header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
23.06.2012

Ρωσία: Ατομική ενέργεια εναντίον πετρελαίου


Παρά τις αρνητικές προβλέψεις για την παγκόσμια πυρηνική ενέργεια, εξαιτίας της τραγωδίας στον ιαπωνικό ατομικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, «Φουκουσίμα», η ρωσική... κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας «Rosatom», σχεδόν διπλασίασε το περασμένο έτος τις μακροπρόθεσμες παραγγελίες που είχε για την κατασκευή Πυρηνο-Ηλεκτρικών Σταθμών (ΠΗΣ).

 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της «Rosatom», Σεργκέι Κιριγένκο, αυτό ήταν το αποτέλεσμα της «στοχευμένης κρατικής στήριξης στις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας και της αυξανόμενης εμπιστοσύνης στη ρωσική πυρηνική τεχνολογία τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό». Η δήλωση έγινε στη διάρκεια των εργασιών της έκθεσης «Atomexpo 2012» στις αρχές Ιουνίου στη Μόσχα. Στο διεθνές ενεργειακό φόρουμ, συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 1.300 στελέχη και experts από 53χώρες.

Σχέδια σε όλο τον κόσμο.

Το ίδιο ενδιαφέρουσες είναι και οι εκτιμήσεις που έκανε μιλώντας στη RBTH, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της «Rosatom», υπεύθυνος για την ανάπτυξη και τις διεθνείς επιχειρηματικές δραστηριότητες, Κυρρίλ Καμαρόφ. Μετά το ατύχημα στον ΠΗΣ «Φουκουσίμα – Νταϊτσί», κάποιες χώρες εγκατέλειψαν τα σχέδια ανάπτυξης της ατομικής ενέργειας. Το πιο γνωστό παράδειγμα, είναι η Γερμανία. Ναι, συμφωνεί ο κ. Καμαρόφ, «έτσι έγινε στην Γερμανία, όπου λειτουργούν αρκετές μονάδες πυρηνικής ηλεκτροπαραγωγής. Ωστόσο,τα τελευταία τριάντα χρόνια στη χώρα δεν έχουν αναπτυχθεί προγράμματα κατασκευής νέων πυρηνικών σταθμών».

Όλα τα άλλα κράτη που έχουν ήδη επεξεργαστεί σοβαρά προγράμματα ανάπτυξης της πυρηνικής ενέργειας, επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για τη συνέχιση τέτοιων σχεδίων. Οι χώρες αυτές είναι η Κίνα, η Ινδία, το Βιετνάμ και άλλες χώρες στη Νοτιοανατολική Ασία, η Τουρκία και σχεδόν όλες τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, η Νότια Αφρική, η Αργεντινή, η Βραζιλία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία.

Το ατύχημα στη «Φουκουσίμα» είχε και θετική επίδραση στον κλάδο. «Τώρα, έχει ζήτηση όχι μόνο η πυρηνική ενέργεια, αλλά ιδιαίτερα η ασφαλής ενέργεια», είπε ο κ.Καμαρόφ. Η Ρωσία έχει στο σημείο αυτό ένα πλεονέκτημα: Δεν υποβάλουμε μόνο προσφορές για την κατασκευή ενός σταθμού στο εξωτερικό. Κτίζουμε ήδη πυρηνικές εγκαταστάσεις, στη δική μας χώρα».

Η Ρωσία στην παγκόσμια αγορά προτείνει πυρηνικούς αντιδραστήρες της «γενιάς ΙΙΙ+». Οι υπερσύγχρονοι αυτοί αντιδραστήρες,παρέχουν όλα τα συστήματα ασφαλείας. Προστατεύουν την εγκατάσταση ακόμη και στην περίπτωση σεισμών, ισχυρών τσουνάμι και σε κάθε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό σημαίνει ότι όταν σταματήσει απότομα η κανονική λειτουργία του αντιδραστήρα, δεν θα υπάρξει διαρροή ακτινοβολίας, και δεν θα υπάρξει καμία απειλή για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής και υγείας.

Τα δεδομένα.

Στο τέλος του 2011 υπήρχαν 21 ενεργειακά μπλοκ στο εξωτερικό και εννέα ακόμα κατασκευάζονταν στη χώρα. Κανείς στον κόσμο δεν κτίζει σε τέτοιο μέγεθος. Ακόμη και στην Κίνα, όπου η κυβέρνηση ίδρυσε δύο κρατικές εταιρείες πυρηνικής ενέργειας, κτίζονται μόνο 25 αντιδραστήρες. Τα επόμενα έτη, σύμφωνα με τους ειδικούς της «Rosatom», ο κλάδος θα συνεχίσει να αναπτύσσεται δυναμικά.

Μέχρι το 2030, σε όλο τον κόσμο προβλέπεται να κατασκευαστούν 350 πυρηνικά εργοστάσια. Η εκτίμηση αυτή είναι ελαφρώς χαμηλότερη από εκείνη που είχε κάνει η «Rosatom» πριν το καταστροφικό συμβάν στην «Φουκουσίμα». Επιπλέον, η Ρωσία ελπίζει να διατηρήσει το σημερινό μερίδιο του 25% επί του συνολικού όγκου κατασκευής πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών παγκοσμίως. Το σημερινό πακέτο των παραγγελιών στο εξωτερικό της «Rosatom»εκτιμάται στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Συχνά πιστεύουν ότι η Ρωσία είναι μόνο ένας προμηθευτής πρώτων υλών στην παγκόσμια αγορά: Φυσικό αέριο, πετρέλαιο,αλουμίνιο, στρατηγικά και άλλα μέταλλα. Οι μεγάλες πρωτοβουλίες της όμως, στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας δίνει την ευκαιρία να διορθωθεί σε διεθνές επίπεδο η άποψη αυτή.

Ρωσο-γαλλική συνεργσία

Στο φόρουμ «Atomexpo 2012», οι εμπειρογνώμονες από τη Ρωσία και τη Γαλλία επιβεβαίωσαν για μια ακόμη φορά τα κοινά σχέδια των εταιρειών «Alstom –Atomenergomash» να εφοδιάζουν τη Ρωσία με πάνω από το 50% του εξοπλισμού τουρμπίνων για τους πυρηνικούς σταθμούς που θα κατασκευαστούν. Η ρωσική«Atomenergomash», σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της εταιρείας, Αντρέϊ Νικιπέλοφ, στο πλαίσιο της κοινοπραξίας με τη γαλλική εταιρεία «Alstom»,ολοκληρώνει την αξιολόγηση για την επιλογή του χώρου παραγωγής του εξοπλισμού με τεχνολογία στροβίλου συνδυασμένου κύκλου τύπου «Arabelle». Ως κύριες επιλογές παραμένουν τα εργοστάσια «ZIO - Podolsk» (κοντά στη Μόσχα) και«Petrozavodskmash» (Δημοκρατία της Καρελίας).

 

πηγή: newsnow.gr 

Λέξεις Κλειδιά: Rosatom, προβλέψεις, ενέργεια
σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Αδελφέ μου Βλαδίμηρε, σου εύχομαι χρόνια πολλά, καλά, δημιουργικά και πάντοτε γεμάτα από την αγάπη του ρωσικού λαού και όλων των λογικών ανθρώπων της γης. Δεν... / 'ενας φτωχός ΈλληναςΠρος άρση του εκκλησιαστικού σχίσματος στην Ουκρανία; / Θανάσης Αυγερινόςκιριε σινχαριτιρια πολα χρονια πριν στ πειρεα στ πασαλιμανι κλειστο τωρα αρμενικο κ δν χορτενα κιριε ειστε καταπλικτικι σινχαριτιρια εχετε τν αφθεντι σινταγη ... / kouklinoug@gmail.comΑνατολική Ουκρανία: Τα αξιοθέατα μιας περιοχής που έχει πληγεί από τον πόλεμο / ΣΟΦΙΑ 6 СОФИЯ  ΠΙΣΤΗ 3 ВЕРА  ΕΛΠΙΔΑ 2 НАДЕЖДА  ΑΓΑΠΗ 0 ЛЮБОВЬ 1 8   δ Κ Π / δ Κ ΠΡώσικες παροιμίες / Το χωριο Απουστα δεν υπαρχει. Ερημωθηκε το 1949 οταν ο Σταλιν τους "εστειλε" ολους στα βαθη του Καζακσταν / Κ.ΣυρανιδηςΣτο ναδίρ οι σχέσεις Αθήνας - Μόσχας / Τέλειο!!! Και οι Αμερικανοί φτιάχνουν τους δικούς τους εξωσκελετούς. / ΓιάνναΑκυρώθηκε την τελευταία στιγμή η επίσκεψη Κατρούγκαλου στη Μόσχα τη Δευτέρα / Θανάσης ΑυγερινόςTo saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΗλιοβασίλεμα ή ανατολή στο Κρεμλίνο? / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΡωσία: Από τη φυλακή στην προεδρία της χώρας / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΝτοκιμαντέρ για το σχέδιο δολοφονίας του Καραμανλή στη ρωσική τηλεόραση / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςΡωσικό ΥΠΕΞ: «Παράνομη» η απόφαση της Ελλάδας να εκδώσει στις ΗΠΑ τον Κιρίλ Βίνικ / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / Ολγα«Ορθόδοξος εμφύλιος»- Ο Κάιν και ο Άβελ αντιμέτωποι μόνο για 40 λεπτά /