header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
14.05.2011

Σύγκρουση γιγάντων στο Κρεµλίνο Νατάσα Μπαστέα Ο ΝΤMΙΤΡΙ ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΦ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣMΕΝΟΣ ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΡΥ ΙΣΚΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΥΓMΑΛΙΩΝΑ ΤΟΥ ΒΛΑΝΤΙMΙΡ ΠΟΥΤΙΝ


Πριν από λίγες ηµέρες οι σύµβουλοι του ρώσου προέδρου Ντµίτρι Μεντβέντεφ έκαναν µια ανακοίνωση - έκπληξη. Σε λίγες ηµέρες ο Μεντβέντεφ θα αναβιώσει µια παράδοση που είχε εγκαινιασθεί επί προεδρίας Πούτιν: την ετήσια τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου, στην οποία έπαιρναν µέρος περισσότεροι από 1.000 δηµοσιογράφοι απ’ όλη τη Ρωσία και συνήθως κατέληγε σε µια αποθέωση του προέδρου – του έδιναν από συγχαρητήρια έως κάρτες για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου.

 

Οταν ο Μεντβέντεφ εγκαταστάθηκε στο Κρεµλίνο διέκοψε αυτή τη συνήθεια, τώρα όµως έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές αποφάσισε να την επαναλάβει αποζητώντας µεγαλύτερη προβολή, καθώς φουντώνουν οι φήµες ότι οι δύο άντρες θα συγκρουστούν για την προεδρία. Ο Μεντβέντεφ φαίνεται αποφασισµένος να ξεφύγει από τον βαρύ ίσκιο του πρώην πυγµαλίωνά του. Και αυτό αποφάσισε να το κάνει ακόµα και µε δηµόσιες δηλώσεις που εξέθεταν τη χώρα και αποκάλυπταν τον διχασµό στην κορυφή της ρωσικής κυβέρνησης. Οταν τον Απρίλιο ο Πούτιν χαρακτήρισε την επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη «σταυροφορία», ο ρώσος πρόεδρος έσπευσε να αποκαλέσει τη δήλωση αυτή «απαράδεκτη».

Μόλις χθες, µε αφορµή τη δηµιουργία από τον Πούτιν νέου Πανρωσικού Λαϊκού Μετώπου προκειµένου να αποκτήσει ευρύτερη βάση το κυβερνών κόµµα, ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι κανένα κόµµα δεν µπορεί να θεωρείται εκ προοιµίου κυρίαρχο και τόνισε ότι δική του δουλειά ως προέδρου είναι να εξασφαλίσει ότι θα υπάρχει... «πολιτικός ανταγωνισµός ώστε το σύστηµα να είναι σταθερό». Ο ΚΟΝΣΤΑΝΤΙΝ ΖΑΤΟΥΛΙΝ, ένας από τους προβεβληµένους βουλευτές του κυβερνώντος κόµµατος του Πούτιν Ενωµένη Ρωσία, αποκάλυψε πρόσφατα ότι συνεργάτες του Μεντβέντεφ έχουν αποδυθεί σε εκστρατεία υπονόµευσης του σηµερινού πρωθυπουργού πίσω από µια δηµόσια βιτρίνα ενότητας και συνεργασίας µεταξύ των δύο πολιτικών. Μέχρι πρόσφατα θεωρείτο ότι ο Μεντβέντεφ δεν θα ήταν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του επόµενου Μαρτίου κι έτσι ο Πούτιν θα µπορούσε πολύ εύκολα να κατακτήσει και πάλι το παλιό του αξίωµα και να διατελέσει πρόεδρος για άλλες δύο θητείες έως το 2024. Οπως αποκάλυψε ο Ζατούλιν σε συνέντευξή του, «ο Μεντβέντεφ θέλει να µείνει, έσπασε τη συµφωνία που είχαν µεταξύ τους και τώρα ο Πούτιν θα πρέπει να τον πείσει να υποχωρήσει». Βέβαια ο Ζατούλιν άρχισε να µιλά λίγο αφότου έχασε τη θέση του σε µια σηµαντική επιτροπή της Βουλής, επειδή είχε στηρίξει δηµόσια τις θέσεις του Πούτιν για τη Λιβύη. Από εκείνη τη στιγµή ξεκίνησε να υποστηρίζει ότι ο Μεντβέντεφ άρχισε πόλεµο εναντίον του Πούτιν: «Συµβαίνει η ίδια παλιά ιστορία: έχοντας αναλάβει µεγάλες εξουσίες, ένας
Οι δύο άνδρες έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους
νεαρός πρόεδρος και οι παρατρεχάµενοί του είναι αποφασισµένοι να τις διατηρήσουν».

Ο ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ προβάλλει το πρότυπο του συντηρητικού κρατιστή που αρνείται τα «φιλελεύθερα πειράµατα», µε έναν τρόπο ο οποίος σύµφωνα µε τους αναλυτές δείχνει ξεκάθαρα πως θα διεκδικήσει την προεδρία. Ο Ντµίτρι Μεντβέντεφ, αντίθετα, προωθεί την εικόνα ενός φιλοδυτικού τεχνοκράτη εκσυγχρονιστή, που ταυτόχρονα κάνει σταυροφορία εναντίον της διαφθοράς. Ο Μεντβέντεφ δεν έχει κόµµα, ενώ ο Πούτιν είναι επικεφαλής της Ενωµένης Ρωσίας, την οποία χρησιµοποιεί για να ασκεί έλεγχο στη Βουλή, τους περιφερειακούς ηγέτες, τον Τύπο και τον γραφειοκρατικό µηχανισµό. Η ηγεσία του κόµµατος έχει ανακοινώσει ότι στηρίζει τον Πούτιν και θα σταθεί στο πλευρό του Μεντβέντεφ µόνο σε περίπτωση που ο σηµερινός πρωθυπουργός δεν είναι υποψήφιος για την προεδρία. Ο πρόεδρος αντλεί το κύρος του µέσω του σηµαντικού αξιώµατός του, αλλά και µέσω ισχυρών συµβούλων που µπορούν να χειραγωγούν την πολιτική του κόµµατος αλλά και τα κρατικά ΜΜΕ. Οπως παρατηρεί ο Ζατούλιν, «ο Μεντβέντεφ αποφάσισε να προβληθεί ως προεδρικός υποψήφιος. ∆είχνει να αισθάνεται ότι διαθέτει αρκετή υποστήριξη». Γι’ αυτό άλλωστε και στην ερώτηση εάν ο Πούτιν και ο Μεντβέντεφ θα συγκρουστούν τελικά για τη διεκδίκηση της προεδρίας, ο ρώσος βουλευτής απάντησε: «Ναι, έτσι νοµίζω». Αυτή την άποψη δεν τη συµµερίζονται πολλοί – ή τουλάχιστον αποφεύγουν να την εκφράσουν – όµως σιγά σιγά αυξάνεται ο αριθµός των πολιτικών αναλυτών που θεωρούν ότι ο Μεντβέντεφ θα είναι τελικά υποψήφιος. Ο 46χρονος πρόεδρος, δικηγόρος στο επάγγελµα, ανέλαβε το αξίωµά του το 2008, µε την υποστήριξη του Πούτιν που έχοντας ήδη περάσει οκτώ χρόνια στο Κρεµλίνο δεν µπορούσε να είναι και πάλι υποψήφιος για τρίτη συνεχόµενη θητεία. Ο Πούτιν επέλεξε να µεταπηδήσει στην πρωθυπουργία και να διατηρήσει έτσι τα ηνία της χώρας σε µια συνεργασία που ονοµάστηκε «Πουτιµέντ».


«Η ελίτ προτιµά τον φιλοδυτικό Μεντβέντεφ»


Ο Στανισλάβ Μπελκόφσκι, γνωστός πολιτικός σχολιαστής, θεωρεί ότι οι διαφορές µεταξύ Πούτιν και Μεντβέντεφ δεν είναι κάτι περισσότερο απ’ ό,τι «συµβαίνει συνήθως ανάµεσα σε ένα ζευγάρι» και δηλώνει βέβαιος ότι οι δύο άνδρες έχουν αποφασίσει ήδη πως ο υποψήφιος θα είναι µόνο ο Μεντβέντεφ. «Η κυβερνώσα ελίτ έχει πολλά επιχειρηµατικά συµφέροντα και θέλει να νοµιµοποιήσει τα κεφάλαιά της στο εξωτερικό. Επιθυµούν να αισθάνονται σαν στο σπίτι τους στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο. Ο Μεντβέντεφ θεωρείται πιο φιλοδυτικός και φιλελεύθερος και έτσι είναι σε καλύτερη θέση από τον Πούτιν να ολοκληρώσει αυτήν την κυνική διαδικασία».

Παρ’ όλα αυτά η ίντριγκα παραµένει. Σε πρόσφατη επίσκεψή του στη Σουηδία, ο Πούτιν ρωτήθηκε από δηµοσιογράφους εάν θα είναι υποψήφιος. «Είναι ακόµα πολύ νωρίς», είπε. «Οταν έρθει η σωστή στιγµή θα πάρουµε την κατάλληλη απόφαση.

Θα µείνετε ικανοποιηµένοι».

Αυτή η απάντηση προκάλεσε νέα συζήτηση για το τι µπορεί να κρύβει. Αλλωστε δεν λείπουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι διαφορές τωµ δύο πολιτικών είναι πλασµατικές και µε αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να συγκεντρώσουν την υποστήριξη όσο περισσότερων κοινωνικών οµάδων γίνεται.


«Σκυλοκαβγάδες»


Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ είχε συγκρίνει τις συγκρούσεις µεταξύ των στελεχών του Κρεµλίνου για την εξουσία µε σκυλοκαβγάδες που γίνονται στα σκοτεινά ή πίσω από κλειστές πόρτες: «Κάποιος που βρίσκεται απ’ έξω ακούει µόνο τα γρυλίσµατα, αλλά δεν µπορεί να καταλάβει τι πραγµατικά γίνεται. Οταν όµως βλέπει τα κόκαλα να πετιούνται προς κάθε κατεύθυνση, είναι πλέον προφανές ποιος έχει κερδίσει».
 

πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΝέος πόλεμος κυρώσεων ΗΠΑ- Ρωσίας / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΟ καθηγητής Ιωάννης Μάζης σχολιάζει την προμήθεια των S-400 από την Ρωσία / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΜε σκορ 98-2 υπερψηφίστηκαν στη Γερουσία οι νέες κυρώσεις ΗΠΑ στη Ρωσία / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςH Gazprom ιδρύει δύο κινηματογραφικές εταιρείες στις ΗΠΑ / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΗ πρώτη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν / Συγχαρητήρια για το άρθρο κύριε Αυγερινέ,μια μικρή παρατήρηση μόνο,ο όρος ρωσόφωνοι είναι και αυτός έννοιολογηση της προπαγάνδας του ευρωατλαντικού άξονα,οι... / Γιώργος ΠαγανόπουλοςΕθνική Γυναικών: Μάλτση και Καλτσίδου για τη νίκη επί της Ρωσίας και κυρίως για το αύριο / Ενώ οι νεοφιλελέδες του Μιζοτάκη, της SIEMENS, του Χριστοφοράκου και του Σόϊμπλε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ με τον Σόρος και το διεθνές παρασιτικό, τραπεζικό κεφάλαιο και την ΝΤΠ;;;... / ΟΥΣΤ, ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ ΖΩΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΖΟΤΑΚΟΥΛΑ!!!Ρεσιταλ εθνικισμού από Γιούσενκο : «Οι αρχαίοι Έλληνες μιλούσαν ουκρανικά» / Λάμπρος ΖαχαρήςΗ μη κομμουνιστική αριστερά σήμερα, η καλούμενη νέα αριστερά, είναι κατασκεύασμα των Bush-Clinton-Obama-Merkel-Soros, και σ αυτή την αριστερά έχει ενταχθεί όλη η... / ΕλλαδίτηςΠαλιννοστούντες αποθεώνουν τον Σαββίδη / Νιωθουμε ντροπη.   Καποτε θα πρεπει να βγει καποιος και να πει ποιανου αποφαση ηταν.  Για να αποφασιστει τι πρεπει. ------------------------ / ΔράκωνAγία Πετρούπολη: η “Βενετία του Βορρά” / Σειρα του Τραμπ να διωξει τον Πιατ απο την Ελλαδα και να τον στειλει Γερμανια. Διαφορετικα ας τον αναλαβουν οι Ρωσοι . Βεβαια δεν ξερουμε και το παρασκηνιο οσο... / ἍναξΜόσχα: Κόντρα για την ουκρανική βιβλιοθήκη /