header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
05.04.2011

Την πρόοδο στην υλοποίηση του αγωγού που θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο μέσω Ελλάδας και Τουρκίας προς την Ιταλία, υπογράμμισε ο Κάρολος Παπούλιας


Στο υψηλό επίπεδο των φιλικών και οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας με το Αζερμπαϊτζάν με έμφαση στον τομέα της ενέργειας, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στην αντιφώνησή του κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου, που του παρέθεσε το βράδυ στο Μπακού ο Αζέρος ομόλογός του, Ιλχάμ Αλίγιεφ.

 

    Ο Κάρολος Παπούλιας υπογράμμισε τις στενές σχέσεις των δυο χωρών από την αρχαιότητα, όπου «διαπιστώνονται επαφές, αλλά και πολιτιστικές επιρροές ανάμεσα στους λαούς μας. Ο Ηρόδοτος αναφέρεται στην ιστορική Μηδία, ενώ η παράδοση θέλει τον Μέγα Αλέξανδρο να αποστέλλει θερμό μήνυμα φιλίας προς τον ηγεμόνα της Μηδίας, Ατροπάτη, μήνυμα που ο τελευταίος του ανταπέδωσε με ανάλογη θερμότητα.

    Αιώνες αργότερα, ο μεγάλος Αζέρος ποιητής Nizami Ganjavi αφιέρωσε το τέταρτο έπος του, "Iskandarnama", στον Μέγα Αλέξανδρο, όπου τον παρουσιάζει ως ηγετική προσωπικότητα με διακεκριμένες στρατηγικές ικανότητες.

    Οι επαφές των λαών μας συνεχίσθηκαν και κατά τους βυζαντινούς χρόνους».

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε τη συνεχή άνοδο, που ακολουθούν οι διμερείς σχέσεις, καθώς και τα περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας στον επιχειρηματικό και εμπορικό τομέα.

    «Αύριο, θα κηρύξουμε από κοινού την έναρξη των εργασιών του 4ου Ελληνο-Αζερικού Επιχειρηματικού Συνεδρίου, που στοχεύει στην ανάπτυξη των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων. Συμμετέχουν πολλές και σημαντικές επιχειρήσεις από τις δύο χώρες. Ο στόχος είναι κοινός και θεωρώ ότι αξίζει στήριξης, ώστε να επιτύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».

    Ειδικότερη αναφορά έκανε ο κ. Παπούλιας στην ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών, αλλά και στη δυναμική, που θα δώσουν οι συμφωνίες, οι οποίες υπογράφηκαν μεταξύ των δύο πλευρών.

    «Διαπιστώνω την πρόοδο που παρατηρείται στις συζητήσεις, που διεξάγονται και περιλαμβάνουν το συνολικό φάσμα της ενεργειακής συνεργασίας, ιδιαίτερα δε την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ιταλία, μέσω Τουρκίας και Ελλάδος.

    Στην προοπτική αυτή, ακριβώς, εντάσσεται και το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν σήμερα η ΔΕΠΑ και η SOCAR. Προσδοκούμε ότι το Μνημόνιο αυτό θα δώσει νέα ώθηση στην ενεργειακή συνεργασία μας.

    Με τη Συμφωνία Συνεργασίας στον τομέα των Θαλάσσιων Μεταφορών, η Ελλάδα, που αποτελεί παγκόσμια δύναμη στον τομέα της ναυτιλίας και μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών του Αζερμπαϊτζάν», είπε ο Έλληνας Πρόεδρος και πρόσθεσε: «Η Συμφωνία Προστασίας του Περιβάλλοντος, που υπογράψαμε σήμερα, θα ενισχύσει την αμοιβαία συνεργασία στον τομέα της πρόληψης της ρύπανσης του περιβάλλοντος, καθώς και της προστασίας του, μέσα από κατάλληλα προγράμματα και δράσεις.

    Στον τομέα της πολιτιστικής συνεργασίας είμαι ιδιαίτερα ευτυχής για την υπογραφή του Προγράμματος Διμερούς Πολιτιστικής Συνεργασίας για την τριετία 2011-2013. Παράλληλα, η διαπανεπιστημιακή συνεργασία, η λειτουργία του Κέντρου Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο Σλαβικό Πανεπιστήμιο του Μπακού, αλλά και το Εργαστήρι Θεατρικής Εκπαίδευσης, που λειτουργεί στην Αθήνα, αποτελούν περαιτέρω στηρίγματα στην ανάπτυξη των πολιτιστικών μας δεσμών».

    Ο Κάρολος Παπούλιας επισήμανε στον Ιλχάμ Αλίγιεφ ότι «η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας εδράζεται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και στην προσήλωση στις αρχές της καλής γειτονίας. Και αυτό διαχρονικά και σταθερά, όχι ευκαιριακά ή επιλεκτικά και υπό αυτό το πρίσμα αντιμετωπίζουμε και το πρόβλημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η επίλυση του οποίου θα συμβάλει αποφασιστικά στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Η Ελλάδα ενέταξε το θέμα αυτό στις προτεραιότητές της κατά την πρόσφατη προεδρία της στον ΟΑΣΕ και υποστηρίζει τις προσπάθειες της Ομάδας Μινσκ για την επίτευξη μίας δίκαιης, ειρηνικής και βιώσιμης λύσης του προβλήματος».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τον Αζέρο ομόλογό του ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τις προσπάθειες για συμφωνία σύνδεσης ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την ΕΕ, ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό τόνισε ότι είναι «ένα διεθνές ζήτημα προσβολής της διεθνούς νομιμότητας. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν πρέπει να εφαρμόζονται επιλεκτικά. Η Ελλάδα στηρίζει τις διαπραγματεύσεις, που διεξάγονται υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, διαπραγματεύσεις οι οποίες θα πρέπει να καταλήξουν σε μία βιώσιμη και λειτουργική λύση. Οι πρόσφατες διαδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων αποτελούν την έμπρακτη απόδειξη ότι, ενώ η Τουρκία δηλώνει ότι τους προστατεύει, στην πραγματικότητα λειτουργεί ως κατοχική δύναμη».

    Με αφορμή την κρίση στη Λιβύη, παρατήρησε ότι οι «εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι σημαντικές με απρόβλεπτες, προς το παρόν, γεωπολιτικές, αλλά και οικονομικές συνέπειες. Η κρίση μπορεί να έχει τοπικά χαρακτηριστικά, αλλά δεν είναι άσχετη με τη διεθνή οικονομική κρίση. Γενικότερα μιλώντας, οι πολιτικές ηγεσίες όχι μόνο στην Ασία και στην Αφρική, αλλά και στη Δύση πρέπει να ξαναδούν τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η διακυβέρνηση».

    Αύριο οι κύριοι Παπούλιας και Αλίγιεφ θα κηρύξουν την έναρξη του επιχειρηματικού φόρουμ. Ο Έλληνα Πρόεδρος, πριν αναχωρήσει αργά το απόγευμα για την Αθήνα, θα επισκεφθεί την Βουλή του Αζερμπαϊτζάν και θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας στο Μπακού, ενώ θα ανακηρυχθεί και επίτιμος διδάκτωρ του Σλαβικού Πανεπιστημίου.

 

 πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Και ο Πόντιος Πιλάτος το ίδιο έκανε.Η μήπως δεν γνωρίζει η Ρωσία ποιος είναι ο μόνιμος ταραξίας του διεθνούς δικαίου.Μοιάζει με την αλεπού που ήθελε να πάει σε δυό... / ΙορδάνηςΈτσι πήγαν να ψηφίσουν στη Σιβηρία / Αδελφέ μου Βλαδίμηρε, σου εύχομαι χρόνια πολλά, καλά, δημιουργικά και πάντοτε γεμάτα από την αγάπη του ρωσικού λαού και όλων των λογικών ανθρώπων της γης. Δεν... / 'ενας φτωχός ΈλληναςΑπόλυτος κυρίαρχος ο Πούτιν στη Ρωσία / κιριε σινχαριτιρια πολα χρονια πριν στ πειρεα στ πασαλιμανι κλειστο τωρα αρμενικο κ δν χορτενα κιριε ειστε καταπλικτικι σινχαριτιρια εχετε τν αφθεντι σινταγη ... / kouklinoug@gmail.comΘρίαμβος Πούτιν: Πρόεδρος για τέταρτη θητεία - «Η Ρωσία έχει μεγάλο μέλλον αν μείνουμε ενωμένοι» / ΣΟΦΙΑ 6 СОФИЯ  ΠΙΣΤΗ 3 ВЕРА  ΕΛΠΙΔΑ 2 НАДЕЖДА  ΑΓΑΠΗ 0 ЛЮБОВЬ 1 8   δ Κ Π / δ Κ ΠΑκόμα παγωμένα τα ρωσικά μπαλκόνια / Το χωριο Απουστα δεν υπαρχει. Ερημωθηκε το 1949 οταν ο Σταλιν τους "εστειλε" ολους στα βαθη του Καζακσταν / Κ.ΣυρανιδηςH ώρα της κάλπης στη Ρωσία / Τέλειο!!! Και οι Αμερικανοί φτιάχνουν τους δικούς τους εξωσκελετούς. / ΓιάνναΟυρές ψηφοφόρων έξω από το προξενείο της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη / To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkH Ρωσία απορρίπτει τις κατηγορίες Μέι / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΑπόψε στη Μόσχα ο Γιώργος Νταλάρας / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΣτις αρχές του 2020 η υλοποίηση της ρωσοτουρκικής συμφωνίας για τους S-400 / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςΑκόμα χιονισμένοι οι δρόμοι γύρω από το Κρεμλίνο /