header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
22.02.2013 12:40

«Να πληρώσουν για την Κύπρο οι πλούσιοι Ρώσοι»


Οι χώρες της ευρωζώνης επιδιώκουν τη συμμετοχή αλλοδαπών επενδυτών που έχουν καταθέσεις στην Κύπρο στο κόστος του προγράμματος διάσωσης, αναφέρει η SZ, επικαλούμενη κύκλους της ΕΕ

«Τα κράτη της ευρωζώνης θέλουν να συμπεριλάβουν εύπορους πολίτες και επιχειρήσεις, που έχουν επενδύσει τα χρήματά τους στην Κύπρο, στo κόστος ενός πακέτου βοήθειας προς τη χώρα», σημειώνει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου.


Σύμφωνα με την εφημερίδα, «όπως προκύπτει από διαπραγματευτικούς κύκλους, αυτό το διάστημα εξετάζονται οι πιθανοί τρόποι με τους οποίους θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εξυγίανση (της Κύπρου) οι ιδιώτες κάτοχοι τραπεζικών λογαριασμών και πιστωτές».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της SZ, αυτήν την ώρα βρίσκεται υπό συζήτηση το ενδεχόμενο να αυξηθεί η φορολογία στα κέρδη των επιχειρήσεων, στις αποδόσεις κεφαλαίων, σε βίλες και ακίνητη περιουσία, όπως επίσης και η καθιέρωση ενός περιουσιακού φόρου. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο της μετατροπής αξιώσεων επενδυτών από το εσωτερικό και εξωτερικό σε συμμετοχή στις προβληματικές τράπεζες.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποτρέψει τη βοήθεια προς την Κύπρο


Παρά τις κατηγορίες περί φορολογικού ντάμπινγκ και της πλημμελούς εποπτείας του τραπεζικού συστήματος, η γερμανική κυβέρνηση δεν διακρίνει κανέναν τρόπο να αποτρέψει τη βοήθεια προς την Κύπρο, καθώς είναι πολύ ισχυρές οι πιέσεις που δέχεται από τους εταίρους στην ευρωζώνη και την ΕΚΤ, παρατηρεί η εφημερίδα.

Προκειμένου λοιπόν να διευκολυνθούν οι διαδικασίες έγκρισης από τη γερμανική βουλή ενός πακέτου δανειακής βοήθειας προς την Κύπρο και να λυθεί το πρόβλημα της βιωσιμότητας του κυπριακού χρέους αναζητώνται δυνατότητες συμμετοχής τρίτων στο κόστος της διάσωσης.

Υπό την έννοια αυτή, συμπεραίνει το ρεπορτάζ, αποκλείεται το ενδεχόμενο ενός κουρέματος του κυπριακού χρέους, το οποίο μεταξύ άλλων θα έπληττε και ρώσους πιστωτές. Και αυτό γιατί στην παρούσα φάση επιδιώκεται η χορήγηση ενός δανείου από τη Ρωσία προς την Κύπρο.

 


Αναζητώνται «κομψότερες» λύσεις


Σύμφωνα με κύκλους που εμπλέκονται στις σχετικές διαπραγματεύσεις αναζητώνται «κομψότερες» λύσεις, όπως επί παραδείγματι η αύξηση της φορολογίας. Όμως, και στο πεδίο αυτό προκύπτουν προβλήματα, εξαιτίας των συμφωνιών που έχει συνάψει η Κύπρος για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης και οι οποίες καθιστούν απαγορευτική την φορολόγηση των αλλοδαπών.

Σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung, ο χρόνος πιέζει. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο η κυπριακή κυβέρνηση, η οποία ακόμη έχει πόρους, αλλά κάποιες τράπεζες, οι οποίες δεν έχουν κεφάλαια. Και ακριβώς μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία τραπεζών είναι αυτό που θέλει να αποφύγει η τρόικα, γνωρίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αναζωπύρωνε την κρίση του ευρώ.

Για τον λόγο αυτό η τρόικα σκοπεύει να αρχίσει αμέσως μετά το δεύτερο γύρο των κυπριακών προεδρικών εκλογών διαπραγματεύσεις με την Λευκωσία, τις οποίες επιδιώκει να ολοκληρώσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Κανένα έλεος για τις κυπριακές τράπεζες


Οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για τη διάσωση των κυπριακών τραπεζών και η κατάσταση στη Βουλγαρία μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Μπορίσοφ είναι τα θέματα της σημερινής επισκόπησης

«Κανένα έλεος για τις κυπριακές τράπεζες» τιτλοφορεί άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Die Welt, σχετικά με τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για τη διάσωση κυπριακών τραπεζών αλλά και τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης:

«Όπως όλα δείχνουν η Γερμανία δεν θέλει να επωμιστούν τα βάρη της διάσωσης και πάλι οι φορολογούμενοι. (...) Διαπραγματευτικοί κύκλοι προτάσσουν το σουηδικό ριζοσπαστικό μοντέλο, με το οποίο η σκανδιναβική χώρα αντιμετώπισε την εκεί τραπεζική κρίση στις αρχές του 1990. Αρχικά το δημόσιο εγγυήθηκε το σύνολο των καταθέσεων. Στη συνέχεια χώρισε τα τμήματα των υπό κατάρρευση τραπεζών σε λειτουργικά και προβληματικά, προσφέροντας οικονομική στήριξη. Προχώρησε μάλιστα στην κρατικοποίηση δύο μεγάλων ιδιωτικών τραπεζών. Ταυτόχρονα όμως έστειλε μέρος του λογαριασμού για τη διάσωση σε εκείνους στους οποίους ανήκαν οι τράπεζες. Για τη βοήθειά του το σουηδικό δημόσιο έλαβε μετοχές και από άλλες τράπεζες της χώρας, ενώ αργότερα όταν η κρίση πέρασε πούλησε με κέρδη τα ποσοστά των τραπεζών που κατείχε. Η στρατηγική αυτή είχε ως αποτέλεσμα να μην επιβαρυνθεί ο Σουηδός φορολογούμενος. (…) Προς το παρόν κανείς στο Βερολίνο δεν θέλει να πάρει επίσημα θέση στο ζήτημα της διάσωσης των κυπριακών τραπεζών. Πολιτικοί και μέλη της κυβέρνησης περιμένουν την τελική έκβαση των κυπριακών εκλογών».


Ρίσκο να αφεθεί η Κύπρος στην τύχη της


Στην ίδια σελίδα η εφημερίδα Die Welt φιλοξενεί επίσης σχόλιο με τίτλο «Προστατέψτε τον φορολογούμενο», στο οποίο επισημαίνονται τα εξής σχετικά με το σενάριο διάσωσης των κυπριακών τραπεζών: «Δεν πρέπει οπωσδήποτε να το επικροτούμε. Μπορούμε ωστόσο να καταλάβουμε για ποιο λόγο η Αγκελα Μέρκελ δεν θέλει να ρισκάρει μια χρεοκοπία της Κύπρου. Πόσο μάλλον που φέτος το Σεπτέμβριο διεξάγονται στη Γερμανία εκλογές. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι υποσχέθηκαν στους διεθνείς επενδυτές ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους ήταν μεμονωμένη περίπτωση. Από την άλλη πλευρά αν τώρα αφεθεί η Κύπρος στην τύχη της, κάτι τέτοιο θα εγκυμονούσε πολλούς και απρόβλεπτους κινδύνους. Κανείς δεν μπορεί να πει πόσο μεγάλοι είναι πραγματικά οι κίνδυνοι διότι το, τόσο σημαντικό για την κατάσταση της οικονομίας, κλίμα στις αγορές εξαρτάται και από τον ψυχολογικό παράγοντα».

πηγή: left.grhttp://www.left.gr/article.php?id=24866#.USdHpyVCp8c.facebook

 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /