header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
13.03.2013

Κινδύνους για ρωσικές τράπεζες λόγω Κύπρου «βλέπουν» οι Moody's ΖΗΜΙΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ ΟΔΟΥΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΥΣ


Λευκωσία: Οι εργασίες ρωσικών τραπεζών στην Κύπρο θα μπορούσαν να υποστούν μικρές ζημιές αν διαθέτουν ουσιαστική έκθεση σε κυπριακές επιχειρήσεις ρωσικών συμφερόντων ή σε κυπριακές τράπεζες, αναφέρει σε έκθεσή του την Τετάρτη, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.
 

Σε έκθεσή του, ο οίκος επισημαίνει τρεις οδούς έκθεσης των ρωσικών τραπεζών σε κυπρογενείς κινδύνους. Πρόκειται για εταιρείες ρωσικών συμφερόντων με έδρα την Κύπρο, τις τραπεζικές και εταιρικές καταθέσεις και επενδύσεις σε κυπριακές τράπεζες και τις θυγατρικές εταιρείες των κυπριακών τραπεζών στη Ρωσία.
 
Αν και το κεντρικό σενάριο των Moody’s δεν περιλαμβάνει στάση πληρωμών ή αναστολή στις εξωτερικές πληρωμές στην Κύπρο φέτος, εντούτοις ο οίκος εκτιμά ότι «υπάρχει αυξημένη πιθανότητα ότι και μόνο το βάρος του εκτιμώμενου χρέους (μετά τη σύναψη της δανειακής σύμβασης) θα αναγκάσει τις Αρχές να ψάξουν κάθε τρόπο για τη μείωση του χρέους, περιλαμβανομένου της επιβολής ζημιών στον ιδιωτικό τομέα ("κούρεμα")».
 
«Η αποκρυστάλλωση αυτών των κινδύνων θα είναι πιστωτικά αρνητική για τις ρωσικές τράπεζες που έχουν σύνδεση με την Κύπρο, παρόλο που δεν θα είναι αρκετά σημαντικές για να δικαιολογούν δράσεις αξιολόγησης, δεδομένου του σχετικού μεγέθους της έκθεσης αυτής», αναφέρεται.
 
Ο Γιούγκεν Ταρζιμάροφ, αντιπρόεδρος των Moody’s και συγγραφέας της έκθεσης, σημειώνει πως «το κύριο κανάλι μετάδοσης για τις ρωσικές τράπεζες είναι τα δάνεια προς τις εταιρείες ρωσικών συμφερόντων με έδρα την Κύπρο».
 
«Εκτιμούμε ότι τα δάνεια αυτά ανέρχονταν περίπου σε 30 με 40 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012 ή σε ποσοστό 15-20% της κεφαλαιακής βάσης των ρωσικών τραπεζών. Μια δυνητική αναστολή εξωτερικών πληρωμών θα μπορούσε να μπλοκάρει τις αποπληρωμές δανείων προς τη Ρωσία, που θα οδηγήσει σε κάποιες πιέσεις στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού», λέει κ. Ταρζιμάροφ.
 
Το δεύτερο κανάλι μετάδοσης μέσω του οποίου οι ρωσικές τράπεζες είναι εκτεθειμένες σε κυπρογενείς κινδύνους, είναι οι τραπεζικές και εταιρικές καταθέσεις και επενδύσεις στις κυπριακές τράπεζες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, στο τέλος του 2012, οι ρωσικές τράπεζες είχαν επενδύσει περίπου €1 δισ. στο κεφάλαιο των τραπεζικών και μη τραπεζικών θυγατρικών τους στην Κύπρο.
 
Σύμφωνα με την έκθεση, ενώ οι επενδύσεις αυτές εδράζονται κυρίως σε σχέση θυγατρικής - μητρικής εταιρείας, μια χρεοκοπία από κυπριακές τράπεζες, ένα «πάγωμα» καταθέσεων ή/και μια αναστολή στις εξωτερικές πληρωμές θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποιες ζημιές για τις ρωσικές τράπεζες.
 
Αναφέρεται επίσης και σε έμμεσους κινδύνους για τις ρωσικές τράπεζες, που σχετίζονται με τις ρωσικές εταιρικές καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες.
 
Ο οίκος εκτιμά ότι οι ρωσικές εταιρικές καταθέσεις στην Κύπρο θα μπορούσαν να πλησιάζουν τα €19 δισ. και προσθέτει ότι σε περίπτωση χρεοκοπιών, παγώματος καταθέσεων ή ανάληψη βάρους από καταθέτες οι εταιρείες αυτές θα μπορούσαν να υποστούν απώλειες στις καταθέσεις τους ή να χάσουν την πιθανότητα να επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους, κάτι που με τη σειρά του θα μείωνε την ικανότητά τους να εξυπηρετήσουν το τραπεζικό τους χρέος στη Ρωσία.
 
Τέλος, το τρίτο κανάλι μετάδοσης είναι οι θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών στη Ρωσία. Στην έκθεση σημειώνεται ότι το κανάλι αυτό δε είναι το ίδιο σημαντικό, καθώς ο κίνδυνος μετάδοσης επηρεάζει μόνο μερικές μικρές θυγατρικές εταιρείες των κυπριακών τραπεζών.
 
«Οι θυγατρικές αυτές θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο, βλάβη φήμης και εκροές καταθέσεων, συνεπεία των ανησυχιών που σχετίζονται με τα αυξημένα προβλήματα των μητρικών τους εταιρειών», αναφέρει.

πηγή: Ο Φιλελεύθερος

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΝέος πόλεμος κυρώσεων ΗΠΑ- Ρωσίας / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΟ καθηγητής Ιωάννης Μάζης σχολιάζει την προμήθεια των S-400 από την Ρωσία / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΜε σκορ 98-2 υπερψηφίστηκαν στη Γερουσία οι νέες κυρώσεις ΗΠΑ στη Ρωσία / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςH Gazprom ιδρύει δύο κινηματογραφικές εταιρείες στις ΗΠΑ / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΗ πρώτη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν / Συγχαρητήρια για το άρθρο κύριε Αυγερινέ,μια μικρή παρατήρηση μόνο,ο όρος ρωσόφωνοι είναι και αυτός έννοιολογηση της προπαγάνδας του ευρωατλαντικού άξονα,οι... / Γιώργος ΠαγανόπουλοςΕθνική Γυναικών: Μάλτση και Καλτσίδου για τη νίκη επί της Ρωσίας και κυρίως για το αύριο / Ενώ οι νεοφιλελέδες του Μιζοτάκη, της SIEMENS, του Χριστοφοράκου και του Σόϊμπλε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ με τον Σόρος και το διεθνές παρασιτικό, τραπεζικό κεφάλαιο και την ΝΤΠ;;;... / ΟΥΣΤ, ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ ΖΩΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΖΟΤΑΚΟΥΛΑ!!!Ρεσιταλ εθνικισμού από Γιούσενκο : «Οι αρχαίοι Έλληνες μιλούσαν ουκρανικά» / Λάμπρος ΖαχαρήςΗ μη κομμουνιστική αριστερά σήμερα, η καλούμενη νέα αριστερά, είναι κατασκεύασμα των Bush-Clinton-Obama-Merkel-Soros, και σ αυτή την αριστερά έχει ενταχθεί όλη η... / ΕλλαδίτηςΠαλιννοστούντες αποθεώνουν τον Σαββίδη / Νιωθουμε ντροπη.   Καποτε θα πρεπει να βγει καποιος και να πει ποιανου αποφαση ηταν.  Για να αποφασιστει τι πρεπει. ------------------------ / ΔράκωνAγία Πετρούπολη: η “Βενετία του Βορρά” / Σειρα του Τραμπ να διωξει τον Πιατ απο την Ελλαδα και να τον στειλει Γερμανια. Διαφορετικα ας τον αναλαβουν οι Ρωσοι . Βεβαια δεν ξερουμε και το παρασκηνιο οσο... / ἍναξΜόσχα: Κόντρα για την ουκρανική βιβλιοθήκη /