header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
22.02.2013

«Να πληρώσουν για την Κύπρο οι πλούσιοι Ρώσοι»


Οι χώρες της ευρωζώνης επιδιώκουν τη συμμετοχή αλλοδαπών επενδυτών που έχουν καταθέσεις στην Κύπρο στο κόστος του προγράμματος διάσωσης, αναφέρει η SZ, επικαλούμενη κύκλους της ΕΕ

«Τα κράτη της ευρωζώνης θέλουν να συμπεριλάβουν εύπορους πολίτες και επιχειρήσεις, που έχουν επενδύσει τα χρήματά τους στην Κύπρο, στo κόστος ενός πακέτου βοήθειας προς τη χώρα», σημειώνει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου.


Σύμφωνα με την εφημερίδα, «όπως προκύπτει από διαπραγματευτικούς κύκλους, αυτό το διάστημα εξετάζονται οι πιθανοί τρόποι με τους οποίους θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εξυγίανση (της Κύπρου) οι ιδιώτες κάτοχοι τραπεζικών λογαριασμών και πιστωτές».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της SZ, αυτήν την ώρα βρίσκεται υπό συζήτηση το ενδεχόμενο να αυξηθεί η φορολογία στα κέρδη των επιχειρήσεων, στις αποδόσεις κεφαλαίων, σε βίλες και ακίνητη περιουσία, όπως επίσης και η καθιέρωση ενός περιουσιακού φόρου. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο της μετατροπής αξιώσεων επενδυτών από το εσωτερικό και εξωτερικό σε συμμετοχή στις προβληματικές τράπεζες.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποτρέψει τη βοήθεια προς την Κύπρο


Παρά τις κατηγορίες περί φορολογικού ντάμπινγκ και της πλημμελούς εποπτείας του τραπεζικού συστήματος, η γερμανική κυβέρνηση δεν διακρίνει κανέναν τρόπο να αποτρέψει τη βοήθεια προς την Κύπρο, καθώς είναι πολύ ισχυρές οι πιέσεις που δέχεται από τους εταίρους στην ευρωζώνη και την ΕΚΤ, παρατηρεί η εφημερίδα.

Προκειμένου λοιπόν να διευκολυνθούν οι διαδικασίες έγκρισης από τη γερμανική βουλή ενός πακέτου δανειακής βοήθειας προς την Κύπρο και να λυθεί το πρόβλημα της βιωσιμότητας του κυπριακού χρέους αναζητώνται δυνατότητες συμμετοχής τρίτων στο κόστος της διάσωσης.

Υπό την έννοια αυτή, συμπεραίνει το ρεπορτάζ, αποκλείεται το ενδεχόμενο ενός κουρέματος του κυπριακού χρέους, το οποίο μεταξύ άλλων θα έπληττε και ρώσους πιστωτές. Και αυτό γιατί στην παρούσα φάση επιδιώκεται η χορήγηση ενός δανείου από τη Ρωσία προς την Κύπρο.

 


Αναζητώνται «κομψότερες» λύσεις


Σύμφωνα με κύκλους που εμπλέκονται στις σχετικές διαπραγματεύσεις αναζητώνται «κομψότερες» λύσεις, όπως επί παραδείγματι η αύξηση της φορολογίας. Όμως, και στο πεδίο αυτό προκύπτουν προβλήματα, εξαιτίας των συμφωνιών που έχει συνάψει η Κύπρος για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης και οι οποίες καθιστούν απαγορευτική την φορολόγηση των αλλοδαπών.

Σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung, ο χρόνος πιέζει. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο η κυπριακή κυβέρνηση, η οποία ακόμη έχει πόρους, αλλά κάποιες τράπεζες, οι οποίες δεν έχουν κεφάλαια. Και ακριβώς μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία τραπεζών είναι αυτό που θέλει να αποφύγει η τρόικα, γνωρίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αναζωπύρωνε την κρίση του ευρώ.

Για τον λόγο αυτό η τρόικα σκοπεύει να αρχίσει αμέσως μετά το δεύτερο γύρο των κυπριακών προεδρικών εκλογών διαπραγματεύσεις με την Λευκωσία, τις οποίες επιδιώκει να ολοκληρώσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Κανένα έλεος για τις κυπριακές τράπεζες


Οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για τη διάσωση των κυπριακών τραπεζών και η κατάσταση στη Βουλγαρία μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Μπορίσοφ είναι τα θέματα της σημερινής επισκόπησης

«Κανένα έλεος για τις κυπριακές τράπεζες» τιτλοφορεί άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Die Welt, σχετικά με τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για τη διάσωση κυπριακών τραπεζών αλλά και τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης:

«Όπως όλα δείχνουν η Γερμανία δεν θέλει να επωμιστούν τα βάρη της διάσωσης και πάλι οι φορολογούμενοι. (...) Διαπραγματευτικοί κύκλοι προτάσσουν το σουηδικό ριζοσπαστικό μοντέλο, με το οποίο η σκανδιναβική χώρα αντιμετώπισε την εκεί τραπεζική κρίση στις αρχές του 1990. Αρχικά το δημόσιο εγγυήθηκε το σύνολο των καταθέσεων. Στη συνέχεια χώρισε τα τμήματα των υπό κατάρρευση τραπεζών σε λειτουργικά και προβληματικά, προσφέροντας οικονομική στήριξη. Προχώρησε μάλιστα στην κρατικοποίηση δύο μεγάλων ιδιωτικών τραπεζών. Ταυτόχρονα όμως έστειλε μέρος του λογαριασμού για τη διάσωση σε εκείνους στους οποίους ανήκαν οι τράπεζες. Για τη βοήθειά του το σουηδικό δημόσιο έλαβε μετοχές και από άλλες τράπεζες της χώρας, ενώ αργότερα όταν η κρίση πέρασε πούλησε με κέρδη τα ποσοστά των τραπεζών που κατείχε. Η στρατηγική αυτή είχε ως αποτέλεσμα να μην επιβαρυνθεί ο Σουηδός φορολογούμενος. (…) Προς το παρόν κανείς στο Βερολίνο δεν θέλει να πάρει επίσημα θέση στο ζήτημα της διάσωσης των κυπριακών τραπεζών. Πολιτικοί και μέλη της κυβέρνησης περιμένουν την τελική έκβαση των κυπριακών εκλογών».


Ρίσκο να αφεθεί η Κύπρος στην τύχη της


Στην ίδια σελίδα η εφημερίδα Die Welt φιλοξενεί επίσης σχόλιο με τίτλο «Προστατέψτε τον φορολογούμενο», στο οποίο επισημαίνονται τα εξής σχετικά με το σενάριο διάσωσης των κυπριακών τραπεζών: «Δεν πρέπει οπωσδήποτε να το επικροτούμε. Μπορούμε ωστόσο να καταλάβουμε για ποιο λόγο η Αγκελα Μέρκελ δεν θέλει να ρισκάρει μια χρεοκοπία της Κύπρου. Πόσο μάλλον που φέτος το Σεπτέμβριο διεξάγονται στη Γερμανία εκλογές. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι υποσχέθηκαν στους διεθνείς επενδυτές ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους ήταν μεμονωμένη περίπτωση. Από την άλλη πλευρά αν τώρα αφεθεί η Κύπρος στην τύχη της, κάτι τέτοιο θα εγκυμονούσε πολλούς και απρόβλεπτους κινδύνους. Κανείς δεν μπορεί να πει πόσο μεγάλοι είναι πραγματικά οι κίνδυνοι διότι το, τόσο σημαντικό για την κατάσταση της οικονομίας, κλίμα στις αγορές εξαρτάται και από τον ψυχολογικό παράγοντα».

πηγή: left.grhttp://www.left.gr/article.php?id=24866#.USdHpyVCp8c.facebook

 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Και ο Πόντιος Πιλάτος το ίδιο έκανε.Η μήπως δεν γνωρίζει η Ρωσία ποιος είναι ο μόνιμος ταραξίας του διεθνούς δικαίου.Μοιάζει με την αλεπού που ήθελε να πάει σε δυό... / ΙορδάνηςΡώσος κοσμοναύτης εξυμνεί τον ελληνικό τουρισμό από το Διάστημα (ΒΙΝΤΕΟ) / Αδελφέ μου Βλαδίμηρε, σου εύχομαι χρόνια πολλά, καλά, δημιουργικά και πάντοτε γεμάτα από την αγάπη του ρωσικού λαού και όλων των λογικών ανθρώπων της γης. Δεν... / 'ενας φτωχός ΈλληναςΤηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα- Πούτιν / κιριε σινχαριτιρια πολα χρονια πριν στ πειρεα στ πασαλιμανι κλειστο τωρα αρμενικο κ δν χορτενα κιριε ειστε καταπλικτικι σινχαριτιρια εχετε τν αφθεντι σινταγη ... / kouklinoug@gmail.comΟ Θανάσης Αυγερινός στον Alpha 989 για την επανεκλογή Πούτιν και τα ελληνορωσικά (ΗΧΗΤΙΚΟ) / ΣΟΦΙΑ 6 СОФИЯ  ΠΙΣΤΗ 3 ВЕРА  ΕΛΠΙΔΑ 2 НАДЕЖДА  ΑΓΑΠΗ 0 ЛЮБОВЬ 1 8   δ Κ Π / δ Κ ΠΗ μεγάλη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα στη Μόσχα που «τρέλανε» τα ρωσικά ΜΜΕ (ΒΙΝΤΕΟ) / Το χωριο Απουστα δεν υπαρχει. Ερημωθηκε το 1949 οταν ο Σταλιν τους "εστειλε" ολους στα βαθη του Καζακσταν / Κ.ΣυρανιδηςΈτσι πήγαν να ψηφίσουν στη Σιβηρία / Τέλειο!!! Και οι Αμερικανοί φτιάχνουν τους δικούς τους εξωσκελετούς. / ΓιάνναΑπόλυτος κυρίαρχος ο Πούτιν στη Ρωσία / To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΘρίαμβος Πούτιν: Πρόεδρος για τέταρτη θητεία - «Η Ρωσία έχει μεγάλο μέλλον αν μείνουμε ενωμένοι» / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΑκόμα παγωμένα τα ρωσικά μπαλκόνια / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςH ώρα της κάλπης στη Ρωσία / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςΟυρές ψηφοφόρων έξω από το προξενείο της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη /