας Πρόεδρος και πρόσθεσε: «Η Συμφωνία Προστασίας του Περιβάλλοντος, που υπογράψαμε σήμερα, θα ενισχύσει την αμοιβαία συνεργασία στον τομέα της πρόληψης της ρύπανσης του περιβάλλοντος, καθώς και της προστασίας του, μέσα από κατάλληλα προγράμματα και δράσεις.

    Στον τομέα της πολιτιστικής συνεργασίας είμαι ιδιαίτερα ευτυχής για την υπογραφή του Προγράμματος Διμερούς Πολιτιστικής Συνεργασίας για την τριετία 2011-2013. Παράλληλα, η διαπανεπιστημιακή συνεργασία, η λειτουργία του Κέντρου Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο Σλαβικό Πανεπιστήμιο του Μπακού, αλλά και το Εργαστήρι Θεατρικής Εκπαίδευσης, που λειτουργεί στην Αθήνα, αποτελούν περαιτέρω στηρίγματα στην ανάπτυξη των πολιτιστικών μας δεσμών».

    Ο Κάρολος Παπούλιας επισήμανε στον Ιλχάμ Αλίγιεφ ότι «η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας εδράζεται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και στην προσήλωση στις αρχές της καλής γειτονίας. Και αυτό διαχρονικά και σταθερά, όχι ευκαιριακά ή επιλεκτικά και υπό αυτό το πρίσμα αντιμετωπίζουμε και το πρόβλημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η επίλυση του οποίου θα συμβάλει αποφασιστικά στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Η Ελλάδα ενέταξε το θέμα αυτό στις προτεραιότητές της κατά την πρόσφατη προεδρία της στον ΟΑΣΕ και υποστηρίζει τις προσπάθειες της Ομάδας Μινσκ για την επίτευξη μίας δίκαιης, ειρηνικής και βιώσιμης λύσης του προβλήματος».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τον Αζέρο ομόλογό του ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τις προσπάθειες για συμφωνία σύνδεσης ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την ΕΕ, ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό τόνισε ότι είναι «ένα διεθνές ζήτημα προσβολής της διεθνούς νομιμότητας. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν πρέπει να εφαρμόζονται επιλεκτικά. Η Ελλάδα στηρίζει τις διαπραγματεύσεις, που διεξάγονται υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, διαπραγματεύσεις οι οποίες θα πρέπει να καταλήξουν σε μία βιώσιμη και λειτουργική λύση. Οι πρόσφατες διαδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων αποτελούν την έμπρακτη απόδειξη ότι, ενώ η Τουρκία δηλώνει ότι τους προστατεύει, στην πραγματικότητα λειτουργεί ως κατοχική δύναμη».

    Με αφορμή την κρίση στη Λιβύη, παρατήρησε ότι οι «εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι σημαντικές με απρόβλεπτες, προς το παρόν, γεωπολιτικές, αλλά και οικονομικές συνέπειες. Η κρίση μπορεί να έχει τοπικά χαρακτηριστικά, αλλά δεν είναι άσχετη με τη διεθνή οικονομική κρίση. Γενικότερα μιλώντας, οι πολιτικές ηγεσίες όχι μόνο στην Ασία και στην Αφρική, αλλά και στη Δύση πρέπει να ξαναδούν τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η διακυβέρνηση».

    Αύριο οι κύριοι Παπούλιας και Αλίγιεφ θα κηρύξουν την έναρξη του επιχειρηματικού φόρουμ. Ο Έλληνα Πρόεδρος, πριν αναχωρήσει αργά το απόγευμα για την Αθήνα, θα επισκεφθεί την Βουλή του Αζερμπαϊτζάν και θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας στο Μπακού, ενώ θα ανακηρυχθεί και επίτιμος διδάκτωρ του Σλαβικού Πανεπιστημίου.

 

 πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /