header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
16.02.2013 10:33

Μεγάλες «ενεργειακές συμμαχίες» και έσοδα ρεκόρ για την Rosneft


Η Rosneft διεκδικεί από την Gazprom  ον τίτλο της μεγαλύτερης ρωσικής εταιρίας στον τομέα του πετρελαίου. Την ίδια στιγμή προχωρά σε σημαντικές διεθνείς συμμαχίες με ενεργειακούς κολοσσούς.

 

Κατά 7,2% αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρίας, Rosneft, το 2012, φτάνοντας στο ιστορικό υψηλό των 11 δις δολαρίων, ανακοίνωσε η εταιρία.

Από το Μάιο του 2012 που τέθηκε επικεφαλής της Rosneft, ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ιγκόρ Σέτσιν, δρομολόγησε την ανάπτυξή της προς όλες τις κατευθύνσεις και στο τέλος του έτους, η αξία των μετοχών της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE) ανέβηκε κατά 41%. Σήμερα η αξία της εκτιμάται στα 90 δις δολάρια. Πάντως, η πραγματική αξία της εκτιμάται πολύ περισσότερο, περίπου στα 120 δις δολ., όπως δήλωσε πρόσφατα ο επικεφαλής της κρατικής εταιρίας στη συνάντησή του με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Αν οι στόχοι του κ.Σέτσιν εκπληρωθούν, τότε η τιμή της Rosneft μπορεί μετά από ένα-δυο χρόνια να ξεπεράσει εκείνη της Gazprom (η κεφαλαιοποίησή της είναι 115 δις δολ.).

Καλώς ήλθατε στα κοιτάσματα

Τα τελευταία δυο χρόνια η Rosneft προσκαλούσε συνεχώς τις ρωσικές και ξένες εταιρίες να συμμετάσχουν στα σχέδια έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα της Αρκτικής. Να σημειωθεί πως τον Ιανουάριο του 2011, η Rosneft ανακοίνωσε την πρώτη «Αρκτική συμμαχία» της με τη βρετανική ΒΡ. Εκτός από την εκμετάλλευση τριών κοιτασμάτων στη Θάλασσα του Καρς, η συμφωνία προέβλεπε και την αμοιβαία ανταλλαγή μετοχών ύψους 16 δις δολ. Ωστόσο, η συμμαχία αυτή τελικά δεν κλείστηκε.

Λίγο αργότερα, η Rosneft βρήκε τον αντικαταστάτη της ΒΡ, στην αμερικανική Exxon Mobil. Αργότερα, στον κατάλογο των εταίρων της Ρωσίας στα πεδία υδρογονανθράκων εισήλθαν η ιταλική Eni και η νορβηγική Statoil. Αυτή τη στιγμή η Rosneft ετοιμάζεται για γεωλογικές έρευνες των κοιτασμάτων που της ανήκουν στην υφαλοκρηπίδα (περίπου 40 άδειες), και είναι κατηγορηματικά αντίθετη να επιτρέψει η κυβέρνηση την είσοδο ιδιωτικών ρωσικών εταιρειών στα κοιτάσματα. «Η Rosneft μοιράστηκε τα ρίσκα με ξένες εταιρίες, οι οποίες θα χρηματοδοτήσουν τις εργασίες γεωλογικής έρευνας, θα εξασφαλίσουν τις τεχνολογίες και θα παραχωρήσουν στη ρωσική κρατική εταιρία μερίδιο σε ξένα προγράμματα», επεσήμανε ο αναλυτής της Raiffeisenbank, Αντρέι Πολιστσούκ.

 

Περισσότερο φυσικό αέριο

 

Στα σχέδια της Rosneft περιλαμβάνεται και η μεγαλύτερη είσοδός της στον τομέα του φυσικού αερίου, ώστε να παράγει τουλάχιστον 100 δις κυβικά μέτρα ετησίως. Το 2012 σύναψε συμφωνία με την ιδιωτική ρωσική εταιρία φυσικού αερίου Itera, για τη σύσταση κοινής εταιρίας, με τη Rosneft να κατέχει το 51%. Η συμφωνία απέφερε στη Rosneft έσοδα 2,167 δις δολ., γεγονός που ουσιαστικά της επέτρεψε να φτάσει σε ιστορικό ρεκόρ καθαρών κερδών.

Πέρυσι, η Rosneft άρχισε να αναζητεί ενεργά πελάτες φυσικού αερίου. Τον Οκτώβριο έκλεισε συμφωνία με μια άλλη ρωσική ενεργειακή εταιρία, την Inter RAO

. Αρχής γενομένης από το 2016 και για τα επόμενα 25 χρόνια, η πετρελαϊκή εταιρία θα την προμηθεύσει με 875 δις κ.μ. βάσει του συστήματος take or pay. Επίσης, η εταιρία υπολογίζει ότι το κράτος θα καταργήσει το μονοπώλιο στην εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου. Προς το παρόν, το δικαίωμα της εξαγωγής ανήκει στην Gazprom. Ο αναλυτής του πανίσχυρου ρωσικού οικονομικού χόλντινγκ Kapital, Βιτάλι Κριουκόφ, δηλώνει βέβαιος ότι «το αρκτικό φυσικό αέριο θα μπορούσε να προορίζεται αποκλειστικά για εξαγωγή, επειδή αργά ή γρήγορα και οι υπόλοιπες εταιρίες θα αποκτήσουν το δικαίωμα πώλησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στο εξωτερικό». Ο ειδικός όμως, δεν θέλησε να κάνει προγνώσεις για το πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό.

Η μεγαλύτερη συμφωνία

Η μεγαλύτερη συμφωνία του περασμένου έτους, ήταν η αγορά από μέρους της Rosneft μεριδίων της βρετανικής ΒΡ και της ρωσικής κοινοπραξίας AAR στην εταιρία ΤΗΚ-ΒΡ. Αναμένεται ότι και οι δυο συνδιαλλαγές θα ολοκληρωθούν και τυπικά μέσα στο πρώτο εξάμηνο. Η δομή τους θα είναι η εξής: Για το πακέτο των Βρετανών η κρατική εταιρία θα πρέπει να καταβάλλει 17,1 δις δολ. και να δώσει το 12,84% των μετοχών που έχει εκδώσει η ίδια. Η ΒΡ αποφάσισε να αγοράσει ακόμη ένα 5,66% των μετοχών της Rosneft αντί 4,8% δις δολ. (8 δολ. η μετοχή). Τελικά, υπολογίζοντας και το ήδη υπάρχον πακέτο, το μερίδιό της στο κεφάλαιο της ρωσικής εταιρίας θα αυξηθεί στο 19,75%. Το μερίδιο του 50%, το οποίο ανήκει στην AAR, εκτιμάται στα 28 δις δολ.

Το αποτέλεσμα της συνεργασίας από τη βελτιστοποίηση των προγραμμάτων εξόρυξης, διύλισης και εμπορίας και των δύο εταιριών, ο επικεφαλής της Rosneft Ίγκορ Σετσίν το υπολογίζει στα 3-5 δις δολ. Από την πλευρά του, ο αναλυτής της μεσιτικής εταιρίας AForex, Ναρέκ Αβακιάν, εκτιμά ότι το αποτέλεσμα θα είναι υψηλότερο και θα φτάσει τα 5-7 δις δολ. καθαρού κέρδους, και 60-80 δις δολ. ετήσια επιπλέον έσοδα. Ταυτόχρονα, αναμένει τη συγχώνευση των μετοχών όχι πριν από το 2014. 

 

Πέρυσι, η κρατική εταιρία άρχισε να διαφοροποιεί τις αρχές της στη συνεργασία με τους μεσάζοντες στο εμπόριο του πετρελαίου

. Έτσι λοιπόν, απροσδόκητα για όλους, η εταιρία Gunvor, συνιδιοκτήτης της οποίας είναι ο επιχειρηματίας Γκενάντι Τιμτσένκο, τον Σεπτέμβριο έχασε στον διαγωνισμό για την πώληση πετρελαίου και πετρελαιοειδών παραγωγής της Rosneft. Η Gunvor ήταν πάντοτε ο βασικός διαπραγματευτής των πωλήσεων της Rosneft, όμως, λόγω της αύξησης της ζήτησης για ρωσικό πετρέλαιο από την πλευρά των αγοραστών, η εταιρία φαίνεται ότι επέλεξε πιο ελκυστικές οικονομικά προτάσεις. Τελικά επικράτησαν οι Vitol και Glencore, και η εταιρία Shell. Επίσης, οι δυο traders συμφώνησαν να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση της συμφωνίας για την αγορά της ТНК-ВР. Στο τέλος του 2012 η Rosneft συμφώνησε μαζί τους, τους βασικούς όρους των μακροπρόθεσμων συμβολαίων για την προμήθεια 67 εκατ. τόνων με προεξόφληση των ποσοτήτων αυτών.

Επιπλέον, τον Φεβρουάριο η εταιρία ανακοίνωσε τη σύναψη απευθείας μακροπρόθεσμων συμβολαίων για την πώληση πετρελαίου, με την πολωνική PKN Orlen, την Total και τη Shell. Ανάλογο συμβόλαιο θα υπογραφεί με την Eni. Τα συμβόλαια αυτά θα επιτρέψουν στην Rosneft την πώληση μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου σε βάθος χρόνου.

 

Και ιδιωτική τράπεζα

Η διοίκηση της Rosneft αποφάσισε ότι εφόσον η εταιρία επεκτείνεται, της είναι απαραίτητο ένα χρηματοπιστωτικό «εργαλείο». Το γεγονός αυτό την οδηγεί στην ίδρυση ιδιωτικής Τράπεζας με βάση τα περιουσιακά στοιχεία της, και ειδικότερα της Ρωσικής Τράπεζας Περιφερειακής Ανάπτυξης. Στην Rosneft πιστεύουν ότι η σύστασή της θα επιτρέψει στην εταιρία να υλοποιεί διεθνή προγράμματα μεγάλης κλίμακας, καθώς και να βελτιστοποιεί τα συστήματα εμπορίας πετρελαίου και πετρελαιοειδών. 

 

πηγή: newsnow.gr 

Λέξεις Κλειδιά: Rosneft, συμμαχίες, κέρδη, Gazprom
σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /