header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
24.02.2012 02:20

Ο Πούτιν εφορμά στις κάλπες με... πατριωτικό άρμα Γιώργος Σκαφίδας


Παρουσιάστηκε ως εγγυητής της εθνικής υπερηφάνειας, με ιστορικές αναφορές στην αυτοκρατορική και τη σοβιετική Ρωσία. «Δεν θα αφήσουμε κανέναν να αναμειχθεί στις εσωτερικές μας υποθέσεις, είμαστε ένα έθνος που νικά, είναι στα γονίδιά μας», τόνισε το απόλυτο φαβορί για τον θρόνο του Κρεμλίνου.

 

Ο Πούτιν απευθυνομενος σε πλήθος 130.000 Ρώσων αναφέρθηκε και στη μεγάλη προσφορά των Σοβιετικών κατασκόπων, οι οποίοι κατόρθωσαν να κλέψουν τα πυρηνικά μυστικά των ΗΠΑ την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου
Να «ενσαρκώσει» στην προεδρική του υποψηφιότητα τις πιο λαμπρές στιγμές της ρωσικής ιστορίας προσπαθεί ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος οδεύει προς τις εκλογές της 4ης Μαρτίου πάνω στο «πολεμικό» άρμα μιας πατριωτικής-αντιδυτικής ρητορικής, παρουσιαζόμενος ως άξιος συνεχιστής και εγγυητής της μεγάλης Ρωσίας του παρελθόντος (της αυτοκρατορικής αλλά και της σοβιετικής).
Μιλώντας χθες, μόλις δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές, μπροστά σε ένα πλήθος περίπου 130.000 ανθρώπων στο αθλητικό στάδιο Λουζνίκι της Μόσχας, ο 59χρονος ηγέτης, ο οποίος αποτελεί και αδιαμφισβήτητο φαβορί για την προεδρία, θυμήθηκε τον Αλέξανδρο τον Α' (αυτοκράτορα της Ρωσίας από το 1801 έως το 1825) και τη ρωσική νίκη του 1812 ενάντια στις δυνάμεις του Ναπολέοντα. Το μήνυμα σαφές: όπως ο Αλέξανδρος κατατρόπωσε τον Ναπολέοντα, έτσι και ο Πούτιν θα νικήσει «τη μάχη για το μέλλον της Ρωσίας».
«Σήμερα εμείς είμαστε οι υπερασπιστές της πατρίδας μας, δεν θα αφήσουμε κανέναν να αναμειχθεί στις εσωτερικές μας υποθέσεις, είμαστε ένα έθνος που νικά, είναι στα γονίδιά μας», διακήρυξε χαρακτηριστικά ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Ενωμένης Ρωσίας, ο οποίος παρουσιάζεται ως εγγυητής της εθνικής υπερηφάνειας (υπενθυμίζεται πως μόλις πριν από μερικές ημέρες είχε υποσχεθεί να ξοδέψει περίπου 770 δισ. δολ. για τον εκσυγχρονισμό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων σε βάθος δεκαετίας). Οσο για τη χρονική στιγμή των χθεσινών δηλώσεων, αυτή δεν ήταν τυχαία. Αντιθέτως ταίριαζε απολύτως με την ημέρα, καθώς η 23η Φεβρουαρίου είναι εθνική αργία και γιορτάζεται στη Ρωσία ως η «ημέρα των υπερασπιστών της πατρίδας».
Πυρηνικά
Ωστόσο, ο Πούτιν χθες δεν θυμήθηκε μόνο τις μεγάλες επιτυχίες της αυτοκρατορικής περιόδου αλλά και εκείνες της σοβιετικής - ψυχροπολεμικής εποχής. Χαρακτηριστικά, προτού μεταβεί στο στάδιο Λουζνίκι, ο 59χρονος είχε συνάντηση με αξιωματούχους του ρωσικού στρατού μπροστά στους οποίους δεν παρέλειψε να πλέξει το εγκώμιο της σοβιετικής (αντι)κατασκοπείας.
Πιο συγκεκριμένα, ο Πούτιν αναφέρθηκε στη μεγάλη προσφορά των Σοβιετικών κατασκόπων, οι οποίοι κατόρθωσαν να κλέψουν τα πυρηνικά μυστικά των Ηνωμένων Πολιτειών την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, με αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος για τον πυρηνικό εξοπλισμό της ΕΣΣΔ ως αντίπαλο δέος και αντίβαρο στις επίσης πυρηνικές ΗΠΑ.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως ο αντι-αμερικανισμός έχει εξελιχθεί σε βασικό πυλώνα της πουτινικής πολιτικής. Για του λόγου το αληθές, αρκεί να αναλογιστεί κανείς την «αντι-δυτική» στάση που έχουν κρατήσει το τελευταίο διάστημα οι Ρώσοι στα μέτωπα της Λιβύης και της Συρίας (τα αλλεπάλληλα ρωσικά βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ), καθώς και τους μύδρους που έχει εξαπολύσει το Κρεμλίνο ενάντια στην ανάπτυξη της ΝΑΤΟϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Καταγγέλλει εξαγορά οπαδών
Η πλευρά του Πούτιν μπορεί να κατηγορεί την αντιπολίτευση ως πιόνι της Δύσης, αλλά και η αντιπολίτευση από την πλευρά της αντεπιτίθεται καταγγέλλοντας πως πολλοί από τους 130.000 ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν χθες στην προεκλογική συγκέντρωση του ηγέτη της Ενωμένης Ρωσίας πήγαν εκεί άλλοι έναντι αμοιβής (67 δολ. το κεφάλι) και άλλοι επειδή τους πίεσαν/εκβίασαν τα αφεντικά τους. Ωστόσο, όπως και να έχει, τα εκλογικά ποσοστά του Πούτιν παρουσιάζονται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, σημαντικά ψαλιδισμένα (σε σχέση με το 71% που είχε αυτός λάβει το 2004), αλλά ικανά να του εξασφαλίσουν την προεδρία από τον πρώτο γύρο.
 

Λέξεις Κλειδιά: Πούτιν, πλήθος, υποψηφιότητα
σχόλια (4)
 • Η άνωθεν ευλογημένη νίκη σου αδελφέ μου Βλαδίμηρε δεν θα είναι μόνο νίκη και όφελος του Ρωσικού λαού,
  αλλά δρώντας καταλυτικά θα αλλάξει τη ροή της Παγκόσμιας Ιστορίας επιβάλλοντας, με Θεϊκή Ενίσχυση, την πραγματοποίηση του προαιώνιου σχεδίου του Σωτήρος και Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

  Προχώρα με επίγνωση της ευθύνης του Παγκόσμιου ρόλου που αναθέτει σ' εσένα και τη Ρωσία η Αγία Τριάς.

  Η Πνευματική Δύναμη που
  εκπέμπεται την ευλογημένη αυτή περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής θα είναι ισχυρότατος βοηθός στον αγώνα σου και προστάτης σου από τις δολοπλοκίες και τις πονηρές παγίδες των εχθρών.

  Ο Ισαπόστολος Βασιλεύς των Ρώσων άγιος Βλαδίμηρος , η αγία μητέρα του βασίλισσα Όλγα, ο άγιος Βλαδίμηρος ο Ιερομάρτυρας Μητροπολίτης Κιέβου, ο άγιος Σεραφείμ του Σαρώφ και ο άγιος νεομάρτυρας Ευγένιος Ραντιόνωφ- ο οποίος με βοήθησε να σου γράψω- θα είναι φύλακες σου και πρεσβευτές στον Κύριο για τη σωτηρία της ψυχής σου.

  «ΌΤΙ ΕΤΗΡΗΣΑΣ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΥΠΟΜΟΝΗΣ ΜΟΥ, ΚΑΓΩ ΣΕ ΤΗΡΗΣΩ ΕΚ ΤΗΣ ΩΡΑΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΜΕΛΛΟΥΣΗΣ ΕΡΧΕΣΘΑΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗΣ ΟΛΗΣ, ΠΕΙΡΑΣΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝΤΑΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΓΗΣ»…

  ...ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΝΘΗΣΟΜΑΙ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣΘΗΣΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΔΟΞΑΣΘΗΣΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΝΩΣΘΗΣΟΜΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΘΝΩΝ ΠΟΛΛΩΝ,
  ΚΑΙ ΓΝΩΣΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΕΓΩ ΕΙΜΙ ΚΥΡΙΟΣ». ένας φτωχός Έλληνας 27.02.2012 01:52
 • Ερωτηματικά προκαλεί η εμμονή του υπουργείου Οικονομικών να απαιτεί από φορολογούμενους που διαμένουν στο εξωτερικό, να ορίζουν κάποιο πρόσωπο, κάτοικο Ελλάδας, ως αντίκλητό τους. Ο αντίκλητος, τα προηγούμενα χρόνια μπορεί να αποτελούσε έναν αναγκαίο ενδιάμεσο μεταξύ υπουργείου και φορολογούμενου, ωστόσο στις σημερινές συνθήκες που οι περισσότερες συναλλαγές γίνονται μέσω του internet, δε φαίνεται η χρησιμότητά του.
  Σε αρκετές περιπτώσεις, η απαίτηση του υπουργείου για την υποχρεωτική υπόδειξη αντικλήτου, φαίνεται να δημιουργεί προβλήματα σε φορολογούμενους κατοίκους του εξωτερικού, οι οποίοι δεν έχουν κάποιο δικό τους πρόσωπο στην Ελλάδα. Ειδικά στις περιπτώσεις εργαζομένων ή συνταξιούχων με μηνιαίο εισόδημα 700 και 800 ευρώ, η ανάγκη να υπάρχει αντίκλητος, μπορεί να σημαίνει και δυσβάστακτο οικονομικό κόστος, αφού κάποιοι από αυτούς αναγκάζονται να ορίσουν κάποιους επαγγελματίες ως εκπροσώπους τους έναντι των ΔΟ 09.03.2012 07:02 Grekson
 • Ine mia perifimi idea gia omogenis pou lipoune apo ellada ke ine gerasmenoi pano apo 70 chronon ke echoune mia midamini sintaxi. Pos to prifimo Elliniko ypourgio den to skeftike. Giati na plironome grafia eksiperetiseos. Ke alla lefta... Pappas 09.03.2012 07:11
 • SIMFONO 100% ME TON ANAGNOSTI .SAN OMOGENIS PERIMENO OTI TO ELLINIKO KRATOS THA DOSI MIA GRIGORI APANTISI STO THEMA TON ANTIKLITON TOY E1 FOROLOGIKON DILOSEON TON FTOCHON FOROLOGOUMENON METANASTON. 09.03.2012 11:34 IBAN
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /