header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
27.03.2013

Σοβαρές οι συνέπειες και στη Ρωσία από την κρίση της Κύπρου


Σοβαρές και όχι μόνο κυρίως οικονομικές θα είναι οι συνέπειες από την κρίση στην Κύπρο εκτιμά ο πρώην Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο και αναπληρωτής επικεφαλής του «Ροσοτρούντνιτσεστβο», οργανισμού του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για τη συνεργασία με φορείς της ρωσικής Ομογένειας στο εξωτερικό Γκεόργκι Μουράντοφ.

 

Όπως εκτιμά με δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, αλλά και Έλληνες ανταποκριτές στη Μόσχα, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς το κυπριακό τραπεζικό σύστημα θα απαιτήσει καιρό, ίσως και χρόνια, ενώ και η Μόσχα θα υποστεί συνέπειες από την απώλεια του «ευνοϊκού πεδίου» της Κύπρου:

Τα μέτρα εξόδου από την κρίση, που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Κύπρο, καταστρέφουν τις «κεντρικές πύλες» εισροής ξένων επενδύσεων στη Ρωσία, ενώ οι αντίπαλοί μας θα είναι σε θέση να ελέγχουν τους νέους επενδυτικούς διαύλους και, εφόσον το επιθυμούν, να τους αποκλείουν. Αυτή είναι η βασική πολιτική παράμετρος της κυπριακής κρίσης, η οποία δεν είναι λιγότερο σημαντικό από την οικονομική και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμάται. Δυστυχώς κατά τη συζήτηση των χρηματιστικών, οικονομικών και τεχνικών ζητημάτων έχει τεθεί εκτός της προσοχής των αναλυτών η πολιτική παράμετρος, σχετικά με το τί συμβαίνει τώρα στην Κύπρο. Και χωρίς να δούμε την ουσία του πολιτικού προβλήματος, ποτέ δεν θα μπορέσουμε να αναλύσουμε σωστά και τις οικονομικές παραμέτρους της Κύπρου.

Δεν είναι τυχαίο εκτιμά ο κ. Μουράντοφ ότι για τουλάχιστον τα δέκα τελευταία χρόνια η Κύπρος παραμένει σταθερά μέσα στην πρώτη τριάδα των χωρών-επενδυτών στη Ρωσία, για την οποία λειτουργούσε ως «κεντρική πύλη» εισροής ξένων επενδύσεων στη χώρα, στην οποία συνολικά μεταφέρθηκε από τη μικρή αυτή νησιωτική χώρα ένας τεράστιος όγκος επενδύσεων, που εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια:

Λέγεται και γράφεται συχνά ότι πρόκειται για διαφυγόντα κεφάλαια, τα οποία επιστρέφουν στη Ρωσία, όμως αυτό είναι μόνο μέρος της αλήθειας. Τα κεφάλαια αυτά υπολογίζεται ότι είναι περίπου το 30 % του συνολικού όγκου των επενδύσεων, την ώρα, που περίπου το 70 % αποτελούν νέες επενδύσεις από άλλες, τρίτες ξένες χώρες. Πρέπει να έχουμε υπ’ όψη μας ότι η επιστροφή κεφαλαίων μέσω του ευνοϊκού κυπριακού δικτύου είναι ένα θετικό γεγονός, αλλά ακόμη πιο θετικό γεγονός είναι η προσέλκυση επενδύσεων από άλλες ξένες χώρες, για την οποία εργάζονταν οι Κύπριοι. Φυσικά και κέρδιζαν χρήματα από αυτήν την διαδικασία, που ήταν όμως επωφελής και για τη Ρωσία, διότι η Ρωσία αποκτούσε μέσα απαραίτητα για την ανάπτυξη της οικονομίας της.

Σύμφωνα με τον κ. Μουράντοφ, όταν ο ίδιος ήταν Πρέσβης στην Κύπρο και οι αντίπαλοι της Ρωσίας, κυρίως δυτικές χώρες, προσπαθούσαν να αποκλείσουν αυτό το κυπριακό επενδυτικό κανάλι και να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τις ξένες επενδύσεις η ρωσική Πρεσβεία οργάνωσε μελέτη σχετικά με το τί θα συμβεί με τα κεφάλαια στην Κύπρο, εάν παρεμποδιστεί η διέλευσή τους προς τη Ρωσία. Το πρώτο εύλογο ζήτημα είναι καταρχάς το μέγεθος των εκεί ρωσικών κεφαλαίων δεν είναι απαραίτητα μεγάλο αν συγκριθεί με τα χρήματα, που δαπανά η Ρωσία στο εξωτερικό για την αγορά αξιογράφων, περίπου 20 δισ. δολάρια.. Θα επιστρέψουν στη Ρωσία, αναρωτιέται ο εμπειρογνώμονάς μας ή όπως εκτιμούν οι περισσότεροι σε ποσοστό 90 % είναι οριστικά χαμένα για τη Ρωσία και θα μεταβούν σε άλλες χώρες:

Το πιο σημαντικό είναι το πολιτικό ζήτημα, σχετικά με το ποια κανάλια θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν οι ξένοι επενδυτές. Και είχαμε τότε κάνει μια λεπτομερή ανάλυση, η οποία έδειξε ότι περίπου το 70-80 % των επενδύσεων μέσω Κύπρου, θα κατευθυνθούν σε βρετανική δικαιοδοσία και ειδικότερα στις Νήσους Βίρτζιν και Κάιμαν, ενώ σημαντικό τμήμα θα προωθηθεί στην αμερικανική υπεράκτια ζώνη του Ντέλαγουερ. Σήμερα θα μπορούσαμε σε εκείνους τους προορισμούς να προσθέσουμε και ολλανδικούς, καθώς αντίστοιχοι φορείς εργάζονται δραστήρια στη Ρωσία γι’ αυτό το σκοπό.

Κατά το Ρώσο διπλωμάτη τα τελευταία 5-7 χρόνια η Κύπρος κατείχε την 3-4η θέση ως προς την εκροή κεφαλαίων από τη Ρωσία, με πρώτους προορισμούς την Ελβετία και την Ολλανδία. Ενώ ακόμη πιο βασικό από τον προορισμό κατά την εκροή των κεφαλαίων είναι το ποιος θα ελέγχει πλέον την εισροή κεφαλαίων στη Ρωσία:

Αυτοί θα είναι κυρίως φορείς δικαιοδοσίας της Μ.Βρετανίας και των ΗΠΑ. Το 70-80 % των επενδυτικών ροών, που έρχονταν ως σήμερα στη Ρωσία μέσω Κύπρου, θα βρεθούν υπό τον έλεγχο κρατών, που δεν «αγαπούν» και τόσο τη Ρωσία και τότε μπορεί να γίνει ίσως πιο κατανοητό το πολιτικό ζήτημα σχετικά με το τί θα σημάνουν όλα αυτά για τη Ρωσία, ερώτημα, που καθίσταται θεμελιώδες.

Σύμφωνα με τον κ. Μουράντοφ η Κύπρος είναι ένα μικρό φιλικό προς τη Ρωσία κράτος, το οποίο ποτέ δεν εμπόδιζε τις ρωσικές επιχειρήσεις, ούτε τη Ρωσία ως κράτος στο να εξασφαλίσει αυτές τις επενδύσεις. Ενώ είναι σαφές ότι ΗΠΑ και Μ.Βρετανία θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να ασκούν πολιτικές κυρώσεων και επηρεασμού των αποφάσεων με τις οποίες διαφωνούν. Τα χρήματα στα αμερικανικά αξιόγραφα ίσως να πρέπει να θεωρούνται οριστικά χαμένα για τη Ρωσία, κάτι, που δεν συνέβαινε με τα ρωσικά χρήματα στην Κύπρο, την ύπαρξη της οποίας ως τραπεζικού κέντρου νοσταλγήσουν πολλοί σύντομα στη Ρωσία.

πηγή: Η Φωνή της Ρωσίας

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΝέος πόλεμος κυρώσεων ΗΠΑ- Ρωσίας / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΟ καθηγητής Ιωάννης Μάζης σχολιάζει την προμήθεια των S-400 από την Ρωσία / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΜε σκορ 98-2 υπερψηφίστηκαν στη Γερουσία οι νέες κυρώσεις ΗΠΑ στη Ρωσία / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςH Gazprom ιδρύει δύο κινηματογραφικές εταιρείες στις ΗΠΑ / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΗ πρώτη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν / Συγχαρητήρια για το άρθρο κύριε Αυγερινέ,μια μικρή παρατήρηση μόνο,ο όρος ρωσόφωνοι είναι και αυτός έννοιολογηση της προπαγάνδας του ευρωατλαντικού άξονα,οι... / Γιώργος ΠαγανόπουλοςΕθνική Γυναικών: Μάλτση και Καλτσίδου για τη νίκη επί της Ρωσίας και κυρίως για το αύριο / Ενώ οι νεοφιλελέδες του Μιζοτάκη, της SIEMENS, του Χριστοφοράκου και του Σόϊμπλε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ με τον Σόρος και το διεθνές παρασιτικό, τραπεζικό κεφάλαιο και την ΝΤΠ;;;... / ΟΥΣΤ, ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ ΖΩΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΖΟΤΑΚΟΥΛΑ!!!Ρεσιταλ εθνικισμού από Γιούσενκο : «Οι αρχαίοι Έλληνες μιλούσαν ουκρανικά» / Λάμπρος ΖαχαρήςΗ μη κομμουνιστική αριστερά σήμερα, η καλούμενη νέα αριστερά, είναι κατασκεύασμα των Bush-Clinton-Obama-Merkel-Soros, και σ αυτή την αριστερά έχει ενταχθεί όλη η... / ΕλλαδίτηςΠαλιννοστούντες αποθεώνουν τον Σαββίδη / Νιωθουμε ντροπη.   Καποτε θα πρεπει να βγει καποιος και να πει ποιανου αποφαση ηταν.  Για να αποφασιστει τι πρεπει. ------------------------ / ΔράκωνAγία Πετρούπολη: η “Βενετία του Βορρά” / Σειρα του Τραμπ να διωξει τον Πιατ απο την Ελλαδα και να τον στειλει Γερμανια. Διαφορετικα ας τον αναλαβουν οι Ρωσοι . Βεβαια δεν ξερουμε και το παρασκηνιο οσο... / ἍναξΜόσχα: Κόντρα για την ουκρανική βιβλιοθήκη /