header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
29.01.2013 04:13

Έτοιμη να συνεισφέρει η Ρωσία Ο ΡΩΣΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕ ΟΤΙ ΟΛΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ


Ο Υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Κύπρος μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στις βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές της υποχρεώσεις, που ανέρχονται μέχρι τον Μάρτιο σε περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

 

Την πρόθεση της Ρωσίας να συνεισφέρει στο πακέτο διάσωσης της κυπριακής οικονομιίας επανέλαβε ο Ρώσος Πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Σε συνέντευξή του, που δημοσιεύτηκε χθες στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», ο Ρώσος Πρωθυπουργός, αν και δείχνει ότι ενδιαφέρεται να προσφέρει οικονομική βοήθεια, εντούτοις ξεκαθαρίζει ότι όλα θα πρέπει να γίνουν υπό όρους.

«Οι όροι θα πρέπει να συμφωνηθούν εξ αρχής. Αν δεν γίνει αυτό, δεν μπορούμε να δώσουμε χρήματα», είπε και υπενθύμισε ότι η Ρωσία παρείχε δάνειο ύψους 2,5 δισ. δολαρίων στην Κύπρο το 2011. Απαντώντας σε ερώτηση, αν ανησυχεί ότι Ρώσοι καταθέτες, που συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους πελάτες των κυπριακών τραπεζών, θα χάσουν τα λεφτά τους αν δεν διασωθούν οι τράπεζες του νησιού, αυτός απάντησε ότι «φυσικά θα ήταν κακό, αν οι επενδυτές χάσουν τα χρήματα». Ταυτόχρονα, τόνισε ότι το μεγαλύτερο μερίδιο της διάσωσης θα πρέπει να το αναλάβουν η ΕΕ και η Κύπρος.

Ο κ. Μεντβέντεφ είπε, επίσης, ότι η Ρωσία δεν έχει καμία πρόθεση να αγοράσει κρατικά ομόλογα από χώρες της Ευρωζώνης, αλλά ο ίδιος είναι, όπως είπε, θετικός όσον αφορά το ευρώ. «Αν και το ευρώ βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε δυσμενή θέση, έχω την άποψη ότι το ευρώ βοήθησε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία και τα παγκόσμια οικονομικά στην κρίση του 2008/2009», είπε. «Η ιδέα του ευρώ είναι σε γενικές γραμμές θετική. Γι’ αυτό ελπίζω ότι θα έχει ένα θετικό μέλλον», κατέληξε.

Στηρίζει το Eurogroup
Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης φαίνεται να ευνοούν μια πενταετή παράταση της αποπληρωμής του δανείου ύψους 2,5 δισ. ευρώ από τη Ρωσία, το οποίο λήγει το 2016. Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο έγγραφο του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο «η Κυβέρνηση της Κύπρου ανέφερε στο Eurogroup της προηγούμενης Δευτέρας ότι έχει ρωτήσει την Ρωσική Ομοσπονδία για μια πενταετή παράταση του υφιστάμενου δανείου», ανέφερε ότι «η Κυβέρνηση της Κύπρου έχει την υποστήριξη του Eurogroup πάνω σ’ αυτό το θέμα».

Υλοποίηση των συμφωνηθέντων
Η Κύπρος έχει υλοποιήσει όλα όσα έχει κατ' αρχήν συμφωνήσει με την Τρόικα, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή. Παράλληλα, ο κ. Σιαρλή αναφέρθηκε στην έγκριση στην ώρα τους όλων των νομοθεσιών που έχουν σχέση με το μνημόνιο και μάλιστα, όπως σημείωσε, με ομοφωνία ή με 1 - 2 διαφωνίες. Ανέφερε ότι στις 12 Δεκεμβρίου όλα όσα είχαν συμφωνηθεί είχαν γίνει νομοθεσίες και πρόσθεσε ότι «αυτά τα θέματα δεν ήταν γνωστά στην Ευρώπη και παρόλο που κάναμε πολλές προσπάθειες, δεν είναι τόσο εύκολο να ενημερώσεις για το τι γίνεται.

Χρειάζεται έντονη, συστηματική προσπάθεια ενημέρωσης», είπε ο κ. Σιαρλή, προσθέτοντας ότι στο Γιούρογκρουπ της περασμένης Δευτέρας, «σε μια πολύ δύσκολη ατμόσφαιρα» έκανε μια εκτενή αναφορά για το θέμα της Κύπρου, για «να δώσουμε το μήνυμα ότι έχουμε τη δέσμευση και κάθε δυνατή προσπάθεια να υλοποιήσουμε ό,τι χρειάζεται, «έτσι να μπορέσουμε να δείξουμε και την πειθαρχία μας, αλλά και τη δυνατότητα να υλοποιούμε αυτά τα οποία λέμε».

«Αντέχουμε ώς τον Μάρτιο»
Ο Υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Κύπρος μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στις βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές της υποχρεώσεις, που ανέρχονται μέχρι τον Μάρτιο σε περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

«Σήμερα, αφού λήγει και ο μήνας, θα αξιολογήσουμε τις ανάγκες του κράτους πώς έχουν σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη και τις πιθανές ανάγκες που έχουμε τόσο για βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις όσο και δημοσιονομικές υποχρεώσεις, και θα μπορέσω να εκφράσω άποψη κατά πόσον μπορούμε να ικανοποιήσουμε και τις ανάγκες και του Απριλίου», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς κατά πόσον ανησυχεί μήπως η καθυστέρηση στη συμφωνία του τελικού ποσού ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και στην υπογραφή του μνημονίου θα μεγεθύνει την ύφεση της οικονομίας, ο κ. Σιαρλή είπε ότι η πραγματική συμφωνία για το μνημόνιο είχε γίνει στις 22 Νοεμβρίου, στις 29 Νοεμβρίου είχαμε ολοκληρωμένο κείμενο, στις 12 Δεκεμβρίου είχαμε ήδη υλοποιήσει και όλες τις πρόνοιες του μνημονίου νομοθετικά, στις 19 Δεκεμβρίου είχαμε νομοθετήσει για τον προϋπολογισμό του 2013 που είναι μέρος του μνημονίου και, κατά συνέπεια, από πλευράς δικής μας», όπως είπε, «έχουμε υλοποιήσει τις απαραίτητες ενέργειες που χρειάζονταν για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην υπογραφή κάποιου μνημονίου».

Ανέφερε ότι «υπάρχουν κάποιες ευαισθησίες από πλευράς χωρών μελών της Ευρωζώνης, οι οποίες καθυστερούν αυτήν την υπογραφή» και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν και κάποιες ευαισθησίες που προέρχονται από το ΔΝΤ.
»Κατά συνέπεια, το θέμα της υπογραφής του μνημονίου και η καθυστέρηση δεν μπορεί να οφείλεται σε μας, που είμαστε ο αιτητής του δανείου», πρόσθεσε.

Όσον αφορά το θέμα της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ο κ. Σιαρλή είπε ότι «αυτό το θέμα είναι πάρα πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί στο παρόν στάδιο», αλλά με βάση τις αποφάσεις που λήφθηκαν στις 12 με 13 Δεκεμβρίου στο ECOFIN, γίνεται προγραμματισμός οι μηχανισμοί να είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν περί τα μέσα του 2014» σε οποιοδήποτε τυχόν αίτημα μέλους της Ευρωζώνης. Όσον αφορά το τελικό ποσό για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κ. Σιαρλή επανέλαβε ότι η έκθεση για το τελικό ποσό θα δημοσιοποιηθεί με την υπογραφή του μνημονίου.

 

πηγή: sigmalive.com 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /