header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
27.03.2013 19:26

Σοβαρές οι συνέπειες και στη Ρωσία από την κρίση της Κύπρου


Σοβαρές και όχι μόνο κυρίως οικονομικές θα είναι οι συνέπειες από την κρίση στην Κύπρο εκτιμά ο πρώην Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο και αναπληρωτής επικεφαλής του «Ροσοτρούντνιτσεστβο», οργανισμού του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για τη συνεργασία με φορείς της ρωσικής Ομογένειας στο εξωτερικό Γκεόργκι Μουράντοφ.

 

Όπως εκτιμά με δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, αλλά και Έλληνες ανταποκριτές στη Μόσχα, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς το κυπριακό τραπεζικό σύστημα θα απαιτήσει καιρό, ίσως και χρόνια, ενώ και η Μόσχα θα υποστεί συνέπειες από την απώλεια του «ευνοϊκού πεδίου» της Κύπρου:

Τα μέτρα εξόδου από την κρίση, που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Κύπρο, καταστρέφουν τις «κεντρικές πύλες» εισροής ξένων επενδύσεων στη Ρωσία, ενώ οι αντίπαλοί μας θα είναι σε θέση να ελέγχουν τους νέους επενδυτικούς διαύλους και, εφόσον το επιθυμούν, να τους αποκλείουν. Αυτή είναι η βασική πολιτική παράμετρος της κυπριακής κρίσης, η οποία δεν είναι λιγότερο σημαντικό από την οικονομική και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμάται. Δυστυχώς κατά τη συζήτηση των χρηματιστικών, οικονομικών και τεχνικών ζητημάτων έχει τεθεί εκτός της προσοχής των αναλυτών η πολιτική παράμετρος, σχετικά με το τί συμβαίνει τώρα στην Κύπρο. Και χωρίς να δούμε την ουσία του πολιτικού προβλήματος, ποτέ δεν θα μπορέσουμε να αναλύσουμε σωστά και τις οικονομικές παραμέτρους της Κύπρου.

Δεν είναι τυχαίο εκτιμά ο κ. Μουράντοφ ότι για τουλάχιστον τα δέκα τελευταία χρόνια η Κύπρος παραμένει σταθερά μέσα στην πρώτη τριάδα των χωρών-επενδυτών στη Ρωσία, για την οποία λειτουργούσε ως «κεντρική πύλη» εισροής ξένων επενδύσεων στη χώρα, στην οποία συνολικά μεταφέρθηκε από τη μικρή αυτή νησιωτική χώρα ένας τεράστιος όγκος επενδύσεων, που εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια:

Λέγεται και γράφεται συχνά ότι πρόκειται για διαφυγόντα κεφάλαια, τα οποία επιστρέφουν στη Ρωσία, όμως αυτό είναι μόνο μέρος της αλήθειας. Τα κεφάλαια αυτά υπολογίζεται ότι είναι περίπου το 30 % του συνολικού όγκου των επενδύσεων, την ώρα, που περίπου το 70 % αποτελούν νέες επενδύσεις από άλλες, τρίτες ξένες χώρες. Πρέπει να έχουμε υπ’ όψη μας ότι η επιστροφή κεφαλαίων μέσω του ευνοϊκού κυπριακού δικτύου είναι ένα θετικό γεγονός, αλλά ακόμη πιο θετικό γεγονός είναι η προσέλκυση επενδύσεων από άλλες ξένες χώρες, για την οποία εργάζονταν οι Κύπριοι. Φυσικά και κέρδιζαν χρήματα από αυτήν την διαδικασία, που ήταν όμως επωφελής και για τη Ρωσία, διότι η Ρωσία αποκτούσε μέσα απαραίτητα για την ανάπτυξη της οικονομίας της.

Σύμφωνα με τον κ. Μουράντοφ, όταν ο ίδιος ήταν Πρέσβης στην Κύπρο και οι αντίπαλοι της Ρωσίας, κυρίως δυτικές χώρες, προσπαθούσαν να αποκλείσουν αυτό το κυπριακό επενδυτικό κανάλι και να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τις ξένες επενδύσεις η ρωσική Πρεσβεία οργάνωσε μελέτη σχετικά με το τί θα συμβεί με τα κεφάλαια στην Κύπρο, εάν παρεμποδιστεί η διέλευσή τους προς τη Ρωσία. Το πρώτο εύλογο ζήτημα είναι καταρχάς το μέγεθος των εκεί ρωσικών κεφαλαίων δεν είναι απαραίτητα μεγάλο αν συγκριθεί με τα χρήματα, που δαπανά η Ρωσία στο εξωτερικό για την αγορά αξιογράφων, περίπου 20 δισ. δολάρια.. Θα επιστρέψουν στη Ρωσία, αναρωτιέται ο εμπειρογνώμονάς μας ή όπως εκτιμούν οι περισσότεροι σε ποσοστό 90 % είναι οριστικά χαμένα για τη Ρωσία και θα μεταβούν σε άλλες χώρες:

Το πιο σημαντικό είναι το πολιτικό ζήτημα, σχετικά με το ποια κανάλια θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν οι ξένοι επενδυτές. Και είχαμε τότε κάνει μια λεπτομερή ανάλυση, η οποία έδειξε ότι περίπου το 70-80 % των επενδύσεων μέσω Κύπρου, θα κατευθυνθούν σε βρετανική δικαιοδοσία και ειδικότερα στις Νήσους Βίρτζιν και Κάιμαν, ενώ σημαντικό τμήμα θα προωθηθεί στην αμερικανική υπεράκτια ζώνη του Ντέλαγουερ. Σήμερα θα μπορούσαμε σε εκείνους τους προορισμούς να προσθέσουμε και ολλανδικούς, καθώς αντίστοιχοι φορείς εργάζονται δραστήρια στη Ρωσία γι’ αυτό το σκοπό.

Κατά το Ρώσο διπλωμάτη τα τελευταία 5-7 χρόνια η Κύπρος κατείχε την 3-4η θέση ως προς την εκροή κεφαλαίων από τη Ρωσία, με πρώτους προορισμούς την Ελβετία και την Ολλανδία. Ενώ ακόμη πιο βασικό από τον προορισμό κατά την εκροή των κεφαλαίων είναι το ποιος θα ελέγχει πλέον την εισροή κεφαλαίων στη Ρωσία:

Αυτοί θα είναι κυρίως φορείς δικαιοδοσίας της Μ.Βρετανίας και των ΗΠΑ. Το 70-80 % των επενδυτικών ροών, που έρχονταν ως σήμερα στη Ρωσία μέσω Κύπρου, θα βρεθούν υπό τον έλεγχο κρατών, που δεν «αγαπούν» και τόσο τη Ρωσία και τότε μπορεί να γίνει ίσως πιο κατανοητό το πολιτικό ζήτημα σχετικά με το τί θα σημάνουν όλα αυτά για τη Ρωσία, ερώτημα, που καθίσταται θεμελιώδες.

Σύμφωνα με τον κ. Μουράντοφ η Κύπρος είναι ένα μικρό φιλικό προς τη Ρωσία κράτος, το οποίο ποτέ δεν εμπόδιζε τις ρωσικές επιχειρήσεις, ούτε τη Ρωσία ως κράτος στο να εξασφαλίσει αυτές τις επενδύσεις. Ενώ είναι σαφές ότι ΗΠΑ και Μ.Βρετανία θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να ασκούν πολιτικές κυρώσεων και επηρεασμού των αποφάσεων με τις οποίες διαφωνούν. Τα χρήματα στα αμερικανικά αξιόγραφα ίσως να πρέπει να θεωρούνται οριστικά χαμένα για τη Ρωσία, κάτι, που δεν συνέβαινε με τα ρωσικά χρήματα στην Κύπρο, την ύπαρξη της οποίας ως τραπεζικού κέντρου νοσταλγήσουν πολλοί σύντομα στη Ρωσία.

πηγή: Η Φωνή της Ρωσίας

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Hello / LeonidasΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια ΓκουρεσιδζεΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Απουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΡωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςpolu kako / tasosΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / ОТЛИЧНО / МАКРИΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / Η ΡΩΣΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΑΝ ΤΗΝ ΠΓΔΜ ΩΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. ΣΗΜΕΡΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΣΙΡΑΚΙ ΔΙΩΧΝΕΙ ΡΩΣΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗ... / THGRΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /